10 novetats que esperem de l'iPhone 6
Apple ha convocat per a dimarts que ve la presentació d'un nou model d'iPhone, acte tan arrelat ja en el calendari anual com el període de declaració de la renda i les manifestacions de la Diada. Toca, doncs, procedir a l'inevitable cicle informatiu de (1) pronosticar el que creiem que es presentarà, (2) ressenyar l'acte de presentació i (3) analitzar el producte quan el tinguem a les mans. Un cicle que, també inevitablement, rebrà crítiques dels detractors d'Apple, però que any rere any demostra tenir interès per als lectors que no deixen de fer clic en les pàgines que en parlen.
Anem doncs a la primera fase, la del meu pronòstic, que baso en allò que indiquen l'historial d'Apple, el sentit comú i les fonts generalment ben informades, que –creieu-me– costen cada vegada més de diferenciar de la resta.
1. iOS 8. El nou iPhone serà el primer que portarà incorporada de sèrie la nova versió 8 del sistema operatiu d'Apple per a dispositius mòbils. El cito en primer lloc perquè paradoxalment és el principal obstacle per a l'èxit del nou model de telèfon. La gran majoria de les millores que inclou iOS 8 –que el posen al mateix nivell que les versions més recents d'Android, Windows Phone i BlackBerry– es podran aplicar als iPhones actuals i poden fer que la majoria dels seus propietaris no trobin necessari comprar el nou, tret que els calgui disposar d'alguna de les característiques noves. iOS 8 ofereix comunicació plena entre aplicacions, més opcions de personalització, admet teclats virtuals de tercers i inclou aplicacions de control domòtic (HomeKit) i seguiment i anàlisi de l'estat de forma física (HealthKit).
2. Pantalla més gran. La diferència més visible del nou model d'iPhone respecte als actuals serà la mida de la pantalla. Després d'anys venent-nos que la mida ideal eren les 3,5 polzades fins al 4S i les 4 polzades a partir del 5, Apple s'ha rendit a l'evidència: per molts compradors de 'smartphone', la mida sí que importa. Per això sembla cantat que hi haurà no una, sinó dues variants d'iPhone 6: una amb pantalla de 4,7 polzades (iPhone 6?) i una altra amb pantalla de 5,5 polzades (iPhone 6L?). El motiu principal és l'interès d'Apple en el lucratiu mercat asiàtic, on triomfen els sabatòfons (sí, allò que en diuen phablets o taulèfons).
3. Pantalla més resistent. També és probable que aquestes pantalles noves siguin d'un material nou: el safir, que Apple ja fa servir en la lent de la càmera de l'iPhone 5 i en el lector dactilar del 5s. És encara més resistent als cops i les ratllades que l'actual Gorilla Glass que Steve Jobs va encomanar al seu moment a Corning i que han anat adoptant tots els seus competidors. Apple hi creu tant que ha invertit en una planta de fabricació de safir sintètic a Arizona.
4. Més resolució. La resolució de pantalla també serà superior a l'actual. De les especificacions gràfiques del sistema operatiu per als creadors d'aplicacions se'n desprèn que el model de 4,7 polzades tindrà 1.334 x 750 píxels i el de 5,5 polzades, 2.208 x 1.242 píxels, equivalents a una densitat de 461 píxels per polzada.
5. Més potència i més capacitat. En compliment de la llei de Moore, l'iPhone 6 serà més ràpid que l'iPhone 5s. Portarà un processador principal A8, dissenyat per Apple. I vist l'èxit dels iPads amb 128 gigabytes de capacitat d'emmagatzematge, em sorprendria que no fos aquest l'any en què Apple tregui el primer iPhone amb una opció de més de 64 gigabytes. Si no m'equivoco, per fi podré deixar a casa el meu venerable iPod de 80 GB.
