Cas Pegasus
Política20/03/2023

Xoc entre l'independentisme i Zoido en la comissió europea pel cas Pegasus a Madrid

Els diputats de Junts, ERC i la CUP demanen diligència als eurodiputats que investiguen aquest espionatge per suplir el "boicot" del govern espanyol

MadridLa delegació del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus en diferents països del continent ha aterrat aquest dilluns a Madrid per indagar sobre el Catalangate. La missió, de nou eurodiputats, serà a la capital espanyola fins aquest dimarts i hi ha desembarcat envoltada de polèmica pel "boicot" que denuncia l'independentisme per part del govern espanyol. Els diputats de Junts, ERC i la CUP ho han tornat a fer aquesta vegada davant la comitiva europea, amb qui s'han reunit aquesta tarda. En la trobada –on Vox havia confirmat la seva assistència però finalment se n'ha absentat– l'independentisme els ha demanat diligència en la investigació davant la manca de col·laboració que denuncien per part de l'estat espanyol. En la reunió també ha estat inevitable el xoc amb l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, membre de la missió europea: mentre Zoido ha defensat la "separació de poders" de l'Estat, els diputats independentistes han tornat a alertar de la vulneració de drets fonamentals.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ja aquest matí a Onda Cero l'exministre havia defensat l'espionatge a moviments com l'independentista si del que es tractava era d'investigar "fets delictius". El problema és que de les més de 60 persones vinculades a l'independentisme que Citizen Lab va comptabilitzar com a espiades, només en 18 casos hi havia hagut autorització judicial. A més, una de les primeres conclusions de l'informe preliminar elaborat per la mateixa comissió de l'Eurocambra apuntava que l'independentisme no formava part dels grups que podien posar en perill l'estat espanyol. "Negaré la major. Espanya és una democràcia plena, hi ha separació de poders i independència del poder judicial", ha afirmat Zoido quan ha agafat el torn de paraula per contestar a les crítiques de l'independentisme. "Senyor Zoido, la seguretat de l'Estat no ho pot justificar tot", li ha replicat el diputat de Junts Josep Rius. Quan ja s'acabava la trobada, l'exministre ha demanat intervenir per denunciar que a l'estat espanyol "no es persegueix ningú per cap ideologia", però el president de la comissió, el popular Jeroen Lenaers, no li ha donat la paraula per una qüestió de temps.

Cargando
No hay anuncios

L'independentisme ha demanat a l'uníson la col·laboració de l'Eurocambra en la investigació del cas davant la manca de col·laboració de les institucions espanyoles. Ho han fet per boca dels dos diputats d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta; Albert Batet i Josep Rius, de Junts; i Montserrat Vinyets, de la CUP. Fonts de la Moncloa insisteixen que el cas està judicialitzat i que han ofert la seva col·laboració a l'Audiència Nacional, on s'investiga l'espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i també a ministres com la titular de Defensa, Margarita Robles. L'executiu espanyol ha delegat la seva representació en el secretari d’Estat per la Unió Europea, Pascual Navarro, que s'ha reunit aquesta tarda amb els eurodiputats a porta tancada.

Els diputats independentistes han trobat certa receptivitat de l'eurodiputada liberal holandesa Sophie in't Veld, l'encarregada de redactar l'informe de l'espionatge a Espanya, però també d'eurodiputats de països com Polònia, Grècia o Hongria. In't Veld ha demanat als diputats independentistes concreció sobre les competències del Parlament de Catalunya per investigar aquest cas. ERC, Junts i la CUP han defensat la potestat de la cambra catalana per citar els membres del govern espanyol, tot i que cap membre del govern espanyol s'hagi dignat a presentar-se quan se l'ha citat –igual que ha passat en tants altres casos abans que aquest–. In't Veld també ha evidenciat la seva discrepància amb el diputat del PSC - Units per Avançar Óscar Aparicio, que havia posat en dubte la credibilitat de les dades de Citizen Lab. "D'on ve aquesta crítica? Per què tenen motius per dir que no són de fiar?", ha preguntat. No ho ha qüestionat el diputat d'En Comú Podem Lucas Ferro, que ha exigit "preservar els drets polítics de les minories".

Cargando
No hay anuncios

Polèmica dins l'independentisme

La visita dels eurodiputats també ha generat polèmica dins l'independentisme. Junts ha denunciat que ERC ha fet un "ús partidista" de les víctimes que s'han de reunir amb la comitiva europea. Els juntaires es queixen que en la trobada de víctimes d'aquest dimarts només hi haurà el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, i el regidor de Barcelona Ernest Maragall, tots tres d'ERC. A la CUP també estan molestos per manca de "representativitat". Des del partit republicà recorden que la tria definitiva la va fer l'Eurocambra i va optar pels tres perfils institucionals que s'havien plantejat. L'ANC i Òmnium lamenten que s'hagin exclòs els testimonis de la societat civil.

Cargando
No hay anuncios
Els Estats Units destaquen l'ús de Pegasus per espiar independentistes catalans

El dia que la comissió de l'Eurocambra trepitjava Madrid, els Estats Units han destacat en el seu informe anual sobre drets humans que el govern espanyol va espiar líders independentistes catalans amb Pegasus. "Hi ha informes que el govern hauria monitoritzat les línies de comunicació de polítics independentistes catalans, tot i que el govern sosté que té l'autoritat legal per fer-ho", escriuen en el document, elaborat pel departament d'Estat. L'informe recorda que la investigació neix arran de les dades analitzades per Citizen Lab, en què va detectar 65 telèfons espiats, en 18 dels quals l'exdirectora del CNI Paz Esteban va confirmar l'espionatge, però amb "autorització judicial".