Efímers19/11/2014

Can Vies: la reconstrucció sis mesos després de l'enderroc

Els membres del casal autogestionat defensen que la demolició va ser un "efecte crida"

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaEl passat 26 de maig i després de disset anys, Can Vies va veure consumada l'amenaça de desallotjament i l'inici del seu enderroc. A causa de l'inici de la seva demolició, l'endemà es van produir manifestacions i disturbis durant quatre nits, que van finalitzar quan l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va ordenar parar l'enderroc. L'anomenat efecte Can Vies es va erigir com un dels problemes més importants de la legislatura pel govern de Trias. Li va comportar nombroses crítiques per part dels veïns i dels partits polítics, que van reprovar la seva gestió al ple del mes de juny.

Gairebé un mes després de l'inici de la demolició, els membres del col·lectiu van iniciar una campanya de micromecenatge amb la què preteneien recaptar 70.000 euros. En tan sols 10 dies van aconseguir arribar als 90.000 euros. Es va anunciar que es destinaria a reconstruir el centre i per sufragar les despeses judicials dels detinguts durant els aldarulls. Sis mesos després de l'enderroc, els membres de Can Vies han volgut fer la seva particular escenificació i mostrar als mitjans en quin estat es troba el casal a dia d'avui. Els membres -que duien cascs grocs d'operaris- han presumit que Can Vies està més viu que abans de l'enderrocament. A les assemblees setmanals hi assisteixen una trentena de persones -més que abans- i les activitats tenen més demanda, segons una de les portaveus, Elba Mansilla. En aquest sentit, ha argumentat que l'enderroc ha despertat la "solidaritat i l'interès" de moltes més persones, que abans no hi posaven els peus. "La demolició va ser un efecte crida", ha apuntat Mansilla.

Cargando
No hay anuncios

L'enderroc va deixar l'estructura intacta, però va danyar el terra i el sostre. També va destrossar el torreó i els balcons. Per iniciar la reconstrucció van dur a terme "un procés participatiu" per decidir el disseny i els usos dels espais, ha explicat Mansilla. Detalla que s'està treballant en reconstruir les escales, en construïr una barra i en reparar el terra i el sostre, entre d'altres. També tenen previst construir una cuina, una aula multimèdia, un cinema i un gimnàs. Pel que fa al calendari de les obres, Ferran Aguiló, de l'Assemblea del Barri de Sants, ha afirmat que no està concretat. "Tots els que hi treballem ho fem de manera voluntària, i per tant, no es pot saber", ha afegit. Altres membres de Can Vies han apuntat que aproximadament estarà acabat l'estiu que ve. A dia d'avui, la principal activitat que s'hi du a terme és la de reconstruir el centre. Al cap de setmana s'hi practiquen activitats més lúdiques, com cinefòrums o conferències, entre d'altres.

Una de les principals queixes d'una part dels veïns de Sants era el soroll que els membres del centre feien a les nits, que els impedia dormir. Mansilla ha expressat que des de l'enderroc només s'han celebrat tres festes nocturnes. En la mateixa línia, Aguiló ha explicat que ja no hi ha espai per habitatge. Pel que fa a la comunicació amb l'Ajuntament, Mansilla han assegurat que a dia d'avui és "inexistent".