Cuba envia a la presó al jove del PP acusat de l'homicidi de Payá
Espanya maniobra amb Cuba per extradir el líder de les joventuts del PP de Madrid, Ángel Carromero. Ahir va ser sentenciat a quatre anys de presó per l'homicidi involuntari de l'opositor Oswaldo Payà.
BARCELONA.La justícia cubana va condemnar ahir el dirigent de les Noves Generacions del PP de Madrid, Ángel Carromero, a quatre anys de presó per homicidi involuntari dels dissidents cubans Oswaldo Payá i Harold Ceprero, morts en accident de trànsit el 22 de juliol a Bayamo, al sud-est de l'illa.
La sentència és tres anys menys del que havia demanat la fiscalia, que en reclamava set al·legant que el líder de les joventuts populars conduïa amb excés de velocitat, una acusació que ell sempre ha negat.
Tot i que la sentència és condemnatòria, el consolat d'Espanya a l'illa va rebre amb "relativa satisfacció" que la pena hagi estat menor a la que demanava la fiscalia cubana, perquè, en ser inferior a cinc anys, obre la possibilitat que Carromero compleixi condemna a Espanya.
"Intentarem que pugui tornar d'una manera o altra tan aviat com sigui possible", va dir ahir a l'agència Efe el cònsol general d'Espanya a l'illa, Tomás Rodríguez-Pantoja.
El govern cubà no va concretar on complirà sentència Carromero, però Cuba i Espanya tenen un acord des del 1998 que permet als seus ciutadans tornar al seu país a complir condemna si el govern que els ha sentenciat ho permet. Carromero podria optar també a una mena de llibertat condicional per la qual es quedaria a Cuba però sense haver d'ingressar a presó, segons van informar ahir fonts diplomàtiques cubanes a l'agència Efe.
Aquestes mateixes fonts van concretar que el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ja estava en contacte amb les autoritats cubanes per aconseguir el retorn de Carromero a Espanya. Madrid i l'Havana han fet pocs comentaris públics sobre la polèmica, que ha tensat les relacions entre el govern de l'illa i l'espanyol. Tot i això, l'executiu de Rajoy ha fet concessions a l'Havana, com ara no convidar dissidents cubans a la festa de la Hispanitat a la seva ambaixada.
Un procés qüestionat
La sentència arriba gairebé dues setmanes després d'un judici d'un sol dia que va quedar entelat per l'arrest de la periodista dissident cubana Yoani Sánchez quan es dirigia al jutjat per cobrir el procés. Sánchez va ser retinguda durant trenta hores i, segons va denunciar ella mateixa, forma part de la desena d'opositors als quals es va impedir l'accés al judici mitjançant detencions, arrestos domiciliaris i amenaces. La família de Payá tampoc va poder entrar a la sala. De fet, les famílies dels dos opositors morts en l'accident sempre han qüestionat la versió oficial i no havien presentat càrrecs contra Carromero perquè el consideren innocent. Tant la família de Payá -líder del Moviment Cristià d'Alliberament i premi Andrei Sakharov dels drets humans del Parlament Europeu- com la de Ceprero -membre de les joventuts del moviment del seu company- segueixen exigint una investigació independent dels fets.
"Crec que fa molt temps que Carromero hauria de ser a casa seva", va dir ahir la viuda de Payá, Ofelia Acevedo. "Tant de bo algun dia coneguem la veritat del que va passar en l'accident, el Harold i l'Oswaldo es mereixen que se sàpiga. Aquesta és la base de la justícia, la reconciliació i la pau", va concloure la viuda.
Les dues famílies defensen que el cotxe on viatjaven els dissidents va patir una persecució, pràctica habitual a l'illa, segons va informar a l'ARA després de l'accident l'opositora Yoani Sánchez.