La governabilitat de l'Estat

Yolanda Díaz lluita per no acabar eclipsada

Sumar pugna amb el PSOE per abanderar el suport a Palestina o la regeneració democràtica

MadridL'endemà que Pedro Sánchez anunciés que no dimitia, Yolanda Díaz va rebutjar abonar les teories que apuntaven als cinc dies de reflexió com una estratègia per debilitar l'espai a l'esquerra del PSOE. Ara bé, independentment de quina fos la intenció del president del govern espanyol, un dels efectes col·laterals de la seva aturada momentània va ser restar protagonisme al soci minoritari de la coalició a les portes de dues eleccions. Tot i expressar respecte cap al moviment de Sánchez, la reacció de la líder de Sumar ha estat elevar públicament el nivell d'exigència i reclamar "omplir de contingut" el "punt i a part" que el secretari general socialista es va comprometre a liderar, en un intent d'evitar quedar eclipsada.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'aleshores, Sumar ha premut l'accelerador i accentua el missatge que el partit minoritari de la coalició és el que garanteix la transformació. "Som com el petit pulmó del govern d'Espanya", deia Díaz aquest dimarts a RNE. La vicepresidenta segona i ministra de Treball defensa que és Sumar qui té "idees innovadores" i garanteix que s'impulsin mesures que "milloren la vida de la gent". En la mateixa línia, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha subratllat reiteradament en les últimes setmanes la idea que són "la formació que empeny i marca el ritme" de la coalició. "Al PSOE tot són retards i excuses", deia en una compareixença fa dos dijous per anunciar el registre en solitari d'una proposta de reforma de la llei mordassa.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta iniciativa legislativa no rubricada pels socialistes –per al PSOE és una carpeta incòmoda– és una de les potes que Sumar considera que ha de tenir aquesta promesa regeneració democràtica de l'Estat, i que els serveix per marcar perfil propi. "Vindran més coses", advertien fonts de Sumar, que aquesta setmana també ha registrat a la cambra baixa una proposició de llei per eliminar els visats d'or a estranger rics, anant més enllà del que havia anunciat Sánchez fa un mes i mig. "El PSOE va anunciar un estudi sobre els visats d'or, Sumar registra una llei per eliminar aquest privilegi immediatament", remarcava Errejón, cosa que apuntalava la sensació de competició interna dins de la coalició progressista.

Aquest divendres Díaz també anunciava concrecions en la negociació amb els agents socials d'una de les propostes estrella de Sumar aquesta legislatura: la reducció de la jornada laboral. El 31 de maig "es desenvoluparà de manera directa" la taula amb sindicats i patronal, va explicar. "¿Es reduiria la jornada laboral si Sumar no hi fos? Ja li dic jo que no", deia tres dies abans a la ràdio pública espanyola. Més enllà de les mesures socials i de regeneració democràtica, la pugna amb el PSOE també es dona per veure qui abandera la causa palestina, amb el desavantatge que són els socialistes els que tenen les competències en política exterior.

Cargando
No hay anuncios

El reconeixement de Palestina

Sánchez s'ha convertit en una de les cares visibles en l'àmbit internacional de l'impuls europeu al reconeixement de Palestina. Sumar pressiona amb la data: Díaz va reclamar que Espanya ho fes el dimarts 7 de maig, però el president del govern espanyol no hi va accedir i ha dit que ho anunciarà el proper dimecres al Congrés. Lluny de desistir en l'objectiu de no quedar desdibuixats d'aquesta lluita pels drets dels palestins, Sumar s'ha enfrontat aquesta setmana amb els socialistes pel vaixell Borkum, que havia de fer escala a Espanya i els de Díaz sospitaven que duia armes amb destí a Israel, per molt que el PSOE ho negués. Amb aquesta reivindicació, Sumar també ha rivalitzat amb Podem, poques setmanes abans d'uns comicis europeus en què els liles presenten Irene Montero, una cara molt més coneguda que Estrella Galán, la candidata de Díaz.

Cargando
No hay anuncios

Des del 23-J cap cita electoral ha estat un èxit per a Sumar, i les enquestes del CIS fetes després de l'aturada de Sánchez és al PSOE a qui disparen. Tot i aquesta "cursa" entre "les dues meitats" de l'executiu –en paraules del PP, que aprofita per tractar de desgastar-lo–, tant els socialistes com els de Díaz van assegurar dimecres que la coalició té "bona salut" després de reunir per primer cop la comissió de seguiment de l'acord de govern que havia exigit Sumar. Un dels objectius següents fixats per Díaz és començar a elaborar els pressupostos del 2025, on podrà collar per impulsar l'agenda social. Una fita incerta en aquest cas, no tant per la relació entre socis com per la situació en què el 12-M ha deixat ERC i Junts, a qui necessiten al Congrés.