Un estiu marcat per les segones temporades
Arriben a Canal+ nous capítols de les sèries ‘Ray Donovan’, ‘Masters of sex’ i ‘Utopia’
BarcelonaEl perillós i fascinant Ray Donovan es torna a activar. La que va ser sèrie revelació de Showtime l’estiu passat va estrenar ahir als Estats Units la segona temporada, que arriba avui a Canal+ en versió original subtitulada. La plataforma de pagament dóna per inaugurat l’estiu, ja que a aquest retorn s’hi sumen també els de Masters of sex i Utopia.
Ray Donovan és un exercici de violència estilitzada protagonitzada per un Liev Schreiber que s’inspira en la fredor de Bogart, Mitchum i altres tòtems del cinema noir clàssic per compondre un personatge en permanent passeig funàmbul per la frontera moral. Les garrofes se les guanya -en abundància- solucionant els problemes més sòrdids de rics i famosos. Sovint, amb els punys. Mentrestant, intenta complir el seu rol de pare i marit com si la feina no hagués de comportar cap destorb o interferència. L’aparició del seu conflictiu pare en la primera temporada era el detonant de diverses tensions personals, familiars i laborals.
La segona temporada arrenca amb l’FBI intentant esbrinar què va passar al moll, en l’escena climàtica de l’episodi final, mentre Ray Donovan intenta fer net dels secrets que l’enverinen per dins. A les trames s’hi afegeixen alguns nous personatges, interpretats per Hank Azaria ( Godzilla, The Simpsons ), Sherilyn Fenn ( Twin peaks ), Wendell Pierce ( The wire, Tréme ) i Vinessa Shaw ( Eyes wide shut, Two lovers ).
Un dels puntals de la sèrie és, de fet, l’alt nivell actoral. Això es va traduir l’any passat en un Globus d’Or a millor actor secundari per a Jon Voight, pel seu paper de pare, i una nominació com a millor actor principal, als mateixos guardons, per a Schreiber.
Sexòlegs embolicats
L’estiu a Showtime es complementa amb una altra sèrie d’èxit, que també va estrenar-se ahir als Estats Units i, altra vegada, Canal+ importa al cap de només 24 hores per evitar les fugues d’espectadors a internet. Es tracta de Masters of sex, una ficció basada en les vides reals dels doctors William Masters i Virginia Johnson, pioners en la investigació dels desordres sexuals als Estats Units.
Protagonitzada pel britànic Michael Sheen i Lizzy Caplan, aquest drama comparteix amb Mad men i Pan Am la fascinació per les dècades dels 50 i els 60, cosa que es deixa notar en una ambientació esteticista, cuidada fins al més petit detall.
La segona temporada de la sèrie explora el que semblava inevitable: la intromissió a les seves disciplines professionals com a sexòlegs dels seus propis problemes personals i afers amorosos diversos. La sèrie arrenca just allà on va acabar: amb el doctor sota la pluja, a la porta de casa de la seva companya. “Hi ha una cosa sense la qual no puc viure. Tu”, li diu. La productora de la sèrie, Michelle Ashford, va assegurar que la temporada seguiria explorant aspectes reals de les vides dels doctors Masters i Johnson. Showtime també va rebre el reconeixement de la crítica per aquesta sèrie i nominacions com a millor sèrie tant en els Globus d’Or com en els premis del sindicat de guionistes dels EUA.
Estètica i violència
El tercer dels retorns és el d’ Utopia, que presenta la segona temporada avui al Regne Unit i demà a Canal+. Tornaran a ser sis episodis, seguint la tendència britànica a fer temporades curtes. La sèrie promet tornar amb la seva combinació d’estètica impactant i violència explícita. De fet, un dels episodis, en el qual es veia un tiroteig en una escola, va fer que l’autoritat audiovisual britànica rebés una cinquantena de queixes d’espectadors. El fet que només un mes enrere s’hagués produït un fet similar en una escola de Connecticut va impulsar la polèmica. El canal, però, es va defensar explicant que en cap cas es pretenia que l’escena recordés aquell esdeveniment real i que estava justificada en termes de guió.
Utopia és una distopia que explica com un grup de persones descobreix que tenen el manuscrit de la seqüela d’una novel·la gràfica sobre la qual pesa el rumor de predir els pitjors desastres de l’últim segle. Una misteriosa organització anomenada La Xarxa els posa en el seu punt de mira, així que la vida d’aquests personatges es converteix en un infern per evitar que els cacin. Tenen la pressió afegida de voler descobrir els missatges ocults del manuscrit i poder així estalviar a la humanitat que es converteixin en realitat els cataclismes descrits en el llibre.
La sèrie -creada per Dennis Kelly- ha esdevingut de culte al Regne Unit i ha despertat l’interès internacional. David Fincher ( House of cards, Seven ) ja treballa en l’adaptació al mercat americà d’aquest thriller conspiranoic i té previst dirigir-la i coproduir-la per a la cadena HBO.