UN LIDERATGE QÜESTIONAT

Merkel: reasons to be in favour or against

i Marc Vidal
24/06/2012
5 min

BARCELONANi els 19 dirigents més poderosos del planeta -reunits aquesta setmana a Los Cabos- no l'han aconseguit doblegar. Angela Merkel ha mantingut el seu nein a canviar el rumb de l'austeritat a Europa. Per a molts, la seva obstinació s'ha convertit en un problema. Per altres, la seva perseverança és una virtut. De bombera a piròmana, la cancellera ha rebut un ventall de qualificatius aquests últims mesos pel seu paper en la resolució de la crisi de l'euro. Merkel aixeca passions i no deixa indiferent ningú.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dona més poderosa del món, segons la revista Forbes , és precisament la més contestada a Europa. "Portes endins d'Alemanya, Merkel és molt popular, agrada molt el seu tarannà polític a la recerca del consens que sacrifica, si cal, la rapidesa i el lideratge", la retrata Thomas Klau, del Consell Europeu de Relacions Exteriors a París.

De fet, una enquesta recent del Pew Research Center va concloure que el 80% d'alemanys la consideraven la líder europea més efectiva a l'hora de gestionar la sortida de la crisi de l'euro. I els seus índexs d'aprovació eren molt alts també a països com ara França (76%) o Espanya (63%). "Però Merkel s'hauria d'explicar més fora d'Alemanya, no fa discursos per a la resta d'europeus", es lamenta Thomas Klau.

Les crítiques al seu immobilisme les encapçala l'economista nord-americà Paul Krugman, premi Nobel d'Economia, que aprofita qualsevol intervenció per criticar el rumb de l'austeritat i qualifica la política de Merkel de política zombi. "La naturalesa dels zombis és que quan els mates continuen caminant i així passa amb les polítiques d'austeritat i retallades", va escriure fa poc Krugman, a qui li agrada argumentar que potser la cultura del patiment inspira els moviments d'Alemanya.

També dins d'Europa ha sorgit un discurs entre una majoria d'economistes contra l'ofec econòmic provocat per l'austeritat estricta que han tingut com a altaveu la victòria de François Hollande a França amb un programa pro creixement confrontat al de la cancellera Merkel.

Austeritat o creixement?

Però l'economista Germà Bel adverteix que "el debat entre austeritat i creixement és fals ja que són diferents visions del mateix". Per ell, "ningú està contra el creixement a Europa, començant per la mateixa cancellera Merkel". El camí a seguir segons Bel és clar: "Els que ho han fet millor són model i cal certa dosi d'humilitat i menys orgull nacional per assumir-ho". "Si Europa actua com a garantia il·limitada no es fan reformes i, sense harmonitzar polítiques com la fiscalitat o el mercat laboral, ja veiem com s'acaba, creant bombolles".

A FAVOR

1. La perseverança

"No s'aturarà fins a aconseguir el que vol. És una mestra hàbil de la negociació. Té molta sang freda i capacitat analítica", així descriu Aleix Cuberes, assessor en comunicació d'IngeniaPro, una de les principals aptituds d'Angela Merkel, la perseverança. Quan la cancellera fixa el rumb, a vegades després d'un llarg procés de reflexió, és difícil virar. I ara toca austeritat. Per Cuberes, la cancellera "ha construït la imatge pública -de mestra que renya els alumnes entremaliats- alineant a la perfecció la seva personalitat amb la manera com comunica, parla, mira, escolta… de com és ella en la intimitat".

2. El model alemany

El model alemany funciona. L'intens programa de reformes que va llançar l'any 2003 el predecessor de Merkel, el socialdemòcrata Gerhard Schroeder, va capgirar l'ensopit panorama econòmic que vivia el país durant el tombant de segle. Una profunda reforma laboral i un canvi radical de les regles del joc empresarial van fer augmentar la productivitat i l'economia alemanya va tornar a créixer. Schroeder va pagar a les urnes la seva agenda reformadora i quan Merkel va arribar al poder, ja ho tenia tot fet. Aquest és el model que Alemanya vol ara per a Europa, per als països en fallida o a punt de caure-hi.

