Indústria vol crear nous canals privats estatals i insisteix a prendre espai a TV3

El nou pla de la TDT ha de permetre alliberar el dividend digital abans que s’acabi l’any

Albert Castellví Roca
23/07/2014
3 min

BarcelonaQuan falten poc més de cinc mesos perquè entri en vigor la normativa europea que obliga a cedir un 20% de l’espectre radioelèctric als serveis de telefonia d’última generació (4G), el ministeri d’Indústria comença a fer els primers passos per dissenyar el procés que ha de permetre alliberar aquesta franja, coneguda com a dividend digital i que a hores d’ara està ocupada, en bona part, per canals de televisió. Aquest dilluns a la nit el ministeri que dirigeix José Manuel Soria va fer arribar el seu pla de reordenació de la TDT al Consell Assessor de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (CATSI), que ara l’avaluarà, com a pas previ a l’aprovació definitiva del projecte per part del govern espanyol, previsiblement després de l’estiu.

Aquest pla, que s’haurà d’aplicar a corre-cuita en només quatre mesos, abans de l’1 de gener, preveu encabir tots els canals públics i privats d’abast estatal, incloent-hi els que es crearan de nou, en set múltiplexs -actualment n’ocupen vuit- i els autonòmics en un, a diferència dels dos de què disposen ara. L’excepció seria Catalunya, que, si el pla tira endavant, seguirà tenint un múltiplex més que les altres comunitats, però dels tres actuals -dos de TVC i un del Grupo Godó- passaria a dos.

Sense fer-hi cap referència explícita, doncs, Indústria es reafirma en la seva intenció de tancar un dels dos múltiplexs de què disposa la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Segons han denunciat repetidament tant el Govern com la direcció de la Corporació des que van conèixer la intenció del ministeri, fa dos mesos, això obligaria a tancar canals, a prescindir de l’alta definició o bé a renunciar a la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià, és a dir, a la possibilitat que els canals públics de tots aquests territoris es puguin veure a les tres comunitats. L’executiu català i la CCMA sostenen, a més, que la decisió de tancar aquest múltiplex -que és dins de la banda de freqüències que s’ha de cedir a la telefonia 4G- és de caràcter polític, perquè tècnicament seria possible reubicar-lo a la part de l’espectre que no està afectada, on encara queden molts buits. Fonts de la Corporació explicaven ahir a l’ARA que continuen treballant per “trobar una solució” a aquest conflicte.

Malgrat això, el ministeri insisteix en una nota que el seu pla “permet mantenir tots els canals autonòmics que s’estan emetent actualment” i que fins i tot afavorirà “la seva evolució tecnològica cap a l’alta definició”. Segons Indústria, ho faran “en les mateixes condicions establertes per als canals nacionals”. El ministeri no especifica quines són aquestes condicions, però és obvi que caldrà comprimir més els canals perquè una oferta més gran ocupi menys ample de banda. Els únics operadors que quedaran al marge d’aquest condicionant seran els locals, que segons el comunicat d’Indústria mantindran l’oferta actual sense canvis.

Nous canals i més HD

Segons explica el ministeri, dels set múltiplexs que es destinaran a acollir els canals estatals, 5,4 s’ompliran amb les cadenes que ja emeten actualment. Com en el cas dels autonòmics, el govern espanyol subratlla que d’aquesta manera “es manté l’actual oferta” de canals estatals i es permetrà “la progressiva evolució cap a l’alta definició”.

Pel que fa a l’espai restant, més d’un múltiplex i mig, es destinarà a “incrementar l’oferta de canals mitjançant la convocatòria d’un concurs”, diu Indústria. El ministeri especifica que els nous canals representaran el 30% de les freqüències destinades a la televisió privada, la qual cosa permet deduir que en total hi haurà, aproximadament, 1,5 múltiplexs per a TVE -ara en té dos, però un està mig buit- i 5,5 per als privats, incloent-hi els nous. Actualment, Atresmedia, Mediaset, Net i Veo ocupen sis múltiplexs, però des del tancament de nou canals al maig part de l’espai no s’aprofita.

Segons Indústria, en el concurs que es convoqui per atorgar aquest 30% de freqüències “es donarà prioritat a l’oferta de continguts d’alta definició”. En cas que totes les noves concessions fossin en HD, se’n podrien adjudicar com a màxim quatre o cinc, les que es podrien fer cabre en aquest espai. Això implica, doncs, que el nombre de canals existents al final del procés serà inferior al d’abans de l’apagada.

stats