Els advocats s’ofereixen com a mediadors entre Puigdemont i Rajoy
Cap dels dos governs no accepta d’entrada la proposta, que es formalitzarà avui
BarcelonaL’acceleració dels esdeveniments a causa del frenètic ritme en què ha entrat el Procés ha agafat amb el peu canviat més d’un i més de dos. I no només a Madrid o Brussel·les, sinó també aquí mateix, a Barcelona. Mentre centenars de milers de ciutadans s’apuntaven ahir a l’aturada general i omplien els carrers de ciutats i pobles en protesta per les agressions policials de l’1-O, algunes entitats històriques de la societat civil catalana es movien per buscar un acostament, ara mateix realment difícil, entre els governs d’Espanya i de Catalunya.
Sota el lideratge del Col·legi d’Advocats de Barcelona, encapçalat per la degana, Eugènia Gay, i del Consell de l’Advocacia Catalana (que agrupa els catorze col·legis territorials), presidit pel gironí Carles McCragh, que ahir va encapçalar una concentració d’advocats a Girona on es va agrair l’actuació dels Mossos d’Esquadra tots aquests dies, s’ha donat forma a una Comissió Independent per al Diàleg i la Mediació. L’organisme pretén aconseguir asseure en una mateixa taula, sense condicions, els governs català i espanyol, els quals la degana dels advocats barcelonins, Eugènia Gay, creu que s’han de comprometre a “la retirada de les forces i cossos de seguretat de Catalunya, per part de l’executiu de Rajoy, i la renúncia a qualsevol mesura unilateral, en el cas del de Puigdemont”.
Els rectors de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Autònoma (UAB), els presidents del col·legi d’economistes i del de periodistes, l’Associació Nacions Unides d’Espanya -amb seu a Barcelona-, els sindicats UGT i CCOO, la Cambra de Comerç i la Pimec també formen part d’aquest grup, creat per intentar rebaixar una tensió creixent. “Com a mínim que no ens diguin que no ho hem intentat”, diu Gay, preocupada perquè les postures no han fet més que allunyar-se i endurir-se.
Avui, presentació pública
La primera reunió es produirà avui mateix al matí, i al migdia es presentaran els acords públicament. D’entrada, però, ja s’han fet contactes informals amb els partits catalans, en principi proclius a obrir una via de diàleg, i amb els dos executius, que en canvi estan lluny d’entrar en cap mena de negociació. De fet, des del Govern es manté la via prioritària d’una hipotètica mediació internacional, sobre la qual de moment no hi ha indicis concrets. Per la seva banda, segons Gay, l’executiu de Rajoy ara com ara ni es planteja asseure’s en una taula, una posició implacable que ahir el discurs de rei Felip VI va refermar.
D’altra banda, per tenir més proximitat amb Madrid també s’està instant les entitats homòlogues de la capital espanyola a constituir-se en una comissió semblant, de manera que es pugui treballar en paral·lel. La iniciativa, sens dubte, juga a contrarellotge. Hi ha poc marge per frenar el xoc.