Xoc a la Fiscalia per l'amnistia: la Fiscalia General de l'Estat esmena la catalana en el cas de Buch

El fiscal del TSJC pretenia recórrer l'amnistia a l'exconseller després de la decisió del Suprem en la causa per l'1-O

ARA
3 min
L'exconseller Miquel Buch a les portes del TSJC

BarcelonaLa Fiscalia General de l'Estat (FGE) desautoritza la fiscalia catalana i no recorrerà l'amnistia a l'exconseller d'Interior Miquel Buch i a l'agent dels Mossos d’Esquadra Lluís Escolà, que va escortar l'expresident Carles Puigdemont a l'exili. La FGE frena d'aquesta manera les intencions del ministeri públic del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que aquest dimecres havia presentat un escrit davant el tribunal en què anunciava la voluntat de presentar un recurs. Per a la fiscalia catalana, el fet que el Tribunal Suprem no hagi amnistiat els líders de l'1-O implicava que també s'havia de fer marxa enrere en l'amnistia de Buch. Una opinió que el fiscal general, Álvaro García Ortiz, no comparteix i, com a òrgan jeràrquic, els ha imposat el seu criteri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons expliquen fonts de la FGE, només la Fiscalia del Tribunal Suprem pot presentar el recurs al més alt tribunal espanyol i última instància jurisdiccional de l'Estat abans del Tribunal Constitucional. García Ortiz sosté que el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena en la seva interlocutòria sobre Puigdemont validava l’amnistia a l’exconseller d’Interior Miquel Buch concedida pel TSJC, ja que recordava que la llei d’amnistia només exclou el delicte de malversació quan hi ha la intenció d’obtenir un benefici patrimonial personal i l’inclou si el benefici és per a una tercera persona, un mosso d’esquadra en el cas descrit en aquella interlocutòria.

A més, un dels altres motius per no presentar recurs és que el criteri sobre l’amnistia ja va quedar fixat en la reunió de la junta de fiscals de sala de fa uns dies, i es tracta d'un òrgan de funcionament jeràrquic. Llavors, la major part de la cúpula fiscal va avalar la postura defensada per García Ortiz, partidari d'aplicar la llei d'amnistia també a la malversació, i que va encarregar a la tinenta fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde, i al fiscal en cap de la sala penal del Suprem, Joaquín Sánchez-Covisa, que assumissin la causa del Procés del Suprem i que presentessin el seu informe amb el criteri fixat.

La causa per l'1-O

La fiscalia catalana, tot i això, pretenia fer aquest moviment precisament després de la decisió del Suprem de no amnistiar el delicte de malversació a Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Toni Comín i Lluís Puig, en contra del criteri dels fiscals. La Fiscalia Superior ja s’havia oposat a l’amnistia a Buch quan el TSJC li va demanar la seva opinió durant el procediment. I quan va haver de demanar l'aplicació de la norma als casos que afecten els dirigents d'Esquerra Republicana Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, va explicitar que ho feia per complir l’ordre jeràrquica de la FGE.

¿Estan en perill l'amnistia de Jové i Salvadó? Segons les fonts jurídiques consultades per l'ARA, hi ha un fragment en la resolució del Suprem que obre la porta que se'ls pugui aplicar igualment, malgrat que el sottogoverno de l'1-O també estigui acusat per malversació. "Són perfectament imaginables supòsits que sí que quedarien emparats per la llei i, en conseqüència, serien susceptibles de veure extingida la responsabilitat criminal. Això succeiria, per exemple, amb altres acusats que, sense tenir disponibilitat dels fons, van participar en l'execució i materialització de la despesa. En la realització d'aquests mandats o encàrrecs derivats de la inicial disposició, el propòsit d'enriquiment no podria ser afirmat", diu un fragment de la resolució del Suprem d'aquest dilluns. La decisió del TSJC sobre els dirigents d'Esquerra arribarà aviat.

stats