La Unesco reconeix Palestina
El reconeixement de Palestina com a membre de ple dret de la Unesco obre la caixa dels trons. Israel considera que s'esvaeix la pau i els EUA tallen el finançament d'aquest organisme de l'ONU.
WASHINGTONPalestina va aconseguir ahir un pas important pel seu reconeixement a l'ONU. La Conferència General de la Unesco -l'organisme de les Nacions Unides encarregat de qüestions com la cultura i l'ensenyament, amb seu a París- va aprovar ahir per 107 vots a favor, 14 en contra i 52 abstencions l'adhesió d'aquest estat com a membre de ple dret. La votació va ser "una victòria del dret, la justícia i la llibertat" pel president palestí Mahmoud Abbas. "Un moment històric que retorna a Palestina alguns dels seus drets", va afegir el ministre d'Exteriors palestí, Riyad al-Malki.
Els palestins, i una gran majoria dels països membres de la Unesco, van desafiar amb el seu vot l'amenaça dels Estats Units de tallar les seves aportacions financeres a aquest organisme, que representen un 22% del seu pressupost total. I no van passar ni unes hores que la Casa Blanca va fer efectiu el bloqueig i va anunciar que aturava una partida de 60 milions de dòlars (42 milions d'euros) que havien d'injectar aquest novembre a l'organisme. L'ambaixador dels EUA a la Unesco, David Killion, ja havia avisat que l'adhesió de Palestina "complicaria la capacitat del nostre país de donar suport als programes de la Unesco". De fet, el país té una legislació -del 1990 i el 1994- que prohibeix el finançament d'institucions que acceptin Palestina com a membre de ple dret.
Israel va assegurar que el reconeixement palestí a la Unesco allunya les perspectives d'un acord de pau al Pròxim Orient i va condemnar aquesta "maniobra unilateral" que posa "obstacles inútils" en el camí de la represa de les negociacions. També Washington va titllar la iniciativa de "prematura" i "contraproduent" per al procés de pau.
Europa, un cop més, va actuar desunida. Espanya, França, Bèlgica i Àustria, entre d'altres, hi van votar a favor amb països com ara Rússia, el Brasil i la Xina, mentre que el Regne Unit i Itàlia es van abstenir. Alemanya, la República Txeca i Suècia s'hi van oposar conjuntament amb els Estats Units, Israel, el Canadà i Austràlia.
El reconeixement a l'ONU
Més enllà del gest de reconeixement a la Unesco, el que de debò volen els palestins és que el seu estat sigui admès com a membre de ple dret de l'ONU. La petició és sobre la taula del Consell de Seguretat i la delegació palestina voldria que es votés aviat en aquest marc, ja que els nous membres del Consell que prendran possessió dels seus seients l'1 de gener no milloraran les perspectives d'obtenir el reconeixement.
El màxim òrgan de decisions de l'ONU es renovarà un terç amb el nou any i s'hi incorporaran Guatemala, el Marroc, el Pakistan, l'Azerbaidjan i el Togo que rellevaran Bòsnia i Hercegovina, el Brasil, el Gabon, el Líban i Nigèria. Pel que fa a la resta dels estats integrants hi ha els cinc permanents -EUA, França, el Regne Unit, la Xina i Rússia- i Colòmbia, Alemanya, l'Índia, Portugal i Sud-àfrica, que acaben el seu mandat a finals de l'any que ve.
Els palestins asseguren que tenen garantits per la seva causa almenys vuit dels nou vots necessaris al Consell de Seguretat per aprovar la seva sol·licitud, cosa que obligaria els EUA a fer servir el seu dret a veto -com van anunciar que farien- per impedir l'admissió de Palestina.
Quan es renovi el Consell de Seguretat l'1 de gener, Palestina es quedarà amb tres vots menys, entre ells el Brasil -un partidari molt valuós- i li serà difícil convèncer els nous estats. Aquestes perspectives desfavorables han obligat els palestins a pressionar perquè la votació es faci l'11 de novembre, dia en què el Consell es reunirà per discutir l'informe final elaborat pels experts sobre la viabilitat de la sol·licitud de Palestina.