“Les cooperatives ajuden a crear llocs de treball estables i de qualitat“

Entrevista a Josep Vidal, Director General d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa

“Les cooperatives ajuden a crear  llocs de treball estables i de qualitat“
3 min

Què és l’economia social?

L’economia social és una economia plural que està formada per un ampli ventall de formes societàries. El gran tret diferencial és que aquestes societats operen amb lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris. Un dels principals actors de l’economia social a Catalunya per la seva rellevància i tradició són les cooperatives. L’economia social s’està posicionant com un actor emergent que està present en els diversos àmbits del nostre dia a dia tant en la producció, la comercialització i el consum, com en el finançament. Actualment, representa prop del 6% del PIB català i hi treballen directament unes 150.000 persones.

Les dades diuen que les cooperatives sobreviuen millor a les situacions de crisi. Què és el que les fa resistents?

Les cooperatives, a més de ser capaces de sobreviure a les situacions de crisi, o ser una alternativa al tancament d’empreses, també poden consolidar-se com a alternativa de primer ordre en tots els sectors econòmics. Les cooperatives aporten un valor diferencial que es basa a situar les persones per sobre del capital i en l’epicentre de les decisions, alhora que aposten per la cooperació i pel compromís social. La flexibilitat amb què les cooperatives poden modificar el seu règim de treball els permet ser àgils per adaptar-se a la realitat canviant i l’especial implicació dels treballadors, i la seva condició de socis els permet ser més sobirans a l’hora de prendre decisions. És tot aquest conjunt d’elements el que ens permet avançar cap a un model econòmic més equitatiu, democràtic i sostenible socialment i ambientalment. I en la construcció d’una societat més justa i solidària.

Quin és el valor afegit del model cooperatiu?

Les cooperatives contribueixen a crear llocs de treball estables i de qualitat, distribuir millor la riquesa, desenvolupar el territori, facilitar el relleu generacional, recuperar empreses en crisi, o prestar serveis socials de forma professional i eficient. Resulta innegable doncs la seva contribució en la construcció d’un nou país que aposta per la transparència, la sostenibilitat, la cohesió social, el desenvolupament dels territoris, la solidaritat i les noves formes de participació i apoderament de les persones.

I parlant de nou país, quin paper hi ha de tenir el cooperativisme?

Som plenament conscients que hi ha un interès renovat per part de les noves generacions i de la ciutadania en general per altres models de fer economia. No podem perdre l’oportunitat de trobar la manera de posar en relleu el valor afegit que aporten les cooperatives com a participants en la difusió d’una nova forma de fer economia que col·labora en la transformació social i fomenta noves formes de consum. Aquest és un repte que ens ha de permetre posicionar-nos al món i, des d’aquí, incidir en el canvi de model productiu que necessitem.

Què està fent el govern per enfortir l’economia social i cooperativa?

Des del Govern tenim la convicció i adoptem el compromís de donar el suport necessari per garantir la fortalesa i independència de les entitats de l’economia social. Treballem perquè pugui progressar en l’eficiència dels seus recursos estructurals i garantir la viabilitat futura de les seves activitats a través de la innovació, la formació, la recerca, la internacionalització i l’excel·lència i la qualitat dels seus serveis. És per això que tenim en marxa programes i iniciatives com l’Aracoop, els ateneus cooperatius o les línies de finançament, que tenen actualment un pressupost total de 9 milions d’euros. En aquests moments considerem que és prioritari donar ajut directe a les empreses cooperatives, que en definitiva són el motor de la generació d’activitat econòmica i de creació de llocs de treball en aquest àmbit. És per això que hem posat en marxa els ajuts a la incorporació de socis, els ajuts a la incorporació al mercat laboral de joves a través del Programa de Garantia Juvenil i les subvencions a projectes singulars de generació d’ocupació i creació de cooperatives i societats laborals, dirigides a nous projectes que fomentin la reactivació econòmica.

stats