Colau vol fer marxa enrere en l’obertura de botigues en festiu
L’alcaldessa es reunirà amb el sector per “revocar o matisar” la mesura, però no arribarà a temps d’impedir que obrin tot aquest estiu, com ja estava pactat
BarcelonaA la flamant alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no li agrada el model de liberalització d’horaris comercials acordat l’any passat pel govern de CiU i el PP, que permetia apujar persianes a gran part de Barcelona tots els diumenges de l’1 de juliol al 15 de setembre. Quan falten 13 dies per al primer diumenge d’obertura, no sembla que hi hagi marge per fer marxa enrere aquest any. Però Colau no vol perdre temps, i es disposa a estudiar de manera imminent amb el sector si hi ha possibilitats, segons va explicar l’alcaldessa en una entrevista a l’Ara Vídeos, de revocar aquesta decisió, que hauria de passar pel ple municipal i que requeriria l’acord amb altres forces polítiques. “En aquest cas, que ja esta aprovat, el primer que farem com sempre es dialogar amb qui ha promogut aquests acords per veure si es pot revocar, si es pot matisar”, va dir.
Colau ja ha començat a establir els primers contactes amb els botiguers per mantenir una reunió de treball i tractar aquests i altres temes, segons van explicar a l’ARA diverses fonts del sector. “Pensem dialogar amb els comerciants i sabem que hi ha interessos contrastats”, va afirmar l’alcaldessa. A l’altra banda de la taula de diàleg hi haurà uns comerciants disposats a reobrir el meló dels horaris. L’actual model va tenir la benedicció de la majoria de les patronals, però va ser un vistiplau a contracor en molts casos, i no acaba de convèncer ningú. “No era el nostre model. Va ser un acord polític que va tirar endavant i a nosaltres se’ns va consultar. Però apostàvem per un horari més restrictiu”, explica Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, la més gran del sector a la capital catalana.
La norma en vigor estableix que els comerços d’una àmplia zona turística a l’Eixample, Ciutat Vella, algunes zones de Gràcia i algunes del districte de Sants-Montjuïc, puguin obrir els diumenges fins a les 18.00 hores. La idea inicial de les patronals de petits comerciants era obrir només fins a les 14.00 hores, amb la intenció que a les grans superfícies no els sortís a compte engegar la maquinària. Mentrestant, el gran comerç volia una liberalització més generosa, i pretenia allargar l’horari d’obertura fins a les 20.00 hores, i no només els mesos d’estiu. De fet, algunes associacions de grans superfícies es van plantejar boicotejar aquest any la liberalització horària, i van deixar les botigues tancades per mostrar que no els convenç el model, segons fonts comercials.
En aquest debat Colau s’alinea amb el petit comerç: “Sabem que això perjudica un altre tipus de comerç, un comerç més tradicional, més familiar, més de proximitat, que no es pot permetre aquests horaris”. De fet, tant ICV -membre de Barcelona en Comú, la coalició que lidera Colau- com la resta de partits que van donar suport a la investidura de l’alcaldessa -el PSC i ERC- van votar en contra de la mesura, perquè la consideraven massa liberalitzadora. Tot plegat fa preveure que els possibles canvis que es plantegin a la norma no vagin encaminats a obrir més hores, sinó al contrari, a restringir la liberalització amb el pretext de protegir els petits botiguers dels barris. “Com a govern som clarament contraris a la desregulació absoluta dels horaris comercials”, indiquen fonts municipals. “Però no serem inflexibles i tindrem en compte els punts de vista dels comerciants i dels veïns i veïnes a l’hora de prendre qualsevol decisió en aquest àmbit”, afegeixen.
Fins i tot associacions de comerciants que defensen més llibertat d’horaris, com Barcelona Oberta, es mostren favorables a reobrir el debat. “L’actual model és un nyap. Per tant, si l’alcaldessa vol revocar-lo i començar de zero estarem al seu costat”, explica el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené. Barcelona Oberta aplega sobretot comerciants del centre de la ciutat, les zones més turístiques, i Jené titlla la situació actual d’“absurda”. Per això considera convenient “tornar a la casella de sortida”.
Riscos de la revocació
Però Colau haurà d’anar amb compte. Si es passa de frenada per la via proteccionista, corre el risc que el govern espanyol l’avanci per la dreta i imposi per decret una zona turística amb llibertat d’horaris absoluta. La llei que el govern de Mariano Rajoy va aprovar el 2012 i que escombrava les competències de la Generalitat en matèria de comerç li dóna facultat per fer-ho. I aquesta és, avui, la llei en vigor a Catalunya, perquè el Tribunal Constitucional va anul·lar la catalana. Segons aquella norma Barcelona, per la seva gran afluència turística, té l’obligació de crear una zona amb més llibertat d’horaris, i si no ho fa (o es fa enrere) Rajoy podria tirar pel dret.
Si es reobre el meló, però, sembla que el més probable serà que els canvis es comencin a aplicar l’estiu que ve. Per una banda, el calendari de plens aboca a això: només n’hi ha un al juliol, i és per aprovar el cartipàs municipal. A més, el sector veu inviable que a tants pocs dies vista hi hagi canvis: “Les plantilles ja estan contractades”, explica Jené. Gasca comparteix la seva opinió i avisa que “fer les coses a corre-cuita sovint vol dir fer-les malament”, i per tant considera que les circumstàncies recomanen esperar a l’any que ve, que és el més probable, tenint en compte també que encara no hi ha la majoria política necessària. Fonts d’ERC a Barcelona van confirmar a l’ARA que a les reunions prèvies a la formació del nou consistori no es va arribar a detallar quina seria la decisió sobre els horaris comercials.
Sigui com sigui, si es replica el model de l’any passat, previsiblement tampoc seran gaires els comerços que obriran els diumenges. L’estiu del 2014 de cada quatre comerços que podien obrir en diumenge, tres van deixar les persianes abaixades. I dels que van obrir, només a un 32% els va sortir a compte fer-ho, segons un informe de l’Ajuntament que va sorprendre fins i tot la llavors tinent d’alcalde Sònia Recasens.