La governabilitat de l'Estat

Yolanda Díaz, tocada després de la primera derrota de la legislatura

La seva ruptura amb Podem pot posar en perill l'acció legislativa de la ministra de Treball

La ministra de Treball Yolanda Díaz amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños.
12/01/2024
2 min

BarcelonaYolanda Díaz va patir dimecres una de les derrotes més doloroses des que és ministra de Treball. No tant pel contingut del decret que va caure –que reformava el subsidi d'atur–, que també, com perquè va ser l'única norma que el govern espanyol va portar a votació que no va tirar endavant arran del vot en contra de Podem, amb qui està enfrontada des de fa mesos. "Ahir Podem va colpejar els treballadors i les treballadores del meu país i ho va fer de la mà de Vox i del PP", va dir Díaz l'endemà de la derrota parlamentària. El trencament entre el partit lila i la líder de Sumar ha tingut aquesta setmana la primera conseqüència palpable més enllà dels retrets creuats i la vicepresidenta segona ha estat conscient que aquesta ruptura no serà estèril, sinó que pot posar en perill la seva acció legislativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enuig a les files de Sumar ha estat visible durant tota la setmana i la batalla política s'ha evidenciat en l'esfera mediàtica. Els liles no han reculat ni un mil·límetre i han tret pit del seu no al decret de Díaz. La secretària política de Podem, Irene Montero, criticava que la norma suposés un tot o res per després dir "Si vols millores, t'has de menjar la retallada". En canvi, representants de Sumar carregaven contra la formació lila per haver tombat, al costat de la dreta, una reforma que beneficiava, a parer seu, els treballadors. Després de rebutjar el decret, la secretària general dels liles, Ione Belarra, va instar Díaz a continuar negociant en els pròxims mesos per arribar a un acord.

Les converses amb Podem les va pilotar el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, que va oferir-los, in extremis, tramitar aquesta norma com a projecte de llei i acceptar-los els canvis que proposaven. Un oferiment que Podem no va acceptar perquè no tenia garantit que partits com Junts o el PNB hi votessin a favor. Ara la ministra de Treball vol obrir el decret a les aportacions de sindicats i patronal per refer-lo.

Díaz assegurava aquesta setmana que no li havia dolgut personalment el no de Podem, però amb una frase evidenciava l'abisme que la separa dels liles: "No és gaire ortodox el que diré. A mi només m'afecten personalment les coses de la gent a qui estimo". Aquesta mala relació la lamenta el PSOE i, de fet, des del mateix govern espanyol admetien dimecres que la gran derrotada del ple va ser la seva ministra de Treball. Díaz necessita Podem per impulsar la seva agenda legislativa, sobretot tenint en compte que Junts no té cap al·licient per salvar-la.

stats