Diego Ruiz, el fundador de la filosofia de l'entusiasme
El director del psiquiàtric de Salt va escriure contes insòlits
GironaLa reedició de la seva obra novel·lística, el musical basat en Josafat que s'ha d'estrenar a començaments del 2014... Tot aquest rum-rum al voltant de Bertrana hauria de tenir alguns efectes col·laterals desitjables. Per exemple, la recuperació per a l'imaginari gironí del Dr. Diego Ruiz, que va ser amic de Prudenci Bertrana i director del psiquiàtric de Salt entre els anys 1909 i 1910. Va estar-s'hi poc temps. Tampoc no va durar-li gaire l'amistat amb Bertrana, que el va ridiculitzar després a Jo! Memòries d'un metge filòsof , una novel·la que el febrer del 2015 reeditarà Edicions de la Ela Geminada.
Cosí de Picasso?
Josep Pla va qualificar els anys que "aquest impressionant aventurer i maliciós estrabul·lat" va dirigir el frenopàtic com "una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país". Nascut a Màlaga l'any 1881, les notícies que tenim de la seva biografia són confuses i contradictòries, principalment perquè el mateix Ruiz es va encarregar d'adulterar-les en les seves múltiples publicacions. ¿Era cosí del també malagueny Pablo Ruiz Picasso? ¿Va ser l'introductor de Freud a Espanya? En qualsevol cas va ser un psiquiatre sense títol, el fundador d'una filosofia dita de l'entusiasme, un independentista llibertari amic de Salvat-Papasseit i un apassionat faldiller que va escriure llibres en català, castellà, italià, francès i alemany. Va tocar moltes tecles, de la filosofia a la història passant per la política, la medicina en diverses de les seves especialitzacions o la literatura. Va viure a Girona, i també a Barcelona, Bolonya, París i Tolosa, on va morir l'any 1959.
Diagnòstic mèdic
Amb motiu del pamflet La locura de Álvarez de Castro , un diagnòstic mèdic del governador militar fet en el centenari dels setges napoleònics de Girona, que Diego Ruiz va signar amb Prudenci Bertrana, la Biblioteca Valvi de Curbet Edicions va publicar el 2007 un estudi fabulós del neuròleg Joaquim Jubert que és una introducció perfecta al personatge, alhora que un examen minuciós del terrabastall que el Dr. Ruiz va provocar al seu pas per Girona. L'estudi de Jubert repassa les biografies dels perpetradors de l'opuscle, recull les reaccions a la premsa i revisa el diagnòstic sobre la salut mental d'Álvarez de Castro.
A les biblioteques, a part del llibre de Jubert, també hi trobem aplegats en un sol volum els dos llibres de contes que va publicar en català Diego Ruiz, Contes d'un filòsof i Contes de glòria i d'infern , editats per Cossetània fa cosa de tres anys. Uns contes força insòlits en la literatura catalana de l'època que s'endinsen en el gènere fantàstic partint dels exemples d'Allan Poe i De Maupassant, i que demostren que a més de tenir fusta per ser un personatge literari, Ruiz també va tenir-ne d'escriptor.