La llista Falciani reobre el debat sobre l’evasió fiscal
Ciutadans espanyols tenien a l’HSBC de Suïssa 2.370 milions de dòlars entre el 2005 i el 2007
BarcelonaDe la llista Falciani se n’ha parlat a Europa des de l’any 2008. Era poc més que el document quasi llegendari en què apareixien els propietaris de comptes d’un banc suís, la publicació del qual podria causar un terratrèmol. El 2010, quan les autoritats franceses van tenir-hi accés i van remetre informació fiscal als governs del Regne Unit, Espanya i Grècia, va adquirir la condició de pedra de Rosetta de l’evasió fiscal. Des d’aleshores és un dels documents més buscats pels periodistes.
Cinc anys després, un pool de mitjans europeus liderats pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació ha decidit fer pública la informació que contenien els arxius que l’informàtic Hervé Falciani va sostreure del Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) a Suïssa i on figuren fins a 80.000 milions de dòlars.
Els espanyols de la llista
Figures de l’esport, la política i empresaris polèmics
El Confidencial, el mitjà que ha publicat la nova informació a Espanya, ha començat a explicar qui són els prop de 2.700 ciutadans espanyols que tenien al banc uns 2.370 milions de dòlars. Alguns hi tenien aquests diners de manera legal (residien a Suïssa o bé havien informat les autoritats fiscals espanyoles dels comptes); d’altres van regularitzar la seva situació després que l’Agència Tributària espanyola rebés la informació i els instés a fer-ho.
Però els nous noms són diversos: hi apareix l’empresari portuari de Barcelona José Mestre, condemnat a dotze anys de presó per narcotràfic; l’exvicepresident del Barça Alfons Godall, que hi tenia 5,1 milions de dòlars; l’advocat Joan Dexeus Trias, amb tres comptes que van sumar un màxim de 924.000 dòlars, i l’empresari Gustavo Buesa, president del grup GBI i investigat en el cas Crespo després d’haver guanyat un concurs de recollida d’escombraries per 79 milions d’euros, que hi tenia 2,9 milions de dòlars. També hi surt Dídac Fàbregas, exdiputat del PSC, amb saldos sense declarar de 4,8 milions de dòlars, i l’exmagistrat del Tribunal Suprem Ramón López Villas, que va amagar a Suïssa fins a 2,7 milions d’euros.
Montoro treu pit
La majoria van pagar a Hisenda en veure’s descoberts
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va assenyalar ahir que l’Agència Tributària “ja va actuar en l’anterior legislatura” sobre els ciutadans espanyols que apareixen a la llista. Segons Montoro aquests noms “són només l’aperitiu” comparat amb el que ha fet Hisenda en aquesta legislatura. I va assegurar que l’Agència Tributària està fent aflorar en aquesta legislatura “xifres molt més importants”, equivalents a “uns quants punts del PIB”. El ministre va fer saber que l’any passat es van recaptar 12.318 milions d’euros, cosa que suposa un nou rècord en termes històrics.
La memòria dels inspectors
Hisenda va tractar els defraudadors amb guant de seda
José María Mollinedo, secretari general del sindicat de tècnics d’Hisenda, lamentava ahir en declaracions a l’ARA que en el seu moment no s’aclarís per què l’Agència Tributària va contactar només amb 659 titulars dels que apareixien a la llista ni la manera com se’ls va tractar.
Segons Mollinedo, amb l’argument que Falciani havia obtingut la informació de manera irregular (a Suïssa trencar el secret bancari és delicte), es va decidir aplicar un procediment “inusual” que va consistir a avisar els titulars i donar-los temps per fer una declaració complementària. “En el cas de Juan Carlos Monedero [dirigent de Podem] se li va obrir la inspecció de manera immediata”. Aquest procediment tancava la porta a la possibilitat que els evasors poguessin ser jutjats per delicte fiscal. I, segons recorda, “en el cas d’alguns membres de la família Botín, els hauria apartat dels seus llocs de responsabilitat”. Els inspectors, de fet, es van querellar contra aquesta actuació i un jutge va arxivar la denúncia, una decisió que van recórrer i que està pendent de resolució.
Mollinedo lamenta, a més, que no hi hagi hagut cap canvi en la legislació que impedeixi que se seguexi evadint per aquesta via: “De fet, l’únic que deu haver canviat és que ara deu ser impossible aconseguir noves llistes de defraudadors”.
El flagell de l’evasió
Espanya perd 80.000 milions d’euros anuals en impostos
Els inspectors calculen que Espanya perd cada any prop de 80.000 milions d’euros en impostos a causa de l’evasió. Un 70% d’aquesta quantitat correspon les grans empreses i a les grans fortunes.
Fitxatge polític
Podem encarrega un informe a Hervé Falciani
L’enrenou generat pel cas va venir acompanyat d’un fitxatge polític: Podem, la formació que lidera Pablo Iglesias, va anunciar que ha encarregat a Falciani que elabori un informe sobre com evitar el frau fiscal i combatre els paradisos fiscals.