Xavier Trias, l'últim apòstol de l'acord entre JxCat i el PDECat
Avala Chacón com a candidata del PDECat però si no hi ha acord amb JxCat deixarà els dos partits
BarcelonaXavier Trias ho ha vist tot. Des de Jordi Pujol a Carles Puigdemont, passant per Artur Mas, ha ostentat els càrrecs més alts de Govern sent conseller de Sanitat i de Presidència, ha sigut portaveu de CiU al Congrés de Diputats i alcalde de Barcelona l'única vegada que aquest espai polític ha tingut el poder a banda i banda de la plaça Sant Jaume. Però ara, després de dècades vinculat a Convergència i a les formacions que han arribat després, es troba en la dicotomia d'haver de triar: el divorci entre JxCat i el PDECat s'ha consumat i, si res no canvia, s'enfrontaran a les eleccions. Ell, erigit en l'últim pregoner de l'acord, encara milita tant a JxCat com el PDECat i es resisteix a haver d'escollir.
Aquest dijous s'ha fet públic que ha avalat Àngels Chacón com a candidata del PDECat a les primàries del partit, tal com ha fet també l'expresident Artur Mas. Ara bé, ho ha fet mantenint un peu a cada costat i amb l'avís damunt la taula que saltarà del vaixell si hi ha una confrontació a les eleccions del 14 de febrer. "He avalat l'Àngels Chacón perquè és la millor candidata per al PDECat i jo soc del PDECat. Però no li dono suport perquè s'enfronti a Puigdemont, sinó perquè hi arribi a un acord", explica el mateix Xavier Trias en declaracions a l'ARA. "Lluitaré fins a l'últim segon perquè arribin a un pacte", tot i que també admet que ara per ara no hi veu voluntat ni a una banda ni a l'altra.
Per a Trias, l'enfrontament electoral entre Chacón i Puigdemont, o entre el PDECat i JxCat –l'expresident encara no ha decidit si s'hi presentarà– és una mala notícia per als dos partits i en alguna ocasió de la conversa fins i tot ho qualifica de "desastre" i de "manca de sentit". És per això que ja avança que si finalment les dues candidatures s'enfronten a les eleccions al Parlament se'n donarà de baixa. Ni a un lloc ni a l'altre, assegura ara.
Trias va participar en l'acte de sortida de Junts per Catalunya el 25 de juliol, apareixent entre els exdirigents de CDC que van expressar el suport a la creació del nou partit. Es tractava de l'inici d'un procés congressual que començava sense acord amb el Partit Demòcrata, però quan encara eren diverses les veus que creien que s'hi arribaria.
No obstant això, des de llavors la situació no ha fet sinó enrarir-se: Puigdemont es va quedar les sigles de JxCat, el PDECat va portar la maniobra als tribunals i va arribar l'estripada de carnet tant de l'expresident Puigdemont com dels exconsellers presos. Tot això, sumat al cessament per part del president, Quim Torra, de Chacón com a consellera d'Empresa, que va complicar més la situació. La separació s'ha consumat aquest mes d'octubre com a definitiva: "A les eleccions hi haurà una papereta del Partit Demòcrata", va dir el 8 d'octubre el president del PDECat, David Bonvehí, a l'ARA.
President de la comissió de qualitat democràtica del PDECat
Trias, retirat de la primera línia política, ostenta un càrrec representatiu al Partit Demòcrata: presideix la comissió de qualitat demòcratica, on precisament li ha tocat lidiar amb la qüestió de la doble militància. Així, malgrat que des de la direcció de la formació s'ha insistit que no es permet la doble militància al PDECat, aquesta comissió va intentar donar més marge als associats. Va concloure que militar en dos partits diferents podia ser compatible si no s'enfrontaven a les eleccions. Una via que també va adoptar Junts per Catalunya a la ponència organitzativa que va aprovar el 3 d'octubre.
La darrera proposta sobre la taula era que, un cop fetes les primàries del PDECat, els seus candidats s'incorporessin com a independents a la llista de Junts, sense que el Partit Demòcrata tingués cap vinculació orgànica amb el partit de Puigdemont.
El temps per a un acord, però, gairebé s'ha exhaurit.