Convertir pisos turístics il·legals en socials per rebaixar la multa
Ciutat Vella impulsa un pla pilot que preveu condonar la sanció als propietaris que cedeixin els habitatges
BarcelonaEstrènyer el setge als apartaments turístics il·legals. L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir una bateria de mesures encaminades a perseguir aquelles persones o empreses que lloguen un pis per a l’ús turístic sense tenir llicència per fer-ho i també a controlar les plataformes digitals, com Airbnb o Booking, que ofereixen aquest tipus d’allotjaments. Amb l’objectiu de matar dos pardals d’un tret, el nou equip de govern ha dissenyat una estratègia que sobre el paper ha de servir per incrementar el parc d’habitatges socials i reduir els pisos turístics que operen sense permís. Es tracta d’un pla pilot, que inicialment s’aplicarà al districte de Ciutat Vella -el més pressionat pel turisme-, que ofereix als propietaris que han sigut sancionats per tenir un pis turístic il·legal la possibilitat de cedir durant tres anys aquest habitatge en lloguer social a canvi condonar-los part de la multa.
En concret, els propietaris podrien evitar pagar el 80% de la sanció, que de mitjana és de 15.000 euros però que pot arribar fins a 90.000, i el 20% restant, si no ha quedat saldat amb les quotes, es podria abonar directament o allargant el lloguer social fins a satisfer el total de la sanció. Un cop hagi fet net, el propietari podrà recuperar el cobrament de les rendes. De fet, si paga immediatament el 20% de la multa -uns 3.000 euros, de mitjana- serà ell i no l’Ajuntament qui passarà a ingressar el lloguer social.
Després de la cessió per a aquest mínim de tres anys serà la Mesa d’Emergències Socials del Consorci de l’Habitatge qui adjudicarà els pisos a famílies vulnerables. Segons va precisar ahir la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ara mateix hi ha uns 330 propietaris que estan en situació de poder acceptar l’oferiment del consistori, que es compromet, al seu torn, a retornar el pis en perfectes condicions.
Els resultats d’aquesta prova pilot, que es vol fer extensiva al conjunt de Barcelona, s’avaluaran al desembre per veure si ha funcionat i si és necessari introduir-hi alguna modificació que la pugui fer més efectiva.
Pin va defensar la conveniència d’augmentar aquest parc de pisos socials en un territori com Ciutat Vella, molt afectat pels desnonaments. Per a l’ara alcalde accidental, Gerardo Pisarello -que va acompanyar la regidora en la presentació de les mesures-, és una manera de contribuir a pal·liar el “desgovern” que asseguren que s’han trobat en matèria turística i a recuperar “el lideratge públic” a l’hora de marcar quin ha de ser el model turístic de Barcelona.
Buscar la complicitat del turista
L’altra mesura cenyida a Ciutat Vella és buscar la complicitat dels turistes per localitzar més pisos il·legals i poder engegar expedients sancionadors. El que es farà és una campanya informativa perquè els usuaris dels apartaments turístics puguin saber si el lloc on s’allotgen és legal o no i puguin decidir si en faciliten les dades.
Finalment, la tercera mesura té visió conjunta de ciutat i és la que s’enfoca a les plataformes digitals que ahir Pisarello definia com a “lobis”. Per ampliar el control sobre intermediaris com Airbnb, l’Ajuntament els enviarà requeriments perquè facilitin les dades dels pisos que es publiciten a les seves pàgines web. En el cas que no responguin a aquesta petició en el termini establert, se’ls sancionarà i també se’ls multarà per cada pis que publicitin i que no disposi de número d’inscripció al Registre de Turisme de Catalunya (RTC).
La llei de turisme de Catalunya permet, segons va remarcar ahir l’equip de govern de Barcelona, sol·licitar aquestes dades i multar en el cas que hi hagi apartaments que es publiciten sense el número de registre. Està previst que les sancions per aquest motiu comencin l’1 de setembre i la llei de turisme estipula que poden anar dels 3.000 als 600.000 euros.
Airbnb hi veu un “pas enrere”
Airbnb té 16.000 anuncis a Barcelona, una de les seves ciutats més importants. El gegant de l’economia col·laborativa ja ha insistit diverses vegades en la necessitat d’establir un marc legal per poder operar, després que fa un any la Generalitat li obrís un expedient i es convertís en la primera institució europea a multar la companyia -amb una sanció de 300.000 euros- en considerar il·legal la seva activitat perquè entra en conflicte amb la llei catalana d’apartaments turístics.
A mitjans de juny els amfitrions d’Airbnb van remetre una carta al nou consistori amb l’oferiment de pagar la taxa turística per poder operar legalment. Tot i això, la mesura impulsada pel govern d’Ada Colau no s’encamina en aquesta direcció i, segons Airbnb, “crea encara més confusió als residents locals que comparteixen les seves llars”. La plataforma considera que es tracta d’“un pas enrere per als ciutadans, que volen claredat sobre la qüestió”. Aquesta iniciativa arriba tres setmanes després que la Generalitat anunciés un nou decret llei que donarà cabuda a l’activitat de la plataforma, i que posa un límit de quatre mesos a l’any per al lloguer d’un màxim de dues habitacions (en cap cas el pis sencer) i amb una estada màxima de 31 dies.
Des de l’oposició, CiU i el PP van coincidir ahir a titllar de “fum” les propostes del govern de Colau i a demanar més inspeccions per combatre els apartaments turístics. Ciutadans apuntava que les solucions del govern “es basen en el xantatge i la delació” i ERC va remarcar que el que es fa és “premiar les activitats il·legals”. Finalment, el PSC va celebrar les intencions de les noves mesures però també va demanar més recursos i inspeccions.