Efímers21/09/2013

L'última tendència en cosmètica: petons ecològics

El maquillatge ecològic és una alternativa a les al·lèrgies o als metalls pesants d'alguns cosmètics

Trinitat Gilbert
i Trinitat Gilbert

BarcelonaEl diari The New York Times anunciava en un article -que l'ARA publicava diumenge passat- que investigadors de la Universitat de Califòrnia han demostrat que la majoria de pintallavis contenen vuit metalls diferents, des de cadmi fins a alumini, a més de plom. I, malgrat que tant l'Administració de Medicaments i Aliments dels EUA (FDA) com la indústria dels cosmètics afirmen que el nivell de plom detectat no suposa cap risc real per a la salut, els metges asseguren que el plom tendeix a acumular-se al cos i que interfereix en el funcionament hormonal correcte. I, per tant, tot depèn de la quantitat de vegades que es faci servir el mateix pintallavis, perquè el color s'acaba absorbint per la mucosa dels llavis.

A Catalunya, David Rojas, investigador postdoctoral del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, indica que no tenen estudis sobre tots els components dels maquillatges convencionals, però sí que en tenen sobre els colorants i les aromes que fan servir, elaborats amb derivats de síntesi química, que sí que "poden incórrer en riscos respiratoris i cardiovasculars". A més, hi pot haver alteracions a la pell com ara provocar atòpies o al·lèrgies per culpa del color mateix dels maquillatges.

Cargando
No hay anuncios

Bellesa i salut, de bracet

Nicoleta Matache és la propietària de la botiga especialitzada en cosmètica ecològica amb certificació Tresors de Tanit, situada a la plaça del Diamant de Barcelona. "Bellesa i salut han d'anar juntes, perquè no pot ser que acabem ingerint substàncies tòxiques per culpa de la barra de llavis que fem servir". Segons ella, "la societat moderna maltracta la pell de les persones per la contaminació habitual a les ciutats". I continua: "Col·laboro amb l'Associació d'Afectats per Síndromes de Sensibilitat Química Múltiple, perquè tenim clients que no podien fer servir cap maquillatge convencional perquè els provocava reaccions químiques immediates i que s'han atrevit amb èxit amb el maquillatge ecològic".

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya i a Espanya, el maquillatge ecològic es troba en botigues especialitzades, mentre que en països com Alemanya n'hi ha a les grans superfícies. "El preu és gairebé el mateix o inferior al convencional, que és cert que fa servir els greixos de les balenes, de les foques o de la indústria càrnica per a la seva elaboració", explica Matache. I no cal que en facin servir, perquè els maquillatges ecològics han demostrat que hi ha alternatives vegetals, com ara l'oli de resina, de jojoba o d'ametlla. Ara bé, a les marques convencionals "potser els surt més econòmic fer servir els residus de la indústria càrnica que fer servir les alternatives vegetals, que s'han de recol·lectar", afegeix Matache.

Sigui com sigui, en maquillatge ecològic s'ha presentat la novetat d'una línia de low cost , que es diu Benecos, i que és tan competitiva que, per 12 euros, es pot tenir una base de maquillatge i un pintallavis.

Cargando
No hay anuncios

Maquillatge vegà

Una altra novetat és que el maquillatge ecològic ha començat a etiquetar-se amb el segell UV, que vol dir que és un producte vegà, perquè no prové de cap explotació animal. "És un corrent que està en alça, i que persones com jo, que som vegetarianes, busquem per coherència personal". De fet, l'únic ingredient d'explotació animal que fa servir la cosmètica ecològica és la cera de les abelles, perquè el pròpolis funciona com una capa protectora per a la pell. Si no, l'alternativa és la mantega de karité, un ingredient que ja permet obtenir el segell d'ecològic i UV.

Cargando
No hay anuncios

En definitiva, si un pintallavis es fixa als llavis durant moltes hores i resisteix l'aigua és perquè conté metalls pesants. "Ens hem de fixar en la capsa dels pintallavis, que sovint és el primer que llencem. També és cert que hi ha un buit legal en l'etiquetatge del maquillatge i potser el metall és un ingredient d'un ingredient que no s'hi indica", diu Matache.

Si des d'organismes oficials es recomana que no es consumeixin peixos blaus grans per la seva acumulació de metalls pesants, i sobretot s'aconsella a les embarassades i a les criatures que no n'ingereixin, també caldria informar que el maquillatge convencional conté aquests mateixos metalls. "Tant les embarassades com les criatures, que sovint juguen a pintar-se, són la població que més ha de vigilar", deia el doctor Sean Palfrey, director mèdic del programa de prevenció d'intoxicacions per plom del Centre Mèdic de la Universitat de Boston, a l'article del New York Times .