Augment generalitzat del pressupost
Entre les grans partides, la que més creix en termes relatius és la despesa en ocupació, que puja un 37%
BarcelonaL’increment global del 2016 respecte al pressupost del 2015 es replica de manera generalitzada a les xifres detallades per polítiques i per programes. Entre les grans partides, la que més creix en termes relatius és la despesa en ocupació, que puja un 37%. En canvi, el pressupost destinat al transport cau un 6,4% i és l’única de les grans que pateix una retallada.
Increment en ocupació
La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha dit en més d’una ocasió que l’ocupació és la millor política social, i el pressupost del seu departament reflecteix aquesta prioritat. Mentre que la política de protecció social augmenta en 52,67 milions, un 2,89%, la de foment de l’ocupació s’incrementa en 204 milions, un 37,19%. El programa d’ocupabilitat guanya un 31,15% respecte de l’any passat, i el d’igualtat, qualitat i integració laboral, un 45,63%.
Dependència, la partida més gran
La partida d’atenció a la dependència (o promoció de l’autonomia personal, com es diu ara), s’endú la major part del pressupost per a protecció social, i és la més gran del departament responsable, que ara aglutina Treball i Afers Socials. Dins de la protecció social, la partida de lluita contra la pobresa creix més, amb un 4,16%, i la d’infància també, un 2,93%. No obstant, el pla de xoc social inclou 37 milions per a la creació de 1.470 places residencials.
Transports: la principal davallada
La política de transports és l’única de les principals que perd pressupost respecte de l’any passat, un 6,41% que en xifres absolutes es tradueix en una caiguda de 184 milions, la més forta del llistat. Tot i que guanya 136 milions en la partida de suport al transport públic, que inclou la implantació de la T-Mobilitat, el saldo és clarament negatiu per la baixada de 29,72 milions en la de carreteres i, sobretot, la de 298,65 en infraestructures ferroviàries.
Cultura creix menys del que volia
El pressupost del departament de Cultura, instal·lat en mínims històrics en els últims anys, creixerà un 9,4% i arribarà fins als 249,7 milions. L’increment d’aquest any, de 21,5 milions, gairebé duplica el de l’any passat, de 12,5 milions, però queda lluny de l’objectiu que s’havia marcat públicament Santi Vila, que era arribar als 50 milions d’increment de pressupost. En percentatge, però, puja més que la mitjana i és el cinquè departament que més augmenta.