Espanya aprovarà una reforma fiscal gradual tot i les presses que dóna la UE
Els socis europeus es queixen de la lentitud de l'Estat i avui pressionaran perquè acceleri les reformes
Brussel·lesEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha repetit per activa i per passiva en els seus últims viatges a Brussel·les que amb les retallades i reformes que el govern espanyol ha posat sobre la taula ja n'hi ha prou per complir amb el dèficit pactat per al 2014. Però la pressió de Brussel·les i dels socis europeus, que reclamen més esforços a Espanya, obligarà l'executiu de Mariano Rajoy a moure fitxa.
Amb la lleugera millora de les perspectives econòmiques i del finançament als mercats, Espanya ha tret el peu de l'accelerador en les reformes pendents. Creu que ja ha fet els deures i ara només cal esperar que la situació econòmica millori. Rajoy i els seus ministres temen que les retallades i les reformes els acabin passant factura a les urnes i ara volen frenar una mica.
Massa lentitud
L'estratègia no agrada als socis europeus, que veuen que Espanya s'està adormint amb les reformes. N'hi ha que no s'han fet prou bé i d'altres, com la reforma fiscal, segueixen pendents. Els Vint-i-vuit reclamaran avui a l'executiu espanyol que s'espavili amb les reformes pendents i li retrauran la lentitud en la posada en marxa d'algunes de les que ja s'han aprovat.
En el document que faran públic avui, els ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) es queixen que "en la majoria dels casos les reformes segueixen pendents d'adopció o de plena aplicació quan la seva ràpida i total aplicació és un factor clau". Els socis europeus també donaran la benvinguda a les mesures que ha pres Madrid per estalviar, com ara la reforma de l'administració pública, que preveu eliminar organismes autonòmics que el govern espanyol, lligat a la seva idea de recentralitzar l'Estat, considera que es poden suprimir.
Tant la Comissió Europea com els Vint-i-vuit creuen que la reforma fiscal és una prioritat i demanen al govern espanyol que l'utilitzi per recaptar més diners, els que li calen per complir amb els objectius de dèficit. Brussel·les pressiona des de fa temps perquè s'apugin impostos i s'eliminin deduccions fiscals, i es posen les mans al cap quan senten que Rajoy planteja una rebaixa de l'IRPF. La Comissió creu que l'Estat no té marge per fer-ho.
Tot i la urgència de la reforma fiscal, el govern espanyol es planteja fer-la gradualment. Segons va desvelar ahir el secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre, la reforma entrarà en vigor "esglaonadament" entre el 2014 i el 2017. En el cas de la rebaixa de l'IRPF promesa per Rajoy, es faria el 2015, el mateix any en què hi ha eleccions generals. En qualsevol cas, el govern central espera un informe dels experts abans de concretar la reforma.
Adéu a la deducció per habitatge
Una de les mesures que podrien incloure els canvis en matèria tributària seria l'eliminació de la deducció per habitatge, que fins i tot podria ser retroactiva. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, no ho va voler confirmar ni desmentir, un fet que indica que la proposta potser està sobre la taula. "Jo no prejutjaria res respecte d'això", va dir ahir. Fonts d'Economia van assegurar que el ministre en realitat volia negar la notícia.