EL PROCÉS LA NEGOCIACIÓ
Efímers05/01/2015

Mas reclama que la seva llista aglutini els independents

El president s’obre a esgotar el mandat si no rep ple suport de la societat civil

Roger Tugas / Joan Serra
i Roger Tugas / Joan Serra

BarcelonaLa llista única o llista del president, el principal escull que separava Artur Mas i Oriol Junqueras per assolir un acord per afrontar unes eleccions anticipades, ja és una fase superada. El cap de l’executiu català ja ha fet definitivament seva la proposta transaccional que van plantejar l’ANC, Òmnium i l’AMI en la reunió amb els dos líders polítics el 27 de desembre, com va avançar l’ARA, i així ho va traslladar a Junqueras en la trobada que van mantenir ahir al matí, segons diverses fonts coneixedores de les negociacions. Tanmateix, aquesta proposta no satisfà el dirigent d’ERC i s’esgoten els dies per assolir una entesa que permeti convocar eleccions plebiscitàries per abans de les municipals. I és que el sacrifici que Mas li exigeix és significatiu: reclama que la candidatura que ell lideri sigui la que incorpori representants de la societat civil i independents. Junqueras, per contra, continua apostant perquè tant CiU com ERC i la CUP intentin confeccionar candidatures tan competitives com sigui possible per sumar el màxim nombre de diputats independentistes als comicis.

El president de l’Assemblea de Municipis Independentistes (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal, va ser l’encarregat de verbalitzar en la penúltima trobada entre Mas i Junqueras -llavors amb representants de les entitats civils- la proposta que al final el cap de l’executiu català ha adoptat. Aquest, però, no ha sigut un desllorigador suficient per facilitar el pacte. Així es va constatar en la reunió que els líders de CiU i ERC van mantenir ahir durant prop d’una hora al Palau de la Generalitat. Segons expliquen a l’ARA fonts pròximes a aquests dirigents, Mas hauria requerit que la seva fos la candidatura que aglutinés les forces del sobiranisme civil. La proposta original del president era aparcar les sigles i nodrir d’independents una llista que rebés el suport extern com a mínim de CiU i ERC i que optés a la majoria absoluta. Ara estaria disposat a plantejar la mateixa operació, però sense el suport dels republicans, sempre que no li fessin competència amb una llista de característiques similars.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, Junqueras replica que ERC sempre ha inclòs independents a les candidatures -fins i tot els dos eurodiputats que van ser elegits al maig en la seva llista no estan afiliats al partit- i que el més important és garantir que, després de les eleccions, el Parlament que en sorgeixi sigui tan independentista com sigui possible. De fet, amb la fórmula que proposa Mas difícilment obtindria la majoria absoluta, com pretenia en un inici. L’objectiu ara seria una victòria contundent de la seva llista per mostrar a l’exterior que l’independentisme ha guanyat. ERC i la CUP, per tant, s’haurien de presentar amb les seves sigles i farcint les candidatures amb militants i sense independents.

L’horitzó del 2016, més pròxim

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, des d’ERC afirmen que Mas hauria declinat entrar a debatre altres aspectes del full de ruta de Junqueras, com la possibilitat de compartir alguns punts del programa electoral o fer actes electorals conjunts, i abordar el full de ruta posterior als comicis, en què ara per ara tampoc hi ha entesa. Els republicans exposen que el líder de CiU només pensaria a guanyar folgadament les eleccions al·legant que a fora no s’entendria un canvi de lideratge en el procés. En la reunió d’ahir, a més, va estar més present que mai l’horitzó de les eleccions el 2016, un escenari que es faria realitat, segons fonts coneixedores de la cimera, “si l’ANC i Òmnium no garanteixen el suport només a Mas”, un plantejament que ERC considera “un xantatge” a les entitats. Mas haurà de calibrar en els pròxims dies quin grau d’acceptació rep la proposta entre el sobiranisme civil, i fins llavors no té previst tornar-se a reunir amb Junqueras, que ara mateix veu poques escletxes per a l’acord. Tant ell com l’ANC van reclamar a Mas que convoqués comicis abans del dia 15.

Malgrat que a Palau van defugir valorar la cimera d’ahir, el cert és que al president li arriben opinions d’alguns membres del Govern perquè no avanci els comicis i mantingui la convocatòria quan tocaria per calendari, el 2016. Unió ja ha afirmat per activa i per passiva que el seu full de ruta passa per aquí, però fonts de l’executiu expliquen que també hi ha consellers de CDC que comparteixen la prioritat d’esgotar el mandat. En privat, admeten que celebrar eleccions i no obtenir una majoria absoluta clara podria dificultar la governabilitat en aquest tram del procés sobiranista, perquè es dibuixaria un escenari amb una cambra més fragmentada i on entraria una força com Podem, amb unes expectatives altes.

Cargando
No hay anuncios

Evitar competir per fer llistes

Així mateix, fonts pròximes a Mas justifiquen la seva aposta perquè no veuen convenient una pugna per fitxar independents en un moment en què caldria màxima unitat entre els partits independentistes. Aquesta limitació per incorporar membres de la societat civil, però, no implicaria que ERC no pogués aliar-se amb partits d’exsocialistes amb qui fa temps que treballa, com Avancem i Moviment d’Esquerres. Tot i això, des del Govern saben que, si Mas pretén aguantar fins al 2016 sense eleccions, haurà de demostrar d’alguna manera algun canvi per reforçar el perfil sobiranista, i alguns ja avalarien una crisi de govern.