Zapatero proposa recollir a la Constitució la part de l'Estatut retallada pel TC

L'expresident espanyol és partidari d'un retoc limitat a la carta magna per incloure-hi una disposició addicional

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero i ministres dels seus governs en la prestació del llibre. EFE
Efe
13/10/2014
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha plantejat aquest dilluns com a solució per a Catalunya una reforma "concreta" de la Constitució per incloure-hi els punts de l'Estatut que el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar el 2010.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha fet aquesta proposta durant la presentació a Madrid del llibre de l'exministre de Justícia Francisco Caamaño titulat 'Democràcia Federal. Apunts sobre Espanya'.

L'excap de l'executiu espanyol ha assegurat que "no hi ha motius objectius" per pensar que "a l'horitzó" es pugui abordar una àmplia reforma constitucional, ja que no hi ha consens suficient "en termes de dreta-esquerra i de nacionalistes i no nacionalistes" .

Per això, s'ha inclinat per emprendre un canvi de la carta magna de caràcter més limitat per donar resposta al problema de Catalunya, que, al seu entendre, té a l'arrel el desencís que va provocar entre els catalans la sentència de l'alt tribunal. "Hem d'anar a alguna cosa desitjable i possible, que exigirà paciència, temps i diàleg, i que maduri algunes circumstàncies. Una reforma concreta i singular de la Constitució. Una disposició addicional amb la qual el poble de Catalunya recuperi el que va entendre que va perdre amb la sentència del Constitucional", ha sostingut.

"Si volem una via de recuperació federal, caldrà recuperar allò que el poble de Catalunya va expressar en un referèndum de ratificació d'un text, d'un programa concret articulat, que és, al meu entendre, quan són útils les consultes en democràcia", ha afegit.

Zapatero ha dit que continua discrepant de la resolució que va dictar el TC sobre l'Estatut el juny de 2010, quatre anys després de la seva aprovació en referèndum pels catalans. Aquella sentència va declarar nuls una quinzena d'articles i va rebutjar que Catalunya fos una nació des del punt de vista jurídic.

No obstant això, Zapatero ha afegit: "Vull viure en un país on fins el president del govern pugui sentir-se incòmode amb la sentència d'un tribunal. Això és una garantia de democràcia".

Pronostica que no hi haurà consulta

Zapatero ha recordat que no hi ha hagut "una democràcia constitucional que hagi conegut una secessió territorial". S'ha mostrat convençut que "no es tornaran a repetir" referèndums d'independència després dels celebrats al Canadà, pel Quebec, i al Regne Unit, per Escòcia.

"El meu pronòstic és que no es tornaran a repetir. Precisament, és l'experiència d'una consulta el que desaconsella qualsevol fórmula que s'assembli a les consultes pures, abstractes i a les que estan en el debat polític", ha dit Zapatero en al·lusió al referèndum que es pretén convocar a Catalunya el 9 de novembre.

L'exlíder del PSOE ha remarcat que les consultes que plantegen preguntes "abstractes, en blanc, sense programa concret" donen peu a una "infinitat de preguntes que no es poden respondre de cop, perquè, encara que s'intenti, solen ser canviants al llarg del temps".

En el cas de Catalunya, Zapatero ha afirmat: "Estan responent als ciutadans quina moneda tindran? No. Si formaran part de la UE? No. I així podríem seguir amb una infinitat de preguntes". L'expresident espanyol ha sostingut que "voten governs, no països", i és aquí on radica "la grandesa de la democràcia".

stats