31/03/2015

Mas i Junqueras fan una oferta clara d’independència

Barcelona“Entrem en una fase decisiva. Històricament hem perdut oportunitats per no saber aprofitar el moment i ara no ens pot passar”. Artur Mas carregava ahir al vespre de transcendència les seves paraules, quan analitzava el moment polític, en la presentació d’Albert Batalla com a alcaldable de CiU a la Seu d’Urgell. I és que ara sí que es pot dir que està tot a punt: hi ha data d’eleccions, el 27 de setembre, i hi ha un full de ruta clar de les grans forces i entitats sobiranistes sobre com ha de ser el procés per aconseguir la independència. Ara només fa falta una gran majoria a les eleccions que doni la legitimitat necessària per fer realitat el full de ruta pactat entre CDC, ERC, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència. El full de ruta acordat és contundent: preveu un procés per esdevenir un estat que duri com a molt divuit mesos (fins al març del 2017) i que acabi amb la ratificació en referèndum d’una Constitució catalana obviant el vetos de l’Estat si no s’avé a negociar.

D’entrada, té dues conseqüències. La primera és que es reforça el caràcter plebiscitari del 27 de setembre (“Votar les llistes sobiranistes suposa un pronunciament favorable a la independència”, diuen) i el segon és que acabarà de definir blocs i posicions. Els signants parlaven en tot moment de “preacord” a l’espera que la CUP, els socialistes de MES, Unió i EUiA hi facin aportacions i s’hi sumin. El cert, però, és que el contingut, presentat com la via efectiva per substituir la consulta del 9-N que l’Estat va vetar, dificulta que la cúpula d’Unió el secundi, atès que no avala ni la independència ni vies unilaterals. Ahir callaven. I el mateix pel que fa a ICV -despenjada fa setmanes de la negociació- i a EUiA, que ahir va donar per “mort” el procés malgrat que fins ara havia estat activa en la negociació. MES va donar a entendre que s’hi sumarà (el mateix farà Avancem) i la CUP es posicionarà avui entorn d’un text que s’incorporarà com a “punt primer i destacat”, però no pas únic als programes, i que hauria de ser de fàcil digestió gràcies als elements d’unilateralitat. L’evolució del procés fa que es passi d’un bloc pel dret a decidir que ha actuat coordinat aquesta legislatura a un bloc per la independència que ho ha de fer en la pròxima a partir del full de ruta signat.

Cargando
No hay anuncios

“Declaració sobiranista inicial”

Feia setmanes que els partits negociaven. Hores després de l’última enquesta del CEO, que augurava un augment de la intenció directa de vot de CiU, ERC i la CUP però situava la independència com a perdedora, els partits es van afanyar a fer públic un preàmbul difús del full de ruta. En els últims dies, moguts per l’ànim de clarificar l’escena i combatre el desànim per la sensació d’alentiment del procés i les tensions entre Mas i Junqueras, CDC i ERC, liderades a la negociació per Josep Rull i Marta Rovira, van posar la directa. Divendres l’acord entre els dos partits i l’ANC estava pràcticament tancat i ahir al matí Josep Andreu, vicepresident de l’AMI, el donava per fet a l’ARA. EUiA se n’havia despenjat demanant temps fins després de les municipals i la CUP també volia temps i ahir estava molesta per les formes. El punt més crític entre Mas i Junqueras ha estat la cronologia (ERC pretenia que la independència fos efectiva l’endemà de les plebiscitàries) i si calia o no fer un referèndum de ratificació enmig del procés i previ a l’aprovació de la Constitució, com proposava CDC. Els uns han acceptat una “declaració de sobirania inicial” i els altres que el procés es ratifiqui només al final i per votar la Constitució de l’estat català i un 27-S amb programes amb més contingut que el full de ruta sobiranista.

Cargando
No hay anuncios

El document resol algunes incògnites i en deixa d’altres en l’aire. Es parla de “la majoria de la ciutadania” però no es concreta si és més del 50% dels votants o, en tractar-se d’iniciatives parlamentàries fins a la ratificació de la Constitució al final del procés, n’hi hauria prou amb una majoria absoluta de diputats del sí. Tampoc deixa clar si el nou estat ho ha de ser sense més additius o tenir forma de república. Entre les incògnites resoltes n’hi ha bàsicament dues. D’una banda, que el procés no se supedita a la legalitat espanyola, com va passar amb la consulta del 9-N després del veto del TC. Els signants es comprometen a fer que els passos que es facin no se supeditin “a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions”. De l’altra, que s’enterra la tercera via que defensen Unió i ICV. S’apel·la a la negociació amb l’Estat, però sempre entorn de la independència com ara per repartir actius i passius. El bloc sobiranista accepta “mantenir una actitud expectant” per si Madrid fa una oferta. Ara bé, aquesta només podria ser per acordar un referèndum vinculant sobre la independència. El sí-no queda superat al full de ruta.

Els signants esperen que revifi el procés i que animi la seva base electoral en unes municipals, el 24 de maig, plantejades com una primera volta de les plebiscitàries i en què necessiten garantir-se un amplíssim suport del món local. La proposta té també impacte a Unió, que té més difícil refugiar-se en l’ambigüitat a la seva consulta interna del 14 de juny. Mas i Junqueras tenen una relació difícil, però la coincidència estratègica i la bona química dels coronels ha sigut clau.

Cargando
No hay anuncios

Un acord “obert” i “històric” per als seus signants

CDC i ERC van subratllar la rellevància de l’entesa amb les entitats del sobiranisme civil, però també van voler destacar que pretenen sumar noves adhesions al preacord sobre el full de ruta en els pròxims dies. El president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre que en l’aliança sobiranista “no hi són tots els partits que hi haurien de ser” i que han estat negociant el full de ruta per al 27-S. Tanmateix, Mas va defensar que “s’ha deixat la porta oberta perquè durant les properes setmanes s’hi sumin” noves forces. El líder de CiU va subratllar que “és important fer pinya, gruix i sumar massa crítica”. L’alcaldable d’ERC per Barcelona, Alfred Bosch -encarregat de fer la valoració republicana-, va afirmar que aquest dilluns havia sigut un “dia històric”. “Un acord entre les grans entitats sobiranistes del país, i el primer i el segon partit de Catalunya té moltíssima força”, va destacar. En canvi, EUiA va lamentar que haguessin pesat els interessos “electorals” de CDC i ERC de cara a les municipals. I mentre la CUP i Unió optaven per guardar silenci, la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va avisar que “fer una república catalana en 18 mesos és inconstitucional” i que el govern espanyol ho impedirà.