Política25/06/2019

Zapatero desvela que va mantenir una "breu" conversa telefònica amb Junqueras quan l'exvicepresident ja era a la presó

L'expresident espanyol ha explicat que es van transmetre la voluntat de diàleg

Ara
i Ara

BarcelonaNi el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ni tampoc el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sinó que va ser l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero qui va mantenir una conversa telefònica amb Oriol Junqueras quan l'exvicepresident a era a la presó. "Va ser abans del judici i va durar poc menys d'un minut, però vam defensar la voluntat de diàleg", ha revelat Zapatero des dels micròfons d''El món a RAC1', i ha afegit: "Em va dir que ells [Esquerra Republicana] estaven a favor del diàleg". Tot i que no ha volgut oferir més dades sobre la conversa, l'expresident socialista ha assegurat que no se'n penedeix i que "en un context que no provoqui cap element de mala interpretació" tornaria a telefonar-se amb Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim un problema polític i la resposta ha de ser eminentment política", ha valorat l'expresident espanyol, que s'ha refermat en la necessitat de "parlar" per desencallar la situació. "No podem fer recaure la solució només en les forces de seguretat o en la justícia, perquè no seria perdurable", ha considerat. Ara bé, Zapatero ha advertit als nacionalistes que "han de saber que la sentència és del Tribunal Suprem" i que "no depèn de cap poder polític".

Cargando
No hay anuncios

"Tinc la meva opinió. Aquest és un debat en el qual no entraré", ha dit l'expresident sobre si considera que els dirigents independentistes són o no presos polítics. "Això m'ha perseguit amb el tema de Veneçuela i estic una mica cansat d'haver d'entrar en aquests laberints semàntics", ha admès. Per bé que l'excap de l'executiu ha desestimat l'opció de nomenar-los "presos polítics", Zapatero ha conclòs: "Jo no faria servir l'expressió de colpistes per referir-me als polítics independentistes".

En qualsevol cas, Zapatero ha expressat el desig que la sentència que haurà de dirimir si l'octubre del 2017 es va perpetrar rebel·lió a Catalunya "permeti recuperar la necessària, desitjable i saludable convivència". "Serà decisiva i tant de bo sigui una sentència que no comprometi el diàleg", ha matisat.

Cargando
No hay anuncios

Negativa al referèndum

Mentre que l'expresident socialista sí que ha conversat amb l'exvicepresident i exconseller d'Economia des de l'1-O, no ho ha fet amb l'expresident Carles Puigdemont. "No hi he parlat, tot i que tenim un amic en comú i ens enviem missatges", ha indicat. "La seva situació és la més difícil de gestionar", ha reflexionat Zapatero, ja que "és complicat que un president que se sent com a tal estigui amb les condicions polítiques i jurisdiccionals en què està".

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el socialista manté la negativa a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació com a una sortida al conflicte existent. "És una sortida falsa a un debat que no és la millor d'una bona cultura democràtica", ha argumentat. "La democràcia és convivència, buscar la unitat", ha apuntat, i ha sentenciat: "La millor manera de conviure no és comptar-se, és buscar unitat".

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha reaccionat a aquesta notícia en una roda de premsa en què ha defensat el funcionament del sistema judicial i insistint que, més enllà d'aquesta conversa, Catalunya requereix una "solució dialogada i negociada entre els actors catalans". Per al portaveu parlamentari del PP, Santi Rodríguez, la conversa entre Zapatero i Junqueras és una prova que l'expresident espanyol s'ha "erigit en el relator i el mediador" entre el govern de l'Estat i "com a mínim, Esquerra".