Yolanda Díaz s'aferra al moviment ciutadà per reinventar l'esquerra
La vicepresidenta espanyola dona el tret de sortida al seu "procés d'escolta" i insisteix que no va "de sigles ni partits"
MadridHa costat diversos ajornaments, però finalment Yolanda Díaz ha trobat dia, hora i lloc per llançar oficialment el seu projecte polític que, per ara, porta el nom de Sumar. Ha estat aquest vespre a Madrid, en un centre cultural Matadero que ha quedat petit amb l'assistència de més de 5.000 persones. L''esquerra del PSOE es reinventa i busca un nou horitzó al voltant de la vicepresidenta espanyola i ministra de Treball per intentar reimpulsar un espai que fa mesos que està desorientat fruit de les divisions internes, els canvis de lideratge i el rumb poc clar del govern de coalició. Díaz vol donar un missatge "d'esperança", fer que la ciutadania sigui partícip del seu projecte i generar un nou "contracte social" de cara a la pròxima dècada que serveixi per plantar cara a la dreta. Per això ha volgut reiterar que el seu projecte "no va de sigles ni de partits", sinó d'un "moviment ciutadà" que reconnecti la classe política amb la societat civil i amb les banderes tradicionals de l'esquerra: el feminisme, la sanitat i l'educació públiques i la "democràcia econòmica", així com la plurinacionalitat.
Fa set anys que Podem va intentar canalitzar les reivindicacions polítiques del moviment ciutadà del 15-M. En un moment de declivi del partit lila, Yolanda Díaz té a les seves mans tornar a acostar l'electorat d'esquerres a la política davant l'auge de la dreta a les enquestes. "No han de governar les dretes, no hem de tenir por", ha afirmat Díaz, que ha fet una crida al públic a no "resignar-se". Ha posat en valor, en aquest sentit, la plurinacionalitat de l'Estat davant "l'enfrontament" lingüístic que promouen, ha dit, els partits conservadors. "Tenim un país meravellós amb moltes llengües i és preciós poder parlar i escriure amb diferents llengües", ha defensat.
La vicepresidenta segona comença, així, un "procés d'escolta" que ha de durar uns sis mesos, fins a finals d'any. Serà llavors quan decidirà si acaba liderant la plataforma que ha de sorgir d'aquest procés. "Si voleu, m'hi sumo, però el protagonisme és ciutadà", ha acabat dient. L'acte d'aquest vespre ja ha volgut ser una mostra del que Díaz vol que sigui Sumar. L'atenció l'ha volgut focalitzar en representants de la societat civil: hi havia activistes en defensa del clima, de l'educació i la sanitat públiques, dels riders o de les persones migrants, la majoria dones. Entre el públic els escoltava el pianista James Rhodes o també l'escriptora i una de les cares visibles del moviment trans Elisabeth Duval, habitual en els últims actes de Díaz. De fet, just el dia que la vicepresidenta segona ha presentat Sumar, diverses personalitats del món de la cultura li han expressat el seu suport a través de les xarxes socials, com ara els escriptors Santiago Alba Rico i Elvira Sastre o els actors Itziar Castro i Antonio de la Torre.
El paper dels partits
En la segona fase del projecte és on les coses es poden embolicar una mica, perquè és on entraran els partits polítics. Aquesta setmana, de fet, s'ha tornat a visibilitzar la tensió que ja fa uns mesos que dura entre l'equip de la vicepresidenta i Podem. A l'acte no hi havia cap líder polític dels partits que conformen l'espai a l'esquerra del PSOE (Podem, Esquerra Unida, En Comú Podem, Més País o Compromís) perquè així els hi va demanar la mateixa Díaz, tot i que hi havia una representació de cada formació. Així, dels comuns, per exemple, hi eren una de les coordinadores de l'espai, Candela López; el portaveu al Parlament, David Cid; l'eurodiputat Ernest Urtasun, i els diputats al Congrés Aina Vidal, Joan Mena i Mar García Puig.
Per part de Podem, s'ha assegut a les primeres files un dels ideòlegs del partit lila, Juan Carlos Monedero, i l'eurodiputada lila Maria Eugenia Palop. Del PCE sí que hi havia el seu líder, Enrique Santiago, que és també secretari d'estat de l'Agenda 2030 i, de fet, ha estat dels únics membres del govern espanyol que ha assistit a l'acte. Díaz va demanar-los que no hi fossin per donar tot el protagonisme a la societat civil, però tant la vicepresidenta com el partit lila es van tornar a embrancar públicament sobre qui estava convidat i qui no a l'acte. Les ministres liles, Ione Belarra i Irene Montero, van excusar la seva presència per la petició que els havia fet Díaz.
De fet, Podem va ser l'únic partit de l'espai que no va expressar el seu suport a la vicepresidenta quan la setmana passada va llançar el vídeo de presentació de Sumar. Sí que ho van fer Esquerra Unida i els comuns, per exemple, els dos aliats més fidels de Díaz. Al partit lila hi ha nerviosisme per com la vicepresidenta acabarà de concretar el seu projecte polític i, de fet, hi ha veus que admeten que el partit se sent menystingut. Amb tot, Díaz no s'ha cansat de dir que comptarà amb totes les veus de l'espai. És a partir d'ara quan ho haurà de demostrar.