Iannis Bournous: "Grècia ha de seguir a dins de l'euro i renegociar el rescat"
Ideologia "Creiem en Europa, però no en un model neoliberal per construir-la" Pronòstic "Caldrà repetir les eleccions: esperem que aleshores la unitat d'esquerres sigui possible" Model "El nostre referent català és Esquerra Unida i Alternativa"
La coalició d'esquerres Syriza és la sorpresa de les eleccions a Grècia. Han passat de 15 a 52 diputats i són la segona força al Parlament. Ahir van rebre l'encàrrec de formar un govern impossible i aspiren a guanyar si s'han de repetir les eleccions.
Per primer cop l'esquerra alternativa a Grècia entra als passadissos del poder.
Des de fa dos mesos hem estat proposant una coalició a tots els partits d'esquerra: el Partit Comunista, l'Esquerra Democràtica i els Verds. Els resultats de diumenge han demostrat que aquesta coalició podria ser la primera força. Ara aprofitarem els tres dies de termini per formar govern per renovar aquesta proposta i reunir-nos també amb entitats de la societat civil. Caldrà repetir les eleccions: esperem que, aleshores, la unitat sigui possible i siguem la primera força.
Com es defineixen políticament?
Som una coalició de partits i organitzacions d'esquerres d'inspiració democràtica i progressista. El nostre referent a Catalunya és Esquerra Unida i Alternativa. Però la nostra coalició és molt àmplia: gent de tradició marxista, comunistes, ecologistes radicals, grups que es van escindir del Pasok quan es va convertir al neoliberalisme. Tenim relacions fraternals amb el Front d'Esquerres de Mélenchon a França, L'Esquerra a Alemanya i el Bloc d'Esquerra de Portugal. Som el partit de l'esquerra alternativa moderna. Cada any hem anat ampliant la coalició, amb grups i personalitats que van trencar amb el partit socialista per l'esquerra.
Què els uneix?
El rebuig als memoràndums i als mecanismes de rescat de Grècia, i la defensa d'una política alternativa davant la crisi del deute. També reclamem una altra política fiscal, d'ocupació i de serveis socials. L'antiracisme i el feminisme tenen pes en el nostre programa.
Volen continuar a dins de l'euro?
El que diem és que els acords de rescat no s'han de reconèixer, perquè no tenen legitimitat. S'han signat violant les lleis bàsiques de la democràcia. S'han de renegociar: i una bona arma per a la renegociació és el fet que som part de l'euro. La mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, diu que si Grècia sortís de l'euro seria un desastre per a tota l'eurozona. Grècia només és una part d'una crisi del deute i econòmica que és d'abast europeu. El deute públic grec és només una gota a l'oceà comparat amb el de països com Itàlia i Espanya.
¿I creuen que Brussel·les i el Fons Monetari Internacional voldran negociar?
És l'únic camí per sortir de la crisi. És el que expressa el triomf d'Hollande a França, del col·lapse del govern a Holanda i la pressió social contra els plans del Fons Monetari Internacional a Romania.
Però defensen la UE?
Som molt crítics amb els tractats europeus sobre els quals es basa l'austeritat, pensem que la UE s'ha de transformar en una unió de pobles basada en la solidaritat i la democràcia. Creiem en Europa, però no en un model neoliberal per construir-la.