LITERATURA

El desassossec literari de Philip Roth, premi Príncep d'Astúries

L'hereu de la gran novel·la americana i l'etern aspirant al premi Nobel, el nord-americà Philip Roth, va ser guardonat ahir amb el premi Príncep d'Astúries de les lletres. L'escriptor està "encantat".

Philip Roth -en una imatge del 2010- es va recordar del seu amic Carlos Fuentes en agrair el premi.
Laura Serra
07/06/2012
2 min

BARCELONA.Al jurat del premi Príncep d'Astúries li agrada picar alt i avançar-se al jurat del premi Nobel. Ahir va donar una empenta a l'acadèmia sueca premiant un etern candidat al seu guardó: el novel·lista nord-americà Philip Roth. De mèrits n'hi sobraven: està considerat un dels quatre grans autors dels Estats Units pel crític Harold Bloom i va rebre el Pulitzer el 1998 per Pastoral americana , la Medalla d'Or de narrativa del seu país el 2001 i el Man Booker el 2011. Ara rep el Príncep d'Astúries. "Estic emocionat que el jurat hagi trobat el meu treball digne d'aquest honor", va dir en un comunicat.

El president del Príncep d'Astúries va anar més enllà en definir l'estimulant obra d'aquest gegant literari com a "digna". El president de la Reial Acadèmia Espanyola, José Manuel Blecua, va llegir de l'acta que "l'obra narrativa de Roth forma part de la gran novel·lística nord-americana, en la tradició de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Bellow i Malamud". També va destacar que els seus personatges -entre els quals hi ha el seu alter ego , Nathan Zuckerman, que ha utilitzat en diverses obres per analitzar la tristor i les esperances dels seus compatriotes-, els seus fets i les seves trames "conformen una visió complexa de la realitat contemporània que es debat entre raó i sentiments, com el signe dels temps i el desassossec del present".

Philip Roth (Nova Jersey, 1933) és fill d'una família jueva d'origen ucraïnès. La seva obra és un reflex de l'interès per la identitat personal, cultural i ètnica, i per la creació artística. Ho va demostrar ja en el primer llibre de relats, Adiós, Columbus (1959), sobre la vida dels jueus als EUA i que ja va rebre el National Book Award. Des de llavors ha anat augmentant el nivell literari de la seva obra, l'èxit editorial, l'escàndol i l'impacte en la seva societat. Durant els anys 90 va guanyar els principals premis literaris del país, i entre el 1998 i el 2001 va signar la cruel, dolorosa i àcida trilogia americana Pastoral americana , Em vaig casar amb un comunista i La taca humana . Ahir el jurat va definir la seva escriptura com a "fluida i incisiva".

Roth és el quart autor nord-americà que rep aquest premi, després d'Arthur Miller, Susan Sontag i Paul Auster. L'autor de Nèmesi -l'última novel·la, del 2010, un nou èxit- va imposar-se a un altre autor de renom i prestigi internacional, el japonès Haruki Murakami. Des del 1999, quan es va premiar Günter Grass, el Príncep d'Astúries de les lletres es va obrir a autors universals. L'any passat va ser Leonard Cohen qui va rebre l'escultura de Joan Miró i els 50.000 euros del guardó. Durant l'última dècada només s'ha guardonat un autor de parla hispana, Augusto Monterroso.

stats