RECAIGUDA REIAL
Política21/09/2013

La Zarzuela talla d'arrel els rumors d'abdicació del rei

La Casa del Rei ho descarta en una inhabitual roda de premsa per comunicar que tornarà a ser operat

Joan Faus
i Joan Faus

Madrid."Calia posar fi a les tonteries dels últims dies". Amb aquesta sinceritat argumentava un alt càrrec de la Casa del Rei la decisió -gens habitual en la política de comunicació de la Zarzuela- de convocar una roda de premsa ahir a la tarda per anunciar que el rei Joan Carles tornarà a ser operat del maluc. Però sobretot l'objectiu primordial era desmentir taxativament que el monarca es plantegi abdicar, com es va especular intensament durant tot el dia a les xarxes socials. De fet, quatre hores abans de la roda de premsa, la Zarzuela ja havia informat en un comunicat que el rei tornaria a passar pel quiròfan.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una institució tan controlada al detall com la Zarzuela, els gestos inesperats -com la compareixença d'ahir- sempre causen una enorme sorpresa i revelen, implícitament, la preocupació per la percepció pública de la monarquia, molt enfonsada a les enquestes arran del cas Urdangarin i la cacera africana del rei. De fet, els periodistes que cobreixen habitualment l'activitat de la Casa del Rei explicaven que l'última roda de premsa que recordaven a la Zarzuela era una del 2004, amb motiu del casament del príncep Felip. Fins ahir, les operacions de Joan Carles I havien estat anunciades a través de comunicats i només després de les intervencions se celebraven compareixences al centre mèdic on s'havien practicat.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat aquest canvi de format, durant la roda de premsa d'ahir es va fer un evident esforç per aparentar una normalitat absoluta, però realment inexistent. El cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, va anunciar solemnement la nova intervenció mèdica i només es va referir als rumors d'abdicació durant el concís torn de preguntes. Això sí, va ser contundent: "L'abdicació és un acte personalíssim, que el rei no s'ha plantejat en cap moment", va subratllar. En la mateixa línia, va negar taxativament una hipotètica inhabilitació. "El rei no està inhabilitat i no dóna lloc a plantejar-s'ho", va afirmar, abans de recordar que seria una decisió que teòricament adoptaria el Congrés. En canvi, l'abdicació és una decisió totalment personal, com ho va ser en els recents casos dels reis de Bèlgica i Holanda.

Tot i voler-se mostrar convincent, a Spottorno se'l va veure incòmode en les preguntes sobre si el príncep podria anar adquirint més protagonisme en detriment del rei, cosa que serviria per anar aplanant el terreny i fer menys traumàtica una hipotètica abdicació de Joan Carles I. "El rei és el cap de l'Estat i [això] no es delega", va destacar. No obstant, va admetre que podria estar representat en alguns actes pel príncep però es va afanyar a emfatitzar que, per exemple, Felip no podria acudir a la cimera iberoamericana dels pròxims mesos perquè "no és un cap d'Estat". Segons la Zarzuela, "no hi ha voluntat d'ocultar res" però, igual que el govern espanyol, va evitar valorar l'origen dels insistents rumors d'abdicació que hi va haver durant el matí d'ahir.

Cargando
No hay anuncios

Ho pagaran els pressupostos

L'executiu tampoc va valorar la nova intervenció, que anirà a càrrec d'un nou metge: Miguel Cabanela, un cirurgià ortopèdic de la Mayo Clinic a Rochester (EUA) d'origen espanyol però de nacionalitat nord-americana. L'equip mèdic habitual del rei va decidir contactar-hi fa uns dies arran de les molèsties que tenia el monarca al maluc esquerre, on s'ha descobert que se li ha infectat la pròtesi que hi té (cosa que passa només en un 2% dels casos). Cabanela va explicar que en els pròxims dies es decidirà si es fan una o dues intervencions a Madrid -que aniran a càrrec dels pressupostos de l'Estat- i que, segons això, el procés de recuperació del monarca oscil·larà entre dos i sis mesos.