Zelenski reclama al Congrés que les empreses espanyoles deixin de fer negocis a Rússia

El president ucraïnès apel·la a l'empatia d'Espanya recordant el bombardeig de Gernika

MadridPassaven quinze minuts de les cinc de la tarda quan ha aparegut la imatge de Volodímir Zelenski a les pantalles instal·lades a l'hemicicle del Congrés de Diputats. El president d'Ucraïna s'ha disculpat pel retard; just havia acabat d'intervenir davant del Consell de Seguretat de l'ONU. L'espera, però, no ha evitat que s'endugués l'aplaudiment gairebé unànime de la cambra baixa. Només la CUP i el BNG han evitat sumar-s'hi, mentre alguns parlamentaris d'EH Bildu i d'Unides Podem, com el secretari d'Estat de l'agenda 2030 Enrique Santiago, han aplaudit amb poc entusiasme. Zelenski ha agraït el suport d'Espanya davant la invasió de Rússia, però ha demanat anar una mica més enllà: que les empreses espanyoles que tenen negocis amb el país que governa Vladímir Putin els aturin. I ha apuntat a tres noms: Porcelanosa, Maxam i Sercobe.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿Com podem permetre que els bancs russos generin beneficis mentre ells estan torturant gent? ¿Com podem permetre que les companyies russes tinguin beneficis mentre destrueixen el meu país?", ha preguntat Zelenski davant d'un hemicicle més ple de l'habitual. El Congrés ha ampliat l'aforament i ha substituït les habituals cadires dels diputats per unes de més estretes per encabir-hi senadors però també diplomàtics, com els ambaixadors dels països de la Unió Europea i l'OTAN, a més de la comunitat ucraïnesa que viu a l'estat espanyol. També hi han assistit la majoria de ministres del govern espanyol. I Zelenski ha aprofitat l'ocasió per demanar a tots aquests representants públics "valentia", deixar enrere la "por" i plantar cara a Rússia. "A Europa tothom ha de deixar de tenir por, ha de ser fort. Els valors de la democràcia han d'anar per davant les amenaces de Rússia", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Per això, el president ucraïnès ha celebrat que "moltes companyies espanyoles" ja hagin aturat la seva activitat a Rússia, com Mango i Inditex, però ha exigit ampliar-ho a més empreses. "Les sancions han de ser contundents", ha insistit Zelenski. Ha exigit, així, que s'hi sumin empreses com la valenciana Porcelanosa, referent del sector de la ceràmica a l'Estat. També Maxam, companyia que es dedica a la fabricació d'explosius i a l'explotació minera, i Sercobe, una associació de fabricants de béns d'equipament. Ara bé, poc després de la declaració de Zelenski, Porcelanosa ha fet un comunicat en què ha assegurat que des que va començar la guerra a Ucraïna no han començat "cap procés de venda nou" i han bloquejat "la totalitat de transaccions comercials" amb Rússia. En el seu perfil d'Instagram, a més, han penjat una imatge a favor de la "pau" a Ucraïna. Ha fet el mateix Sercobe, que també ha desmentit "rotundament" que estigui fent negocis amb Rússia, sinó que respecta el dret internacional.

La comparació amb Gernika

Malgrat la petició, el que ha volgut fer Zelenski durant la seva intervenció és detallar totes les atrocitats que està fent l'exèrcit rus al seu país. Precisament, la seva compareixença arriba l'endemà que es fessin públiques les imatges de la matança a Butxa, a pocs quilòmetres de Kíiv, després del replegament de les tropes russes. "Són crims de guerra", ha insistit. I en aquest punt, el president ucraïnès ha apel·lat a l'empatia d'Espanya per entendre el que està patint el seu país -per exemple a Mariupol- amb un antecedent: la massacre de Gernika durant la Guerra Civil Espanyola. La legió Còndor va bombardejar indiscriminadament la ciutat basca l'abril del 1937 i va matar més d'un miler de persones. "Estem a l'abril del 2022, però sembla que estiguem a l'abril del 1937", ha comparat Zelenski.

Cargando
No hay anuncios

Civils i nens morts, edificis i ciutats arrasades. El president ucraïnès ha intentat posar en situació als representants públics espanyols: "Imagineu-vos les mares que escriuen amb bolígraf a l'espatlla del seu fill el seu nom i un contacte d'algú pròxim perquè, si els ocupants maten els pares, aquest nen tingui una petita possibilitat de ser salvat". Per això, Zelenski ha demanat fermesa a Espanya i a tot Europa perquè Putin sigui jutjat. "És fonamental que els militars russos siguin jutjats per la cort penal i internacional", ha defensat. La resposta l'ha obtingut del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha intervingut un cop ha acabat Zelenski a petició d'Ucraïna. Sánchez ha garantit que Espanya treballarà perquè Putin s'assegui al banc dels acusats, avalarà l'entrada del país a la Unió Europea i continuarà enviant armament a Ucraïna. "És una guerra il·legal, irracional i injusta", ha lamentat el president espanyol.

El suport gairebé unànime que ha rebut Zelenski s'ha esquerdat després de la intervenció de Sánchez. La bancada del PP ha aplaudit tímidament el president espanyol, però no ho han fet grups com Vox, ERC i EH Bildu. Hores abans, tampoc hi havia hagut consens per tirar endavant una declaració conjunta de suport a Ucraïna, a proposta de Ciutadans. La CUP havia demanat canviar la iniciativa per una proposició no de llei per poder-hi presentar esmenes. No hi ha hagut declaració conjunta, però el suport del Congrés a Ucraïna ha quedat palès.

Cargando
No hay anuncios
La CUP i el BNG no aplaudeixen Zelenski

Els dos diputats de la CUP Mireia Vehí i Albert Botran, així com el diputat del BNG Néstor Rego, han evitat aplaudir Zelenski. Els tres diputats només s'han aixecat abans de començar la intervenció del president ucraïnès, però sense sumar-se a l'aplaudiment unànime de la resta de l'hemicicle. Fonts de la CUP argumenten que s'han aixecat per "respecte" a un president elegit democràticament però que han decidit no aplaudir perquè Zelenski "està il·legalitzant partits" a Ucraïna i pels seus discursos situats "a la dreta".