ACORDS POSTELECTORALS CATALUNYA

Colau serà investida amb majoria absoluta gràcies a ERC i el PSC

Un dels tres vots de la CUP al ple d'aquesta tarda li acabarà de donar els 21 regidors. La nova alcaldessa de Barcelona s’obre a sumar els republicans al govern d’aquí uns mesos

PLENA SINTONIA  Colau i Bosch van exhibir ahir complicitat i no van descartar que ERC entri al govern.
M. Colomer / S. González
13/06/2015
5 min

BarcelonaLa inèdita fragmentació a l’Ajuntament de Barcelona ha superat el seu primer capítol. Ada Colau ja té ben lligat el seu primer èxit polític: ser investida alcaldessa en primera volta amb la majoria absoluta dels regidors. Ho serà gràcies a un trencaclosques les peces del qual han acabat encaixant després de dues setmanes d’intenses negociacions. Finalment, Colau es convertirà en la primera regidora de la capital catalana amb el seu vot i el dels seus 10 regidors, els cinc d’ERC, un de la CUP i els quatre del PSC, que, després de fer-se pregar, ahir a la nit anunciava que votaria finalment a favor de Colau. Un cop superada la lògica aritmètica per prendre el comandament de la ciutat, a partir d’ara haurà de fer mans i mànigues per garantir-ne la governabilitat amb una geometria variable que es preveu que sigui de tot menys fàcil.

Colau ja va començar el dia amb bon peu. Va poder exhibir, agraïda, el trofeu que des d’un bon principi tenia entre cella i cella: que ERC fos la seva principal aliada encara que fos des de fora del govern. En una roda de premsa amb el candidat d’ERC, Alfred Bosch, van exhibir sintonia per un acord, segons Colau, “sense contrapartides”. “Per responsabilitat”, va afegir Bosch, que recordava que també amb Trias, ara fa quatre anys, ERC va optar per votar a favor de la investidura. “El més lògic i raonable és que l’alcaldessa de Barcelona sigui Colau. Li donarem suport per responsabilitat i per voluntat de suma”, defensava Bosch al costat de la cap de llista de Barcelona en Comú, que li agraïa el “vot de confiança” i la voluntat de sumar.

El desllorigador, en l’eix nacional

Però mentre Colau parlava d’un acord “sense contrapartides”, els republicans subratllaven ja no només l’aproximació dels dos partits en l’eix social, sinó també l’aproximació de Colau al procés sobiranista. En concret, el fet que Colau anunciés que participaria en qualitat d’alcaldessa a la manifestació de la Meridiana de l’Onze de Setembre, un gest que els republicans han interpretat com un compromís amb el procés nacional i el “rol” imprescindible que haurà d’exercir la capital catalana en el procés constituent. “Seria difícil que ERC s’alineés amb el PP i Ciutadans contra Colau”, va argumentar Bosch.

D’entrada, Barcelona en Comú haurà de pilotar un govern en minoria. Sobretot perquè ni als republicans ni a Podem els interessa anar de bracet almenys fins que hagin passat les eleccions del 27-S i potser fins i tot les espanyoles. Amb tot, tant Bosch com Colau van coincidir a considerar un escenari probable que ERC pugui acabar entrant al govern de la ciutat d’aquí uns mesos a partir d’acords de programa i projecte.

La mateixa foto que ahir es va fer Colau amb Bosch se la farà avui la nova alcaldessa amb el cap de llista del PSC, Jaume Collboni. Un cop al sac i ben lligat el suport dels republicans, Barcelona en Comú esperava amb candeletes que els socialistes sucumbissin i votessin finalment a favor de la investidura. Des d’un bon principi Collboni va mostrar-se disposat a no fer una “oposició de trinxera” i arromangar-se per la governabilitat de la ciutat. I votar va ser la proposta que precisament Collboni va fer ahir a la nit al consell de federació, amb un 80,2% de suport.

De fet, la primera intenció del cap de llista socialista era aconseguir entrar al govern seguint la consigna de la cúpula de Nicaragua d’intentar arribar a pactes de govern a tot arreu on sigui possible. Un cop votada la investidura, el PSC continuarà intentant, com ho farà ERC, travar l’entesa de govern amb Colau sent conscient que no parteixen amb tant avantatge a l’hora de posicionar-se com a socis de govern. Especialment per la pugna que a les espanyoles es produirà entre Pablo Iglesias -Podem forma part de Barcelona en Comú- i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui consideren part de la “casta”. De fet, Colau ja va marcar ahir certa distància amb els socialistes recordant que “tenen formes diferents de fer política” i estan esquitxats “per casos de corrupció greus”. Amb tot, sí que va reconèixer l’“autocrítica” que ha fet Collboni i es va mostrar disposada a explorar les bases per teixir “acords puntuals per generar confiança”.

Un vot de confiança

Als 11 vots de BComú, els cinc vots d’ERC i els quatre del PSC s’hi sumarà també un vot dels tres de la CUP, que permetrà a Colau ser investida alcaldessa amb majoria absoluta, una victòria simbòlica per arrencar el mandat. Els altres dos regidors de l’esquerra independentista emetran vots nuls de reivindicació de lluites socials. D’aquesta manera volen donar un vot de confiança simbòlic a Colau “en reconeixement de l’oportunitat d’obrir un canvi de cicle polític de la ciutat”. La CUP té intenció d’exercir una oposició “crítica i constructiva” a parts iguals, si bé han deixat clar que una eventual entrada dels socialistes catalans al govern municipal dificultaria la creació d’un escenari d’entesa rupturista.

Sous limitats, menys els tècnics

La nova alcaldessa també va confirmar ahir que, seguint el codi ètic amb el qual va concórrer a les eleccions, tant ella com els regidors de Barcelona en Comú cobraran 2.200 euros al mes en 14 pagues. Això sí, va deixar clar que aquesta rebaixa de salari no afectarà el cos tècnic ni els gerents del consistori. Això vol dir, doncs, que Jordi Martí -que ahir va renunciar formalment a continuar sent el portaveu de Moviment d’Esquerres- i l’exdirector de l’Escola de Policia de Catalunya i expert en seguretat Amadeu Recasens, que serà el delegat de Seguretat del consistori, quedaran al marge de les limitacions salarials. Colau va argumentar que vol “separar l’estructura tècnica de la política” i que aquests dos càrrecs en concret “assumeixen responsabilitats molt elevades”. Pel que fa a la retribució que rebran la resta de regidors, l’alcaldessa in pectore ho va deixar en mans del debat i la votació que es produirà ja en el nou ple municipal de la capital de Catalunya.

Els nous regidors, districte a districte

Tots els regidors de Barcelona en Comú -amb l’excepció de l’alcaldessa- assumiran la regidoria d’un districte. Gala Pin, número set a la llista, serà la regidora de Ciutat Vella. L’Eixample el gestionarà el número vuit a la llista, Agustí Colom. Sants-Montjuïc l’assumirà el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, mentre que la periodista Laura Pérez es farà càrrec de les Corts. L’home fort del nou govern, Gerardo Pisarello, assumirà Sarrià - Sant Gervasi, Raimundo Viejo gestionarà Gràcia, i Mercedes Vidal, Horta-Guinardó. El districte que acumula situacions més crues -Nou Barris- l’assumirà Janet Sanz. I Sant Andreu, la segona tinent d’alcalde, Laia Ortiz. Josep Maria Montaner serà el regidor de Sant Martí.

stats