Assignatura pendent
Un informe dels Mossos alerta que aquest any s’ha reactivat la Grada Jove i el club hi ha donat suport
BarcelonaEl projecte de la Grada d’Animació que la junta directiva de Sandro Rosell volia crear al gol sud del Camp Nou encara cueja. Tot i que el Barça el va desestimar l’octubre del 2012 perquè així ho van aconsellar els Mossos d’Esquadra, que van considerar que no hi havia les condicions de seguretat necessàries, la policia autonòmica té “indicis” que durant aquesta última temporada s’ha intentat reactivar altre cop la creació d’una grada jove, amb suport del club, i que inclou la participació dels grups més radicals.
L’informe policial
L’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra va fer aquest 3 de març un informe en què s’admet que hi ha “indicis” que porten a pensar que “s’està intentant tornar a formar una grada d’animació i que els seus integrants estarien rebent suport del club”. Fonts de la cúpula blaugrana neguen amb rotunditat aquesta afirmació, i admeten que responsables del club van tenir una trobada amb l’exdirector general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, que va traslladar al Barça el temor que el grup Boixos Nois tornés a tenir una presència activa dins del Camp Nou. L’entitat blaugrana va fer una investigació interna, i les conclusions van determinar que no hi ha en marxa cap iniciativa per reprendre la creació de la Grada d’Animació, i que l’activitat dels Boixos Nois és mínima, però la seva presència és “impossible” d’eradicar de les instal·lacions. Des dels grups d’animació, també neguen que s’estigui fent altra vegada una Grada, però admeten que s’han fet moltes activitats de suport a l’equip que apleguen tots els grups, algunes de les quals han estat ideades i organitzades pels Boixos Nois. Algunes, amb consentiment del club.
L’informe de 6 pàgines de la direcció general de la Policia no té la profunditat de l’anterior escrit del 15 de febrer del 2013, en aquest cas fet per la Unitat d’Informació, i que va posar de manifest que la directiva de Sandro Rosell “estava intentant dur a terme un procés gradual d’instauració de la Grada Jove, sense cap mena de publicitat ni comunicació al coordinador de seguretat”. Llavors, els Mossos van alertar de la presència massiva de boixos nois a l’estadi -alguns accedint-hi violentament-, especialment d’un dels subgrups més radicals, Youth Firm.
En aquesta ocasió, el responsable de l’informe sosté que s’està tornant a impulsar un focus d’animació, i ho defensa basant-se en un seguiment dut a terme durant la temporada. L’autor de l’escrit creu que hi ha “un acord de no fer soroll dels impulsors de Fanàtics Barça” per no evidenciar la seva activitat, també ha detectat “canvis en els càntics per evitar que els relacionin amb els habituals dels Boixos Nois” i considera que “el club facilitaria logística a aquests aficionats”. Aquestes conclusions les fonamenta el responsable dels ARRO, en una sèrie de dades detectades des de l’agost del 2013. En primer lloc, l’informe posa èmfasi en el “grau d’organització” del gol sud que “implicaria també despesa econòmica”. A més, l’autor considera que hi hauria una “facilitació d’entrades al grup d’animació” per als partits lluny del Camp Nou, i sospita que “es fan arribar mitjançant les entrades que consten destinades a penyes” i “que s’escapen a tot control policial”. El primer indici ja va detectar-se en el primer desplaçament al Calderón per jugar la Supercopa, on hi va haver una alta presència de boixos nois i casuals. A Getafe, la col·laboració dels Mossos d’Esquadra amb el coordinador de seguretat de l’estadi madrileny va permetre constatar que 67 aficionats blaugranes que van anar al Coliseo Alfonso Pérez “no coincidien amb els noms facilitats” pel Barça.
De fet, el coordinador de Seguretat dels Mossos que s’encarrega de supervisar la vigilància del Camp Nou va sol·licitar que les entrades destinades a penyes fossin “assignades nominalment”, però va ser “impossible”. La negativa, segons l’informe, va ser de l’àrea social “perquè el tema de les penyes és molt sensible”, segons va fer saber el vicepresident Jordi Cardoner. Precisament, un dels principals reptes que es marca el club per a aquesta temporada que ve és abordar el repartiment de les entrades per als desplaçaments. Com demostren els dos informes dels Mossos als quals ha tingut accés l’ARA, les entrades que van a les penyes, en no ser nominals, acaben molts cops en mans de seguidors radicals, especialment boixos nois. Als despatxos del Camp Nou s’han compromès a abordar aquest fet el curs vinent, i la solució podria suposar que les entrades passin a ser nominals, tot i que es tracta d’un tema delicat i que requerirà equilibris amb l’àrea social.
