TERRORISME EL SETGE POLICIAL
Efímers09/04/2015

Jihadisme “amb voluntat d’atemptar” a Barcelona

Els Mossos desarticulen una cèl·lula que tenia fotos d’edificis singulars

Sílvia Barroso / Joan Serra / Elisabet Escriche
i Sílvia Barroso / Joan Serra / Elisabet Escriche

Barcelona / Sant Quirze / SabadellL’operació que van fer ahir els Mossos d’Esquadra pot marcar un abans i un després en la posició de Catalunya en el mapa d’objectius jihadistes. La policia està convençuda, i diu que en té proves, que els detinguts formaven un grup estructurat amb vincles amb l’Estat Islàmic i amb “voluntat” d’atemptar a Barcelona. No es limitaven a reclutar possibles jihadistes, radicalitzar-los i enviar-los a Síria i l’Iraq, sinó que també havien arribat a estudiar edificis singulars i institucionals i també instal·lacions policials: els havien observat i vigilat i en tenien fotos, suposadament per saber quin tipus d’atac podien plantejar-hi.

El jutge Santiago Pedraz, un dels més garantistes i exigents de l’Audiència Nacional amb la policia pel que fa a presentació de proves contra els imputats, haurà de concretar ara els càrrecs contra els arrestats i decidir quins van a la presó provisionalment i quins no. Aquesta primera decisió donarà pistes de la seva posició respecte del cas. De moment, el magistrat va autoritzar ahir onze detencions i setze escorcolls, després d’haver estat més d’un any supervisant la investigació.

Cargando
No hay anuncios

“Un punt d’inflexió”

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van comparèixer davant la premsa i es van mostrar poc eloqüents -van esmentar el “secret de sumari” una desena de vegades- però molt segurs. I Espadaler va anunciar que som en un “punt d’inflexió”. “Ja no som en un escenari en què es radicalitzen joves i s’envien a lluitar amb l’Estat Islàmic, ara es tracta d’actuar a Catalunya, un objectiu que hem detectat en els últims mesos de la investigació”, va especificar. Aquesta constatació ha sigut rebuda per Interior com la prova definitiva que “el jihadisme és a Catalunya”. “Hem d’assumir-ho”, va advertir el conseller. “L’altra cara de la moneda és que sabem que els cossos policials són capaços de detectar-lo i aturar-lo, tant els Mossos com la Guàrdia Civil com la Policia Nacional”, va remarcar per adoptar una posició de fair play que contrastés amb les declaracions polèmiques del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, en què vinculava jihadisme i independentisme.

Cargando
No hay anuncios

Com a missatge de tranquil·litat, el conseller també va voler deixar clar que la “voluntat” d’atemptar no havia portat la cèl·lula a un pla concret i avançat: mai hi ha hagut perill imminent, segons aquesta versió. Quan se li va preguntar si en els escorcolls s’havien trobat proves que els detinguts tinguessin plans reals de cometre un atemptat, ni Espadaler ni Trapero van voler entrar en aquests detalls. Però el comissari va afirmar amb rotunditat que aquesta “voluntat” havia quedat “acreditada” durant els mesos d’investigació. És a dir, segons Trapero, ahir no els calia trobar explosius perquè ja tenen proves del que imputen als detinguts.

Desplegament policial al Vallès

Cargando
No hay anuncios

El Vallès Occidental va ser l’epicentre de l’operació: les detencions es van fer a Terrassa (6), Sabadell (1) i Sant Quirze (1). El dispositiu es va completar amb els arrestos de Barcelona (2) i Valls (1). Els detinguts són 10 homes -en el cas de Valls, era un menor d’edat, de 17 anys- i una dona. Cinc dels presumptes integrants de la cèl·lula jihadista són de nacionalitat espanyola i de família espanyola. Quatre d’aquests són considerats “conversos” a l’islam i a la causa jihadista, i el cinquè seria un col·laborador menys implicat ideològicament. La resta d’arrestats són cinc marroquins i un de nacionalitat paraguaiana, també “convers”.

L’arrestat a Sabadell -al carrer Plini el Vell, número 20- està considerat un dels caps de la cèl·lula, juntament amb dos detinguts més de nacionalitat marroquina. Es tracta d’Antonio Saéz Martínez, de nacionalitat espanyola i nascut a Granada l’any 1970.

Cargando
No hay anuncios

El gir a la vida del perruquer

Fa prop de tres anys que va començar el procés de radicalització del que els veïns identifiquen encara com a “Toni”, tot i que alguns diuen que va triar un altre nom amb la conversió. El primer que va canviar va ser el seu aspecte: es va afaitar el cap i es va deixar barba. Aquesta transformació estètica va coincidir amb el tancament de les dues perruqueries que tenia a la ciutat -a la plaça Espanya i a la plaça de la Concòrdia- juntament amb un soci, que també viu al mateix bloc. En ple període de conversió, fa uns dos anys, es va casar amb una dona de nacionalitat marroquina, de nom Zhour, que segons el veïnat no tenia el fanatisme religiós del seu marit. Ella treballa cuidant gent gran, mentre que Saéz Martínez es guanyava la vida ara fent de barber a casa seva i, de manera puntual, en algunes perruqueries. El seu pis, d’on ahir els mossos van comissar dues bosses de material i una caixa, s’havia convertit en un punt de trobada dels màxims responsables d’una de les mesquites de Terrassa, que el detingut freqüentava cada setmana diversos cops. L’última reunió al pis del detingut va ser aquest dimarts.

Cargando
No hay anuncios

El centre de culte està ubicat al carrer Pearson, a tocar l’avinguda Barcelona de Terrassa, on hi ha un dels 16 immobles escorcollats ahir per la policia. A banda dels habitatges dels arrestats, els agents també va entrar a cinc locals, tres dels quals a Sabadell, que estarien relacionats amb l’activitat dels detinguts. Un d’aquests locals, situat a la Via Alexandra, el tenia llogat Diego José Frías, l’home detingut a casa seva a Sant Quirze del Vallès, l’únic dels integrants de la cèl·lula de nacionalitat espanyola que no era convers. Se li atribueix la funció de col·laborador dels presumptes jihadistes. Després de l’escorcoll al seu domicili, fet de matinada i que va sorprendre els veïns de l’immoble del carrer Anselm Clavé -a pocs metres de l’Ajuntament de Sant Quirze-, els agents se’l van endur al local de Sabadell. A la Via Alexandra es va fer una altra inspecció. Tot i que hi havia material de cuina amb què treballava com a autònom, l’espai rarament estava obert al públic.

‘Socis’ dels detinguts a Bulgària

Cargando
No hay anuncios

L’operació que ara encara la recta final -almenys pel que fa a la fase policial- va començar fa 13 mesos i va tenir un moment al desembre en què va semblar que perillava. Va ser quan tres membres més del grup van marxar del Vallès per incorporar-se a les files de l’Estat Islàmic. Van ser interceptats i detinguts a Bulgària, a petició dels Mossos, quan estaven a punt de continuar cap a Turquia per arribar fins a Síria. Tots tres estan empresonats des d’aquell moment, però la resta de la cèl·lula, com s’ha vist ara, va tirar endavant la seva activitat normal i va continuar sota investigació. La policia considera ara tancada l’operació i completament desarticulat el grup jihadista.