L'independentisme creix o baixa? La interpretació de l'enquesta del CEO

Creix el suport a la independència com a opció preferida per Catalunya, però baixa el suport al sí en referèndum

i David Miró
22/11/2013
2 min

BarcelonaLes dades de la tercera onada del baròmetre polític del CEO sobre el suport a la independència no són fàcils d'interpretar i es presten a lectures interessades. Els fets diuen, en primer lloc, que mai tanta gent, fins a un 48,5% dels catalans, s'havia decantat per un estat independent com a fórmula preferida per Catalunya. De l'altra, ens diu que en un referèndum, el suport al sí a la independència se situaria en un 54,7%, quan ara fa un any se situava en el 57%.

Què està passant? La meva hipòtesi interpretativa és que, a mesura que avança el procés, la gent es defineix cada cop amb més claredat, i això fa que el suport al federalisme, que tradicionalment era un paraigua transversal i ambigu, s'identifica cada cop més com una opció contrària a la independència i, per tant, de suport al projecte d'Espanya. El transvasament de federalistes cap a l'independentisme, doncs, podria estar tocant fons, i el gir del PSC d'aquests dies no és aliè a aquest fenomen. Si sumem els partidaris que Catalunya sigui una regió (5,4%), una comunitat autònoma (18,6%) i un estat dins d'una Espanya federal (21,3%), sumen un 44,7%, quatre punts per sota del suport a un estat independent.

Semblaria que no hi ha gaire distància entre els dos blocs. El problema per als favorables a la unitat d'Espanya és que no aconsegueixen convertir el seu suport en vots contraris a la independència. Només un 22,1% diu ara que hi votaria en contra. Per tant el que està passant es que el suport a la independència és cada cop més vigorós, menys ambigu i més convençut, i se situa al voltant del 50% del cens, mentre que els contraris, tot i ser més nombrosos del que sembla, estan dividits i, sobretot, no troben, de moment, un argument poderós per fer pinya oposar-s'hi.

stats