3. L'esperit de superació

Angela Merkel es va formar a l'antiga República Democràtica Alemanya -on va ser destinat el seu pare, un pastor protestant- i la circumstància d'haver viscut a l'Est se li ha convertit en una virtut. La seva no va ser una lluita activa per la caiguda del Mur de Berlín i ella mateixa va explicar fa un temps que el dia que va passar tot, se'n va anar a la sauna. Poc després se li va despertar la vocació política i va militar en un partit nascut a l'Est després de la caiguda del Mur. Però el fet d'haver viscut sota el règim comunista li dona una autoritat moral privilegiada quan es tracta de censurar els tics dictatorials al món.

4. El poder a Europa

Merkel dirigeix el país més gran i més poderós econòmicament dels Vint-i-set. Les seves decisions marquen el camí a la resta i el tractat que compromet els països de la UE amb l'austeritat n'és l'últim exemple. La cancellera és una europeista convençuda, almenys fins on la deixen els sectors més euroescèptics de les seves files conservadores. "Merkel és la dona que va salvar el Tractat de Lisboa quan Irlanda el va rebutjar en referèndum", explica Cristina Gallach des del Consell de la UE. I la seva intenció no és enfonsar el vaixell europeu amb l'austeritat sinó aprofundir en la integració per fer-lo més fort.

EN CONTRA

1. L'obstinació

Merkel no canvia de parer encara que l'hi demani el mateix president dels Estats Units, Barack Obama. La seva obstinació amb l'austeritat s'ha convertit per a molts en un problema a Europa. "Més que obstinació, el seu defecte és la indecisió, no oferir alternatives, prioritzar per sobre de tot el que dirà l'opinió pública del seus país", explica l'economista Joan Carles Suari. "Angela Merkel no mana, només pensa a sobreviure", va dir gràficament fa uns mesos un dels líders dels verds alemanys al diari Le Monde . I així és com ningú fins ara no l'ha fet moure del mantra de l'austeritat a Europa.

2. L'austeritat que ofega

Grècia ha esdevingut el gran exemple dels efectes secundaris de la medicina que va administrar Merkel per rescatar l'estat grec i evitar-ne la fallida. Tallar la despesa de l'estat -fora de control en el cas de Grècia- ha provocat un agreujament del sotrac econòmic amb conseqüències com ara menys activitat empresarial i més atur. Més que un culpable, el que li cal a Grècia és una solució i l'aplicada fins ara ha tingut un impacte que la majoria d'economistes consideren nociu. L'arribada de François Hollande a la presidència de França -amb un discurs antiausteritat- ha fet reobrir el debat però fins ara res s'ha mogut.

3. Un lideratge peculiar

El de Merkel és un lideratge peculiar, que es mou entre diverses aigües. "És una dona en un partit controlat majoritàriament per homes -la CDU- i és de l'Est en un país on les grans batalles polítiques es lliuren a l'Oest", aquest és el doble contrasentit amb què es troba Merkel quan exerceix el seu lideratge, segons explica Thomas Klau, director de l'oficina a París del Consell Europeu de Relacions Exteriors. "Si s'allunya massa del que pensa la majoria de la societat alemanya, si pren massa risc, tenint en compte que no és del pinyol del partit, s'exposa a molts retrets", conclou Klau.

4. La pèrdua de suport

Angela Merkel, la dona més poderosa del món segons la revista Forbes , la que centra totes les mirades quan es tracta de buscar una sortida a la crisi de l'euro, passa hores baixes a casa seva. El seu partit ha anat perdent eleccions -i governs- als estats federats alemanys els últims dos anys i, tot i que manté l'avantatge als sondejos, la seva reelecció de l'any 2014 passarà per buscar un nou soci de govern, ja que els actuals, els liberals de l'FDP, s'han ensorrat políticament. El seu partit, a més, ha estat esquitxat de petits escàndols i hi ha nous actors -com el Partit Pirata- que sacsegen el panorama polític alemany.

stats