Efímers03/01/2015

Els espies dels Reis

Els patges reials s’encarreguen de recollir les cartes, però també de vigilar si els nens s’han portat bé

Martí Gelabert

Barcelona“La funció del patge, que ara principalment és recollir les cartes, tradicionalment era una altra. Ells s’encarregaven -i encara ho fan- de vigilar: són espies per als Reis Mags d’Orient per observar si els nens es porten bé o malament”. Jan Grau és tècnic especialista en cultura popular i tradicional, al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i explica així com és la figura dels patges reials, estesos per tot el territori.

“Els patges, com els podem arribar a conèixer avui dia, surten referenciats a finals del s. XIX i a principis del s. XX. Es comentava, abans, que uns gats negres passejaven per les teulades vigilant els nens i això acaba derivant en persones físiques”, indica. Unes persones màgiques capaces de tenir sota el seu control la vigilància de tots els nens i nenes -i de la gent adulta- d’arreu del món.

Cargando
No hay anuncios

Diversos patges

“A la postguerra, d’alguna manera, aquestes figures agafen molta força en algunes poblacions”, relata el tècnic en cultura popular. A Terrassa hi ha el patge Xiu-Xiu, explica. En aquest sentit, Grau indica una de les peculiaritats que té aquest patge: “Fa un programa de ràdio en què passa llista als nens, a veure quins s’han portat bé i quins malament”. D’aquesta manera, el patge Xiu-Xiu fa públiques les seves llistes.

Cargando
No hay anuncios

“El patge Xiu-Xiu té molts anys de vida. A Martorell hi viatja el Viu-Viu. En el cas del patge Gregori, a Barcelona, no se’n té gaire informació”, explica. Els patges reials no s’han investigat gaire fins ara, o almenys aquesta és la idea que exposa el tècnic. Són unes figures envoltades de misteri.

Lleida també té la seva tradició en aquest sentit. El Gran Camarlenc és l’enviat pels Reis Mags a aquesta població. A Vilanova del Camí, es pot trobar el patge Makalí, i el patge Raimon és qui viatja fins a la localitat de Vilafranca del Penedès.

Cargando
No hay anuncios

La història del patge Faruk, a Igualada, també té el seu punt característic. L’espia dels Reis té un llibre blanc i un llibre negre en què s’apunta el nom dels infants que no han sigut bons durant l’any. D’altra banda, a Molins de Rei hi podem trobar el patge Amelí, a Òdena (Anoia) els patges Jatsim i Fagem, i a Rubí el Mag Rubisenc.

Canvi de tradicions

Cargando
No hay anuncios

A més de ser els millors espies per a Ses Majestats, els patges reials també recullen les cartes que escriu la gent. “Qui ho va començar a posar en pràctica van ser els grans magatzems -recorda Grau-. També hi havia uns personatges que han passat a la història, que eren uns Reis de cartró pedra on els nens tiraven les cartes amb els seus desitjos. Ara ja gairebé no se’n veuen”.

Durant la dècada dels anys 60 n’hi havia molts. Ara els patges agafen amb força el relleu. “Encapçalen també la Cavalcada. Són els secretaris i els espies dels Reis”, comenta el tècnic Jan Grau.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, la tradició de donar cartes durant la Cavalcada també existeix. “Cada població s’ho fa a la seva mida. La manera de recollir els desitjos dels més petits era per la via directa de la Cavalcada. O aquestes bústies en forma de rei, que reivindico”, exposa. Sigui com sigui, les cartes arriben al seu destí.

Ambaixadors

Cargando
No hay anuncios

Els patges reials, a més, són els ambaixadors de Ses Majestats arreu del món. S’encarreguen de parlar amb les autoritats, de coordinar les cavalcades amb les institucions i de controlar que totes les cartes arribin als Reis Mags i que totes les joguines arribin al seu lloc. Són els homes de més confiança de Ses Majestats d’Orient.