200 entrades per a València
L’informe lamenta que el club hagi canviat l’empresa de seguretat de l’estadi. Segons la policia autonòmica, Barnaporters col·laborava estretament amb els Mossos, i Casesa, l’empresa de seguretat d’aquest curs passat, “tindria vinculacions amb el departament de Riscos encapçalat per Àlex García-Cascón i amb això s’assegurarien que no hi hagués interferències en els moviments de formació de la Grada d’Animació, entre altres motius perquè desconeixien els integrants dels grups radicals”.
Un dels altres aspectes que ressalta la investigació policial és que els responsables de liderar la Grada Jove, Carles Vidal i Lluís Sabatés, s’han mantingut al marge de qualsevol activitat durant aquest any. Tot i això, segons ha pogut saber l’ARA, per a la final de la Copa a València, Vidal va fer arribar al vicepresident Jordi Cardoner la petició de 200 entrades destinades als grups d’animació. Cardoner ho va traslladar a la junta, que va negar la sol·licitud. La segona petició va ser poder reagrupar els aficionats joves per fer una Grada d’Animació a Mestalla, i la directiva també s’hi va oposar. La iniciativa de fer una Grada Jove a Mestalla va sortir dels Boixos Nois, que la van traslladar a la resta de grups i la van vehicular a través de Carles Vidal “perquè té via directa amb el club”, segons explica una font implicada.
El pes dels Boixos
Els grups d’animació neguen que s’hagi intentat per segona vegada fer una Grada Jove a esquenes dels Mossos, però admeten que “tots aquests anys de contacte han servit per coneixe’ns i treballar plegats”. Per això, es coordinen els càntics i es fan activitats conjuntes: l’última, una marxa acompanyant l’equip des de l’hotel fins a l’estadi en l’últim partit contra l’Atlètic. La proposta va sorgir també dels Boixos Nois, i el club i els Mossos en tenien constància. Els impulsors de la Grada Fanàtics tenen un grup de WhatsApp en què bolquen totes les idees, i en què els Boixos (i derivats) hi tenen presència massiva. De fet, quan el projecte va arrencar, es va crear una comissió en què tenien representació tots els grups, que es reunien periòdicament en un despatx del carrer Tuset de Barcelona. A l’inici, els Boixos i els Almogàvers hi tenien 2 integrants, i la resta un. Amb el pas del temps, els Boixos van imposar el seu criteri i van obtenir 3 representants, mentre que la resta en tenien només un. Entre les figures que assistien a aquestes trobades, i que dissenyaven la futura Grada Fanàtics, hi havia José Antonio Romero Ors, Jaro, que va complir condemna per l’assassinat el 1991 del seguidor de l’Espanyol Fréderic Rouquier.
Un dels altres aspectes que ressalta l’informe és que les pancartes que han aparegut al gol sud es guarden en un local que els grups tenen a l’interior de l’estadi. En l’escrit s’explica que el Barça no tenia constància de la pancarta “Alves: Tenim la solució, Grada d’Animació”, que va aparèixer durant el partit contra la Reial Societat i que no es va poder “retirar per la resistència dels que la sostenien”. Aquell dia la pancarta es va baixar des de la segona graderia, oculta. En canvi, els integrants del gol sud admeten que el Barça n’estava al corrent i va facilitar la instal·lació del lema “Cementiri Blaugrana. Gràcies a tots”, que va aparèixer el març del 2013, una queixa dels grups per la negativa de la massa social a impulsar Fanàtics. D’altra banda, l’informe detalla que en el duel contra la Reial Societat, aficionats radicals “provinents del gol sud” van crear incidents i “haurien agredit” els responsables d’un supermercat pakistanès del carrer Benavent.
“Es desconeix quina necessitat té el Barça de mantenir la vinculació amb aquests grups, ja que el més senzill hauria sigut el trencament total de relacions”, apunta l’informe. Els alts comandaments dels Mossos consultats per aquesta redacció reconeixen que s’ha fet un “pas enrere” en matèria de seguretat, ja que el Barça va arribar a ser un club “modèlic” i en el qual s’emmillaraven la resta d’entitats d’arreu d’Espanya. Pels Mossos, la Grada Jove segueix sent una assignatura pendent del Barça; pel club, és una carpeta tancada.