Res a perdre, excepte les cadenes
És un moment de derrota. L'11 de setembre, dia nacional de Catalunya, es van exposar, tres segles després que els catalans perdessin la guerra contra el nou rei d'Espanya, les ruïnes de l'antiga Barcelona, descobertes fa molt poc. La Diada va celebrar-se aquest any amb centenars de milers de persones formant una cadena humana de 400 quilòmetres a través de Catalunya, imitant la Via Bàltica del 1989, que va demanar la independència de la Unió Soviètica.
Els organitzadors catalans, però, tenien menys clar el seu objectiu. Alguns demanaven directament la independència, però d'altres simplement feien una crida a celebrar un referèndum que el govern del Partit Popular de Rajoy rebutja per il·legal. Les enquestes mostren que poc més de la meitat dels catalans donen suport a la independència, però ni més ni menys que un 80% volen un referèndum.
Una marxa independentista durant l'última Diada va agafar els polítics per sorpresa. Artur Mas es va comprometre a convocar una votació el 2014, exactament 300 anys després que les tropes de Felip V esclafessin la revolta de Barcelona i també quan Escòcia voti si vol independitzar-se del Regne Unit. Però amb Rajoy bloquejant fins i tot un referèndum no vinculant, Mas pot ser ara qui ajorni la "consulta" fins al 2016.
El seu pla de convertir les eleccions autonòmiques aquell any en "un vot plebiscitari" està ple de dubtes. No es pot esperar que els catalans escullin un nou govern que gestioni el sistema sanitari, l'educació i els serveis socials basant-se únicament en la qüestió de la independència. Mas i Rajoy han mantingut converses per intentar sortir del punt mort, però el president català té poques esperances d'èxit.
Mas, que dóna suport a la independència -a diferència dels seus companys de coalició-, pot optar ara per esperar. Rajoy podria perdre a les eleccions generals del 2015, o sortir-ne prou afeblit per necessitar el suport de CiU al Congrés. O els socialistes podrien tornar al poder. Ells estan a favor d'una reforma constitucional per crear un estat federal. Però un canvi així requereix el suport del PP. Un problema addicional és que els separatistes d'ERC, que són un puntal al govern en minoria de Mas, forcin eleccions anticipades.
Una pancarta sobre les ruïnes del Born recorda que els seus defensors van prometre "guanyar o morir". Van perdre i Felip V va acabar amb la major part de l'autogovern de Catalunya. Una recuperació econòmica encara podria fer esclatar la bombolla de la independència. Però la intransigència de Madrid a un referèndum la podria tornar a inflar. Catalans i espanyols necessiten una nova entesa.