TENSIÓ POLÍTICA
Política21/10/2013

L'arraconament a Mas allunya més el diàleg amb Rajoy

La Moncloa no vol que el president intervingui en un fòrum euromediterrani informal a Barcelona

Ferran Casas
i Ferran Casas

Barcelona.El protocol i els gestos són sempre un bon termòmetre per mesurar el clima polític. Les relacions entre el govern espanyol i el català passen per un moment baix. Els uns i els altres han constatat que no hi ha acord possible en qüestions d'autogovern: ni Mariano Rajoy està disposat a negociar res semblant a una consulta per l'estat propi o oferir contrapartides per girar full, ni Artur Mas vol arraconar el seu compromís electoral. I la tensió pels pressupostos de l'Estat o les retallades estan a l'ordre del dia. Dijous passat Mas va plantar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i els empresaris de Foment per un incident protocol·lari en no permetre que ell clausurés l'acte. Aquest dimecres pot ser més greu. No es tracta d'una qüestió d'ordre protocol·lari. És, segons la Generalitat, un "menyspreu" a la institució i al president, la primera autoritat de l'Estat a Catalunya. La Moncloa no preveu que Mas s'adreci als assistents en el fòrum informal subregional econòmic que reunirà a Barcelona els ministres d'Exteriors de les dues ribes de la Mediterrània Occidental, patronals i directius.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quaranta-dues intervencions

Cargando
No hay anuncios

A la reunió hi intervindran Rajoy, el ministre José Manuel García-Margallo i els seus homòlegs de França, Itàlia, Malta, Portugal, Líbia, el Marroc, Mauritània i Tunísia, entre d'altres. La celebració del fòrum econòmic informal -una recepció dimarts al vespre al Palau Albéniz i dimecres un plenari, taules sectorials i un dinar dels ministres al Palau Reial de Pedralbes, copropietat de la Generalitat- es va acordar fa un any a Malta. Apareix també com a organitzador, a més de l'Estat i la Unió per la Mediterrània (UpM), amb seu a Barcelona, l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), participat per la Generalitat i presidit per Artur Mas i dirigit per l'exsecretari d'Exteriors del Govern Senén Florensa, que sí que hi intervindrà.

Malgrat tot, la Moncloa ha decidit que Mas no parli, tot i que entre ministres, alts càrrecs, representants patronals, directius i experts, ho faran 42 persones segons el programa que es pot consultar a la web de l'IEMed. Al Govern es mostren sorpresos i indignats per la decisió, que ahir a la matinada va confirmar l'entorn de Rajoy des de Panamà després que ell mateix expliqués que dimecres no preveu reunir-se amb Mas i que el president de Catalunya no té cap paper a jugar en una reunió "entre estats". També va aprofitar per dir que "l'obertura i la integració són fonts de creixement davant de la fragmentació i la divisió, que ho són d'empobriment i aïllament".

Cargando
No hay anuncios

En altres ocasions el clima no ha estat aquest i les coses han anat d'una altra manera. Al juliol a Palma es va reunir el grup de reflexió sobre Europa amb 17 ministres d'Exteriors de la UE, un organisme informal però influent. La Moncloa no va posar cap inconvenient perquè el president balear, José Ramón Bauzá, fes una salutació que va aprofitar per elogiar les reformes de Rajoy. Abans, a la inauguració de l'edifici de la UpM el 2008, José Montilla va parlar, i també Pasqual Maragall a la Cimera Euromediterrània del 2005, dos actes de molta més rellevància protocol·lària i institucional.

Negociació Homs-Margallo

Cargando
No hay anuncios

L'entorn del president afirma que darrere de tot plegat hi ha només voluntat de deixar en segon pla Mas, una possibilitat "inadmissible" i que seria "molt greu". Més que el que va passar dijous, quan Sáenz de Santamaría, aprofitant que era la presidenta en funcions, va forçar la legalitat per ser ella i no Mas qui tanqués l'acte a Foment, que no hi va posar cap problema. De fet, la vicepresidenta tampoc va sentir queixes patronals pels pressupostos de l'Estat, que sí que han indignat els partits catalanistes i altres entitats.

Avui es preveu que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i Margallo parlin per redreçar la situació. Si no pot ser, Mas podria optar per no anar al fòrum econòmic. De moment ahir, mentre la Generalitat activava mecanismes de pressió, el ministeri callava i es remetia al programa oficial, on el president de Catalunya és invisible.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va afirmar ahir a la nit a La Sexta que una declaració unilateral d'independència posterior a unes plebiscitàries "no tindria validesa" i que Catalunya "no serà un estat perquè el que no pot passar no passarà". "Ningú pot fer una cosa per a la qual no té competències", va dir l'exlíder del PSOE abans d'apel·lar "al diàleg i l'acostament mutu". Al seu torn, el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, afirmava ahir a La Razón que Mas i ERC saben que la independència "és impossible". Mentrestant, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, criticava ahir al 3/24 l'oferta de diàleg del govern central en el sentit que es queda curta i no preveu la consulta. Va recordar que l'apel·lació és "sobre la consulta, perquè és un mandat molt majoritari i molt transversal del poble de Catalunya". Per Turull, l'actitud de l'Estat, també en assumptes com el fòrum de dimecres, és "de menyspreu". Davant la situació de bloqueig el PSC reclamava diàleg. El seu portaveu, Jaume Collboni, va instar a convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat, que fa dos anys que no es reuneix i que per la banda catalana presideix Josep A. Duran i Lleida.