MITJANS PÚBLICS

Catalunya Ràdio cobrirà el territori amb personal propi

L'emissora pública prescindeix de tots els seus corresponsals autònoms

A. Castellví / J. Callarissa
04/04/2013
3 min

Barcelona.Catalunya Ràdio posarà en marxa a partir de l'1 de maig un nou model de desplegament territorial per cobrir amb personal propi la informació d'arreu de Catalunya que comportarà, en conseqüència, que es prescindeixi de la quarantena de corresponsals freelance que fins ara s'encarregaven d'informar de les notícies comarcals. Aquests treballadors, alguns dels quals feia més de deu anys que col·laboraven amb l'emissora pública, van rebre ahir a la tarda un correu electrònic en què se'ls comunicava que "per raons d'ajustaments econòmics i operatius" Catalunya Ràdio deixaria de comptar amb ells. Va ser a través del Twitter d'alguns d'aquests corresponsals que la notícia va començar a circular.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Posteriorment, Catalunya Ràdio va enviar un comunicat en què presentava el seu nou "model de desplegament a les comarques de Catalunya" i assegurava que amb aquests canvis "reforça la seva presència al territori", ja que a partir d'ara "dotarà les delegacions existents amb més recursos humans propis" i "obrirà nous centres territorials amb periodistes de l'emissora". En concret, la intenció és crear tres nous centres territorials als Pirineus, la Catalunya Central i les Terres de l'Ebre, unes zones on fins ara no hi havia cap periodista de plantilla i on, amb aquest nou plantejament, es destinaran "professionals que tindran dedicació plena". Paral·lelament, l'emissora "reforçarà amb més efectius el paper de les delegacions de Tarragona, Lleida i Girona i el de l'actual centre territorial de la Vall d'Aran".

Des del punt de vista de l'emissora, malgrat que es deixarà de comptar amb un nombrós grup de professionals externs, el nou model permetrà que s'assoleixi "una cobertura més arrelada al territori, tot garantint una informació de qualitat i de proximitat". Segons el comunicat, "s'optimitzarà l'actual distribució de la plantilla".

Tot i que als corresponsals acomiadats se'ls justificava la mesura, entre altres motius, per "raons d'ajustaments econòmics", el comunicat de Catalunya Ràdio no precisava quin estalvi suposarà aquesta reestructuració. Ahir al vespre no va ser possible contactar amb cap portaveu de l'emissora que pogués concretar aquesta xifra.

Un model "pitjor"

El comitè d'empresa de Catalunya Ràdio assegurava ahir a la nit després de reunir-se que aquest "nou model" que vol implantar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CMMA) és "pitjor" que l'actual. Creuen que acabant amb els col·laboradors de cada comarca catalana "es liquida un dels trets distintius que han tingut les emissores de la Generalitat des de la seva fundació". "Un model que ha garantit que Catalunya Ràdio hagi estat fins ara l'emissora de referència en la informació de tot el territori del nostre país", afegeixen.

D'aquesta manera, el comitè lamentava que s'hagi fet fora una trentena de professionals -la direcció de l'emissora no va donar cap xifra- que "han fet una feina exemplar, sense límits horaris i amb precarietat laboral". Així mateix, es mostraven sorpresos perquè el canvi de model que presenta la direcció significa que la informació sobre el territori que abans cobrien trenta persones ara la faran "entre quatre". Els representants dels treballadors tampoc comparteixen un pretext econòmic per cessar els col·laboradors externs. Critiquen que "l'estalvi és de 125.000 euros, el 0,35% del pressupost del 2013".

Josep Ferrer, corresponsal afectat i un dels més veterans, explicava a l'ARA que la seva situació, així com la de la resta d'acomiadats, és especialment dolenta. El periodista recorda que, després de 15 anys de treballar per a l'emissora, ara es queda "sense dret a res". Pel fet de ser autònoms, els acomiadats no cobraran l'atur.

En la línia de TV3

L'anunci del canvi de model de Catalunya Ràdio va arribar tot just tres dies després que es consumés un procés molt semblant a Televisió de Catalunya. La cadena va anunciar a finals de febrer que, el 31 de març, rescindiria els contractes amb les productores que cobrien la informació territorial al Pirineu, el Pallars, les Terres de l'Ebre i la Catalunya del Nord, les úniques delegacions cobertes amb personal extern que havien quedat obertes després que al gener es decidís prescindir de tota la resta. Aquesta decisió va provocar una forta polèmica tant dins com fora de TV3, amb protestes de treballadors i campanyes de recollides de signatures a la xarxa.

Com passarà ara amb Catalunya Ràdio, des de dilluns TV3 cobreix tot el territori amb personal propi, ja sigui des de Sant Joan Despí, des de les delegacions a Girona, Lleida, Tarragona i la Vall d'Aran o, en el cas de l'Ebre i el Pirineu, amb noves delegacions amb personal propi. En aquest cas, la CCMA va xifrar en 1,6 milions d'euros anuals l'estalvi derivat de la rescissió dels contractes.

La CCMA va aprovar el 20 de març el seu avantprojecte de pressupost per al 2013, que serà un 17% inferior al de l'any passat. Entre altres coses, la proposta del consell de govern de la Corporació preveu una reducció del 18% en la partida de personal, cosa que va comportar una vaga de 12 hores a TV3 tot just l'endemà. A Catalunya Ràdio no es van emprendre accions tan severes, però els treballadors van advertir que preparaven una "resposta contundent".

stats