Xavier Trias, esquitxat en els ‘paradise papers’

El nom de l’exalcalde apareix vinculat a una empresa ‘offshore’ que ell afirma que desconeix

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
Ara
05/11/2017
3 min

BarcelonaL’exalcalde de Barcelona i cap de l’oposició a l’Ajuntament de la ciutat, Xavier Trias, apareix com a beneficiari d’una societat offshore amb seu a les illes Verges britàniques, un arxipèlag situat al Carib que destaca per tenir una de les normatives fiscals més laxes del món. A través d’aquesta societat el polític català presumptament ocultava diners a Suïssa amb l’objectiu d’evadir impostos (dipositats a l’oficina de RBS Coutts de Ginebra, l’única filial de banca privada del Royal Bank of Scotland), segons van avançar La Sexta i El Confidencial. A més de Trias, els seus onze germans, un nebot i els seus pares també apareixen en aquests documents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la investigació duta a terme pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), la societat de Xavier Trias i la seva família es va anomenar The JTB Family Statement i es va mantenir operativa entre els anys 1994 i 2008. Durant aquest període de temps Trias va ser conseller de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, conseller de la Presidència, diputat al Congrés i regidor a l’Ajuntament de Barcelona.

En el mateix arxiu apareix un document en què els membres de la família especificaven com s’havia de produir el nou repartiment d’actius arran de la mort de la mare de Xavier Trias el mes de juliol de 2008.

En declaracions a La Sexta, l’exalcalde de Barcelona va afirmar que no tenia “ni idea” de l’existència d’aquesta societat. “Els temes de l’herència els portava sempre el meu germà gran, que ja fa un any que es va morir”, va explicar Trias. El també president del comitè d’ètica del PDECat sí que va admetre haver rebut diners de l’herència de la seva mare, però va assegurar que no hi va haver cap procediment irregular en aquesta operació i que, en tot cas, no els va rebre de cap compte a l’estranger.

A la mateixa entrevista Trias repeteix més de deu vegades que desconeix per complet el nom de The JTB Family Statement i arriba a afirmar que les preguntes que se li formulen estan basades en “coses que no són veritat”. L’exalcalde va lamentar durant l’entrevista que és “víctima de la indefensió” perquè, segons ell, desconeix qualsevol relació amb un paradís fiscal.

Segons la investigació Appleby (un dels bufets que assessora clients per crear societats offshore ) i RBS Coutts també van ser preguntats pel presumpte trust de la família Trias, però cap dels dos va donar cap resposta.

El fals compte suís

Trias ja es va veure implicat en una polèmica fa quatre anys quan el diari El Mundo va publicar que hauria transferit gairebé 13 milions d’euros en comptes de Suïssa a Andorra el febrer del 2013. “És la falsedat més gran que he sentit en la meva vida”, va declarar Trias, que també es va querellar contra el diari espanyol per la informació, que la mateixa entitat bancària va desmentir. La causa va quedar finalment arxivada el novembre del 2014 després que la investigació oberta per la fiscalia espanyola considerés que no hi havia indicis que sostinguessin les acusacions.

Els paradise papers són fruit d’una investigació duta a terme pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) en què han participat gairebé 400 periodistes de més de 90 mitjans de 67 països, entre els quals hi ha el diari El Confidencial i La Sexta. La filtració de documents la va aconseguir el rotatiu alemany Süddeutsche Zeitung i durant la investigació els periodistes van analitzar més de 13,4 milions de documents. Així, es converteix en la filtració més gran de la història, i supera l’escàndol dels papers de Panamà.

stats