CGPJ MESURA DISCIPLINÀRIA

L’Estat no afluixa I aparta Vidal per independentista

Un Poder Judicial dividit i controlat pels afins al PP no l’expulsa però el suspèn durant tres anys

SUSPENSIÓ EN MÀ 
 Vidal va rebre ahir al despatx de l’Audiència de Barcelona  la resolució del CGPJ.
ángeles Vázquez
27/02/2015
4 min

MadridAl final hi va haver miracle i no es va produir l’expulsió. Però la sanció imposada al jutge Santiago Vidal també és molt greu. Un ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) molt dividit va acordar ahir suspendre’l per tres anys per haver-se declarat autor d’una proposta de Constitució catalana. Després de deu hores de debat, el màxim òrgan de govern dels jutges va decidir per dotze vots a nou que, amb els seus actes i declaracions independentistes, havia comès una única falta molt greu, i no dues, com proposava el promotor de l’acció disciplinària. Arribats a aquest punt, va optar per la màxima pena prevista en cas de suspensió, que comporta pèrdua de destinació.

A primera hora del matí Vidal s’enfrontava a dues faltes molt greus: exercir activitats incompatibles amb el càrrec de jutge i ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials. Finalment, i per assentiment, el ple va acordar delimitar el retret sancionador a aquesta última falta, la que preveu l’article 417.14, per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l’ordenament jurídic.

Un matí agitat

Els vint vocals del CGPJ -escollits pel Congrés i el Senat- i el seu president, el conservador Carlos Lesmes, van necessitar dues hores per aprovar, també per dotze vots a nou, que la proposta del promotor de l’acció disciplinària havia de ser elevada directament al ple sense necessitat que passés abans per la comissió corresponent; i quatre més per rebutjar per tretze vots a vuit les al·legacions del jutge Vidal consistents en el fet que l’expedient ja havia caducat. El magistrat argumentava que l’inici de les diligències d’investigació es remunta a l’abril de l’any passat, en obrir-se la informació prèvia, i no a l’octubre, quan es va obrir oficialment l’expedient, de manera que els sis mesos que preveu la llei per a aquests procediments s’haurien superat àmpliament.

A la sessió de la tarda va ser quan, finalment, es va entrar al fons de l’assumpte. Primer es va votar el manteniment de la falta molt greu per la qual finalment ha sigut sancionat, i posteriorment la sanció, que va quedar aprovada per la mateixa majoria expressada a primera hora del matí (12 a 9). I això malgrat que el ponent de la resolució disciplinària, Rafael Fernández, proposava un any menys de suspensió.

Davant d’una decisió tan delicada pel seu impacte polític com la que tenia entre mans, el ple va deixar patent la seva divisió en dos blocs entre els vocals designats a proposta del PP i els nomenats a instàncies d’altres formacions. A favor de la sanció van votar el president i els vocals Juan Manuel Fernández, Gerardo Martínez Tristán, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Rafael Fernández Valverde, Fernando Grande-Marlaska, Vicente Guilarte, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya i Wenceslao Olea.

Els vocals Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Roser Bach, Victoria Cinto, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda es van pronunciar en contra i van anunciar la formulació de vots particulars. I d’aquests vots en dependrà en gran mesura el futur del jutge Vidal, que ara recorrerà el seu càstig davant la sala tercera del Tribunal Suprem. No seria la primera vegada que l’alt tribunal rebaixa una sanció després de tenir en compte les discrepàncies existents en el Consell del Poder Judicial a l’hora d’imposar-la.

Ja ho va fer amb un dels cinc jutges expulsats en tota la seva història per motius disciplinaris. Es tracta de María Pilar Ramírez. La sanció de separació de la carrera judicial que se li va imposar el 1999 per una falta molt greu d’incompliment del deure d’abstenció -en no apartar-se en un procediment concursal relacionat amb l’Ajuntament de Marbella en el qual ella, el seu pare i el seu germà tenien interessos- va ser substituïda per una altra de suspensió.

La sentència de l’abril del 2002 de la secció setena de la sala tercera declarava el següent: “La sala considera que no pot deixar de tenir en compte que hi ha hagut discrepància dins del mateix CGPJ sobre el nivell de reprotxabilitat de la conducta constitutiva d’aquesta segona falta -diversos dels seus membres van formular el seu vot discrepant amb la decisió de la majoria-, així com que els interessos indirectes no revelen la mateixa gravetat que els directes. I entén per això que els dos elements han de ser considerats com a expressius que el comportament castigat no va revestir la transcendència que resulta exigible perquè estigui justificada la màxima sanció”. En qualsevol cas, del que sí que s’ha escapat el Consell presidit per Lesmes és d’equiparar el cas de Vidal al dels altres jutges expulsats.

“Motius ideològics i polítics”

Per la seva bana, Vidal va anunciar immediatament després de conèixer la decisió del CGPJ que la recorrerà al Tribunal Suprem i demanarà que mentre no es resolgui el recurs -que es pot allargar dos anys- no s’apliqui temporalment la suspensió. Vidal va al·legar que el Poder Judicial s’ha basat en motius “ideològics i polítics, en lloc de criteris jurídics”, per apartar-lo durant tres anys dels jutjats.

El magistrat va reivindicar la seva tasca com a impulsor de l’esborrany de Constitució catalana i va afirmar que ho tornaria a fer. De fet, va avisar que continuarà treballant per “construir jurídicament un nou país”. I tot i que no serà fins d’aquí dues setmanes que anunciarà quin serà el seu destí, ahir ja va suggerir que serà la política. Per les pistes que va donar sembla que concorrerà en una llista sobiranista a l’Ajuntament de Barcelona. Vidal ha donat suport públicament a ERC i a Procés Constituent i ahir es va declarar votant habitual dels primers i partidari d’una entesa entre aquests partits i CiU.

stats