Fernández Díaz, a l’ull de l’huracà per reunir-se en secret amb Rato
El PSOE colla Rajoy perquè s’expliqui i la resta d’oposició vol que el ministre plegui
MadridMadrid, 29 de juliol del 2015, dotze del migdia. Rodrigo Rato, exvicepresident del govern de José María Aznar i imputat pel cas Bankia, les targetes black, frau fiscal i blanqueig de capitals, entra al ministeri de l’Interior. El rep el ministre Jorge Fernández Díaz al seu despatx oficial. Interior no informa de la visita, que es produeix només una setmana després que Rato s’hagi negat a declarar per l’última causa oberta, que va provocar la seva caiguda en desgràcia al PP. Fernández Díaz i Rato parlen durant una hora. La cita no figura en l’agenda oficial del ministre. Però una trobada tan sucosa acaba filtrant-se als mitjans i el ministeri es veu obligat a confirmar-la durant el cap de setmana. Ahir, el parèntesi polític de l’agost madrileny es va veure violentat per aquest nou escàndol al PP. El cas deixa en una situació compromesa el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, davant les sospites que la cita va servir per emparaular l’estratègia de cara al procés judicial contra l’expresident de Bankia.
L’oposició en ple va reclamar ahir explicacions a l’executiu espanyol. El PSOE va registrar una petició al Congrés perquè el ministre de l’Interior interrompi les seves vacances i comparegui urgentment aquest agost a la comissió permanent. Tant IU com UPyD van decidir anar més enllà i reclamar directament la dimissió de Fernández Díaz. Del que no dubta cap dels grups parlamentaris de l’oposició és que Rajoy devia conèixer l’existència d’aquesta trobada i també el seu contingut. Sota pressió, la Moncloa aclaria ahir que està previst que Rajoy parli avui des de Pontevedra (Galícia), on està de vacances.
Però quin tema van abordar plegats Fernández Díaz i Rato? En un comunicat, Interior va assegurar ahir que el contingut de la trobada va ser “exclusivament personal” i “completament al marge de la situació processal”. De fet, aquest últim punt hauria sigut “absolutament clarificat” com a condició prèvia per trobar-se, segons el que precisava la nota. La reunió va durar una hora i es va celebrar al despatx oficial del ministre perquè es va considerar que així “es garantiria l’absoluta transparència”, ja que “no hi havia res a amagar”. “Sense cap mena de dubte era més adequat fer-ho a la seu del ministeri que no en un reservat d’un restaurant o en un lloc similar”, afegia el comunicat. Però de la cita no se n’havia dit res oficialment i el comunicat d’ahir en cap moment aclaria quin era l’assumpte personal que va urgir Rato a parlar amb Fernández Díaz.
Pendent de l’última causa
Un altre dels arguments d’Interior per al·legar que no ha interferit en cap dels processos judicials de Rato és que el ministeri no està dirigint cap actuació en aquests casos. La Fiscalia ha reclamat informació a la Guàrdia Civil, però el departament de Fernández Díaz assenyala que totes les investigacions que assetgen Rato les estan dirigint l’autoritat judicial, la Fiscalia Anticorrupció i la unitat d’intel·ligència financera (UNIF) de l’Agència Tributària. Però el que ahir no va passar per alt a l’oposició és el fet que la reunió es va produir quan encara s’estava dirimint quina seria la instància competent per encarregar-se de l’última causa contra Rato, per frau i blanqueig, per la qual va ser detingut durant unes hores al mes d’abril. Finalment, la causa ha recaigut sobre l’Audiència Nacional després que Hisenda, la Fiscalia i el jutge hagin conclòs que hi ha indicis de blanqueig de capitals a l’estranger. No obstant, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil està investigant el cas a petició d’Anticorrupció.
“Després d’aquesta trobada, el ministre de l’Interior no ha fet cap tipus de gestió ni cap iniciativa que tingui a veure absolutament gens ni directament ni indirectament amb la situació processal del senyor Rato”, concloïa el comunicat del ministeri. Malgrat això, la visita de Rato es va produir poc abans que comencessin a saber-se els detalls de l’últim informe d’Hisenda, en què també se sospita que l’expresident de Bankia va cobrar comissions milionàries de proveïdors de l’entitat.
L’oposició no es creu que les causes que tenallen Rato no estiguessin sobre la taula el dia que el va rebre el ministre. El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va denunciar ahir una “interferència clara del ministeri de l’Interior en una investigació judicial”. Els socialistes consideren “inconcebible” que Rajoy no estigués al cas de la reunió. “Això implica també el president del govern, que haurà d’acabar donant explicacions en seu parlamentària”, va afegir Hernando. Esquerra Unida (IU) va anar més enllà i va assegurar que reunions com aquesta “evidencien que la justícia no és igual per a tothom”. Convergència també va anunciar que demanarà la compareixença de Fernández Díaz. Unes compareixences que només es fan efectives una de cada quatre vegades que ho demana l’oposició.
Pressions del PP i la Guàrdia Civil
Podríem estar davant d’un escàndol més del ministre de l’Interior, a qui ja se li ha reclamat la dimissió en més d’una desena d’ocasions durant la legislatura. Però aquest cas cobra noves dimensions. Les pressions també arriben des de les files populars i de la mateixa Guàrdia Civil. La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, va demanar ahir explicacions a Fernández Díaz, tot recordant, però, que un imputat té dret a treballar fins i tot en un ajuntament. L’Associació Unificada de la Guàrdia Civil, la principal de la institució, també va demanar al ministre que respongui, després de reunir-se amb un dels protagonistes d’un dels casos de “més alarma social per corrupció dels últims anys”.
Polèmica pel viatge de Soria i Wert al Carib
El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i el fins fa poc ministre d’Educació, José Ignacio Wert, van negar ahir “rotundament” haver anat de vacances gratis a Punta Cana (República Dominicana) convidats per un hoteler canari, tal com va informar Eldiario.es. D’acord amb un comunicat del ministeri, Soria i la seva dona es van allotjar dues nits a l’hotel Breathless Resort & Spa -que va inaugurar el 2013- però van pagar amb la seva targeta de crèdit. El PSOE va reclamar que ensenyés la factura. El ministre va amenaçar amb una demanda per injúries.