6. Més bateria. En una carcassa més gran –per cert, probablement també serà més prima i amb els marges més arrodonits, a l'estil de l'iPod Touch i l'iPad Air– hi cabrà una bateria de més capacitat. Això no implica necessàriament que duri més hores: les pantalles grans també consumeixen més energia.
7. NFC. Ho reconec: aquest pronòstic és un afer personal meu amb Apple. Fa dos anys que escric que espero que els telèfons de la marca adoptin el sistema NFC de comunicació per proximitat que ja ofereixen tots els seus rivals. Aquesta podria ser l'ocasió: s'ha informat que Apple està col·laborant amb l'empresa holandesa NXP, especialitzada en aquesta tecnologia. Si el nou iPhone porta NFC, però, serà principalment per fer-lo servir com a credencial d'accés i per facilitar l'aparellament amb accessoris externs, ja que Apple sembla tenir altres intencions de cara als pagaments amb el mòbil, l'altra funció habitual de l'NFC.
8. Pagament amb el mòbil. Efectivament, també és probable que Apple presenti la possibilitat de fer servir el telèfon per pagar compres en botigues físiques. Però podria anar vinculada al compte Apple ID que tots els usuaris d'iPhone tenim a la botiga iTunes de contingut digital: per aquesta via, l'empresa ja coneix més de 800 milions de números de targeta de crèdit i no hi ha res que impedeixi, mitjançant acords amb cadenes de botigues, que paguem un cafè o uns pantalons de la mateixa manera que descarreguem un joc o una cançó al mòbil, tal com ja es poden comprar accessoris a les botigues Apple Store. Fins i tot amb la seguretat i la comoditat que aporta el lector d'empremta dactilar d'alguns iPhones.
9. Càmera. Els iPhones són les càmeres digitals més populars de la xarxa en termes de quantitat de fotografies publicades. Per això és de suposar que veurem millores en aquesta funció, probablement en forma d'estabilitzador òptic de la càmera posterior i d'increment de resolució de la frontal, que ara té 1,2 megapíxels. La febre per les autofotos ('selfies') fa inevitables, pel cap baix, els 3 megapíxels.
10. Àudio. D'acord: més que un pronòstic, és un desig: que l'iPhone 6 porti d'una vegada per totes els altaveus estèreo on correspon, un a cada costat de la pantalla quan es miren vídeos amb l'aparell en posició apaïsada. No hi tinc gaire fe. En canvi, tindria cert sentit que Apple presentés uns auriculars de la seva nova adquisició Beats que no s'endollin al 'minijack' analògic habitual, sinó a la presa digital Lightning –la que també serveix per recarregar la bateria– i que incloguin un convertidor digital-analògic que permeti gaudir d'una nova modalitat d'àudio en alta resolució a partir d'un catàleg de música recodificat a iTunes. Fins que Apple faci alguna cosa així, seguiré sense entendre que hagi pagat 3.000 milions de dòlars per un fabricant d'auriculars que no són res de l'altre món.
Fins aquí el meu pronòstic sobre les característiques que podem esperar del nou iPhone 6. Abans que ho digueu vosaltres, ja ho faig jo: gairebé res que ja no ofereixin –megapíxel amunt o gigahertz avall– els 'smartphones' emblemàtics de les marques rivals. Però Apple ho empaquetarà com només ella sap fer li posarà un llacet d'impecable integració que ho farà irresistible. I hi tornarem a caure.
Hi haurà ocasió de confirmar-les o desmentir-les a partir de dimarts. Aquest dia també comprovarem si es fa realitat o no el primer producte creat íntegrament amb Tim Cook al capdavant d'Apple: un dispositiu electrònic per portar posat –al canell?– que no se sap si serà rellotge intel·ligent, registrador d'activitat física vinculat amb les aplicacions de salut d'iOS 8, o totes dues coses. En qualsevol cas, diuen les males llengües que potser l'anunciaran dimarts, però no es podrà comprar fins l'any que ve.
(Imatge simulada de l'iPhone 6 obra de Martin Hajek