Indústria confirma que vol limitar els canals disponibles per a TV3
El Govern viatja demà a Madrid per intentar revertir la situació
BarcelonaDesprés d’una setmana d’incertesa i declaracions ambigües dels representants del ministeri d’Indústria, ahir el seu titular -superades ja les eleccions- va ser inequívoc sobre els plans del departament que dirigeix: Catalunya perdrà un dels tres múltiplexs de TDT, la qual cosa implicarà reduir la capacitat de canals disponibles per a TV3 a la meitat. Així, dels vuit canals que té -dels quals n’ocupa sis- en passaria a només quatre.
José Manuel Soria ho explicava al Congrés ahir: “Està previst que un dels dos caigui. La resta de comunitats autònomes es quedaran amb un múltiplex mentre que Catalunya en tindrà dos. Serà la mateixa Generalitat la que decidirà quin perd”.
El ministre justifica la mesura per l’obligatorietat marcada per la UE segons la qual s’ha d’alliberar espai radioelèctric per donar-lo a les operadores telefòniques per desenvolupar el 4G (la xarxa d’internet d’alta velocitat per als mòbils). Però des de la Generalitat recelen d’aquesta explicació. Dilluns passat el conseller de Presidència, Francesc Homs, ja va alertar de la imminència de la decisió i ho va atribuir a una voluntat política, ja que, segons va defensar, tècnicament hi ha alternatives que permeten recol·locar tots els múltiplexs de la Generalitat en altres zones del dial televisiu.
Homs va anunciar ahir que es reunirà pròximament amb representants de l’Estat per tractar la reunió. Ho va fer, però, abans que Soria confirmés que s’eliminarà un dels múltiplexs. Segons ha pogut saber l’ARA, aquesta reunió se celebrarà demà i comptarà amb Josep Martí (secretari de Comunicació de la Generalitat) i Jordi Puigneró (director general de Telecomunicacions), en una banda de la taula, i Víctor Calvo-Sotelo (secretari d’estat de Telecomunicacions), a l’altra. La delegació catalana presentarà la seva proposta tècnica en què la Generalitat pot conservar tot el seu ample de banda.
Aquesta reunió arriba dos anys després de la primera sol·licitud de trobada formal, que va rebre el cop de porta del silenci administratiu com a resposta. Fa una setmana, a més, el ministre ho va atribuir a “un malentès” que ja s’havia “aclarit”, una declaració que va ser contestada per la Generalitat negant que hi hagués cap acord o explicació vàlida.
Mentrestant, a TV3 l’actitud era de resistència. “No preveiem reduir gens la nostra oferta”, explicaven fonts de la direcció a aquest diari. “No ens mourem ni un mil·límetre. Ni acceptem abaixar la qualitat de la nostra alta definició, ni preveiem renunciar a cap canal, i defensem mantenir espai disponible per a quan sigui possible establir la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià”.
Una altra reacció política va ser la protagonitzada ahir al Congrés pel portaveu d’Esquerra, Alfred Bosch. “Quina és la seva política? ¿Discriminar la llengua catalana a la televisió o respectar-la? ¿Els molesta que la gent es comuniqui en català? ¿Els molesta el català? -va denunciar-. Perquè quan destinen una gran part de l’espectre a ús militar, vostès fan política; quan el PP va utilitzar la Radiotelevisió Valenciana com a excusa per tancar TV3, vostès fan política; quan vostès van liquidar la Radiotelevisió Valenciana, feien política; quan pretenen suprimir un dels dos múltiplexs públics a Catalunya, vostès fan política, perquè o redueixen la quantitat de canals o la qualitat dels canals”.
Anàlisi
Quatre opcions si es consuma la supressió del múltiplex
Si finalment es consuma l’amenaça d’eliminar un dels tres múltiplexs que gestiona la Generalitat s’obre un ventall amb diverses opcions. Totes tenen conseqüències negatives, així que caldria escollir el mal menor. En tot cas, totes les alternatives inclouen, a més, renunciar a l’aspiració d’acabar intercanviant el senyal amb les Illes Balears i el País Valencià.
Opció 1: renunciar a l’HD
Si TV3 renuncia a les emissions en alta definició, al múltiplex supervivent hi pot seguir emetent els quatre canals actuals: TV3, Super3/33, Esport3 i 3/24. Però l’alta definició es considera essencial per ser competitiu contra les privades.
Opció 2: perdre dos canals
Si es vol salvar TV3 en alta definició, com que ocupa el doble d’espai que un canal convencional, caldria tancar dos canals. Així, l’únic múltiplex quedaria format per TV3 en baixa definició (per a la meitat de televisors no adaptats), TV3 en HD i un a escollir entre Super3/33 -el més probable-, Esport3 i 3/24.
Opció 3: perdre un canal
Les tècniques de compressió permeten posar fins a cinc canals en un múltiplex. Per tant, seria una variació de l’opció anterior, però sacrificant un sol canal (l’Esport3 és qui tindria més números, en tant que és el més nou i el que té més producció aliena). Això sí: l’alta definició seria clarament pitjor respecte dels competidors.
Opció 4: els canals privats
El tercer múltiplex català és de gestió privada però titularitat pública. De fet, Soria va suggerir ahir que la Generalitat també hauria de comptar-lo com a recurs disponible, a l’hora de reordenar l’oferta d’abast autonòmic. Actualment per aquest múltiplex s’hi emet 8TV, Barça TV, RAC105TV i BOM.