Preacord per a la pau social a TV3

Empresa i treballadors pacten un nou conveni i el retorn progressiu del 5% del sou fins al 2018

Els treballadors de TV3 donaran per acabades les mobilitzacions dels últims anys un cop s’aprovi definitivament el preacord sobre el conveni signat ahir.
Albert Castellví Roca
30/07/2015
3 min

BarcelonaLa direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el comitè d’empresa de Televisió de Catalunya van signar ahir, de matinada, un preacord per al nou conveni col·lectiu de la televisió pública, que ha de permetre tancar un període de quatre anys de tensions i inaugurar una nova etapa d’“estabilitat”. El text, que haurà de ser ratificat per la plantilla a principis de setembre abans de ser aprovat definitivament, tindrà vigència durant el període 2015-2016, però preveu una ultraactivitat de dos anys més, fins al 2018, que garantirà també, segons la Corporació, “la necessària estabilitat” durant la negociació del següent conveni, en cas que no s’hagi pogut acordar abans que acabi l’any que ve. Això permetrà evitar una situació com la que s’ha viscut durant l’últim any i mig, des del 31 de gener del 2014, quan l’anterior conveni va caducar. Des de llavors no n’hi ha hagut cap de vigent, tot i que la direcció es va comprometre a mantenir les condicions que fixava el text anterior mentre no s’aprovés el nou.

Un dels punts clau del preacord assolit ahir és el que permetrà a la CCMA complir de manera gradual la sentència de l’Audiència Nacional, que l’obliga a retornar als treballadors el 5% de rebaixa salarial que se’ls aplica des del 2013. Tal com havia avançat dimarts el president de la Corporació, Brauli Duart -i com havien proposat els treballadors al febrer, després que se sabés la sentència del Tribunal Suprem referida a la plantilla de Catalunya Ràdio sobre el mateix cas-, aquestes quantitats es tornaran des d’aquest any i fins al 2018. Per tant, “sense afectar de manera irreparable la prestació del servei públic de comunicació audiovisual” i evitant “la desestabilització pressupostària que s’hauria produït a la Corporació en el supòsit d’haver-se vist obligada a complir aquest any la resolució de l’Audiència Nacional”, diu l’empresa. A canvi, els treballadors obtenen la garantia que la sentència no es recorrerà al Tribunal Suprem i que, mentre s’estigui aplicant, no hi haurà acomiadaments col·lectius.

A part d’això, el preacord estableix l’equiparació salarial entre els empleats de TVC i els procedents d’altres empreses de la Corporació que van ser absorbides per la televisió pública, i fixa que com a mínim el 65% dels continguts de la cadena seran de producció pròpia. Actualment, aquest bloc representa més del 70% de la programació però, segons Roser Mercadé, presidenta del comitè d’empresa, es tracta d’una situació “conjuntural” motivada per les dificultats econòmiques de l’ens, que li impedeixen comprar més continguts.

“Hem aconseguit el que desitjàvem: acabar amb els enfrontaments dels últims anys i entrar en un període d’estabilitat”, assegura en declaracions a l’ARA Mercadé, que dóna per acabades les vagues i mobilitzacions que han afectat TV3 durant els últims anys si la direcció compleix el que s’ha acordat. En un comunicat, l’empresa també es mostra satisfeta d’haver assolit un preacord que garanteix “el manteniment de la viabilitat pressupostària de la CCMA”. Amb tot, fonts de la Corporació admeten que el seu objectiu és tancar un acord que englobi també Catalunya Ràdio -que des de fa dos anys forma una única empresa amb TV3-, cosa que de moment no s’ha aconseguit. A l’emissora, les negociacions del conveni estan aturades des de fa uns mesos, però un cop signada la pau a TV3 s’espera que es desencallin sense gaires dificultats.

stats