El sí a la independència s’imposa per primer cop en un sondeig a Escòcia

Creix un 4% el suport al nou estat en només una setmana

aas
Marc Vidal
07/09/2014
2 min

BarcelonaL’eufòria s'ha disparat aquest diumenge entre els partidaris de la independència d’Escòcia. Per primer cop un sondeig els ha donat la victòria al referèndum del 18 de setembre. Les corbes en la intenció de vot s’havien anat movent les últimes setmanes i semblava qüestió de dies que el sorpasso es fes realitat. I així ha estat. Poc abans de la mitjanit de dissabte es va fer pública una enquesta del Sunday Times que va situar el sí (51%) dos punts per davant del no (49%).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’estudi elaborat per YouGov, un dels principals centres d’estudi d’opinió britànics, va apuntar que el sí havia guanyat 4 punts en una setmana, i havia passat d’un 47% a un 51%, els mateixos que havia perdut el no, que havia caigut d’un 53% a un 49%. Pel que fa als indecisos, el percentatge va quedar en un 7%, un punt per sota que fa una setmana, i els resultats, si es té en compte aquest sector, passen a ser un 47% per al sí i un 46% per al no.

El mateix centre d’estudis que va elaborar l’enquesta va reconèixer que es tractava del primer cop que els partidaris del sí “lideraven l’escrutini segons YouGov o qualsevol altra companyia de sondejos, des que van començar els estudis regulars sobre el referèndum”.

Aquest mateix centre d’estudis ja havia donat aire a la campanya del sí quan, la setmana passada, va admetre que hi havia una “possibilitat real” que els independentistes guanyessin el referèndum, ja que la distància entre el sí i el no s’havia reduït a només sis punts (53% per al no i 47% per al sí).

L’estudi que augurava bones perspectives per als partidaris del sí es va elaborar després del segon cara a cara televisat, el 25 d’agost, entre el líder independentista escocès, Alex Salmond, i l’ex ministre d’Economia britànic Alistair Darling, que encapçala la campanya pel no. Salmond es va mostrar molt més convincent que en el primer cara a cara -el 5 d’agost- i va guanyar el duel dialèctic davant Darling, que el va atacar especialment en una de les qüestions més sensibles de la campanya, la de quina moneda tindrà el nou estat.

Reaccions diferents

“Digui el que digui l’enquesta, és això, una enquesta. El vot és el que compta, i, per tant, redoblem els nostres esforços i mantinguem els objectius”, va piular ahir a la nit la número dos del govern independentista escocès, Nicola Sturgeon, mirant de contenir l’alegria desfermada entre els partidaris del sí. “Les enquestes poden ser contradictòries però el missatge és clar: si voleu que Escòcia es quedi al Regne Unit, heu de votar per això”, va reclamar en un tuit Alistair Darling.

stats