Alemanya diu ‘no’ i reclama a Atenes que compleixi

El rebuig a la petició grega divideix la Gran Coalició

El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, conversant amb el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble (en fons), després de la reunió del 5 de febrer .
Isaac Lluch
20/02/2015
2 min

MunicTan bon punt la petició grega d’allargar sis mesos l’ajut financer va entrar a Brussel·les, va ser rebutjada immediatament per Berlín. La resposta del govern d’Angela Merkel va ser ahir tan ràpida com hostil. El portaveu del ministeri alemany de Finances, Martin Jäger, va argumentar que la carta enviada per Atenes “no és cap proposta substancial per a una solució” i que l’únic que busquen els grecs amb aquesta formulació per escrit és “un finançament pont sense complir les condicions anteriorment pactades”.

Tot i que el govern hel·lè ha donat en part el seu braç a tòrcer i manifesta ara que accepta el control de la troica en l’execució de les reformes, Alemanya es mira amb recel com l’executiu d’Alexis Tsipras deixa sense concretar fins a quin punt se sent lligat a complir les actuals condicions del programa d’ajut.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, assegura que tots els altres membres de l’Eurogrup reclamen el mateix d’Atenes: una clara aprovació de les mesures d’estalvi. Si Grècia vol anul·lar alguna de les reformes pactades, s’ha de posar d’acord amb els creditors i llavors s’ha d’acordar un nou refinançament amb altres mesures, defensa Schäuble, que exigeix als grecs que assegurin que estan preparats per garantir l’estabilitat del sector financer i continuar treballant estretament amb els creditors i els socis de l’Eurogrup.

Schäuble es vol mantenir ferm en la reunió d’avui a Brussel·les tot i la pressió del compte enrere. El 28 de febrer caduca el programa actual d’ajudes a Atenes i per aprovar-ne un allargament de sis mesos s’ha de sotmetre abans a votació als Parlaments de diversos països, començant pel Bundestag. El ministre de Finances democratacristià (CDU) té clar que no es pot presentar a la cambra baixa alemanya la setmana que ve sense assegurar-se que Grècia complirà els requisits pactats. La premsa germànica recorda que, si un calcula la participació en el fons de rescat, els deutes grecs amb Alemanya s’eleven a uns 60.000 milions d’euros.

“Un punt de sortida per negociar”

El clar bloqueig que va fer Schäuble a la sortida que va oferir Atenes va ser, però, criticat clarament alhora pel vicecanceller socialdemòcrata i ministre alemany d’Economia, Sigmar Gabriel, partidari d’interpretar la carta d’Atenes com “un punt de partida per negociar”. “No podem descartar-ho d’entrada. Schäuble no hauria de bloquejar solucions gaire temps més”, va tuitejar alhora el president dels diputats de l’SPD al Parlament Europeu, Udo Bullmann. La crisi grega està obrint algunes esquerdes en la Gran Coalició del govern alemany.

El BCE veia “urgent” comprar deute

El Banc Central Europeu va fer públiques ahir, per primer cop, les actes de les seves reunions. El document revela que els responsables del banc van acordar posar en marxa el programa de compra massiva de bons sobirans (Quantitative Easing) perquè era l’únic instrument disponible amb prou capacitat per assolir l’objectiu d’or de la institució: l’estabilitat de preus. Les actes també reflecteixen que alguns representants no consideraven “urgent” la mesura, que va acabar rebent l’aprovació del consell.

stats