Wert: "Els partits catalans ens feien preguntes al Congrés amb faltes d'ortografia"

L'exministre d'Educació diu que va estar a punt de pactar amb Rigau un acord per fer el 25% de classes en castellà però que va fracassar per l'oposició d'ERC

El ministre Wert, aquest dijous al Congrés / EFE
Ara
01/10/2019
2 min

BarcelonaEl 10 d'octubre del 2013 el Congrés de Diputats va aprovar la Lomce, coneguda com a 'llei Wert'. Sis anys després, el polèmic exministre d'Educació publica un llibre, 'La educación en España. Asignatura pendiente' (Alzamura), en el qual reivindica el seu projecte educatiu i carrega contra la immersió lingüística. En una entrevista a 'El Mundo', José Ignacio Wert diu que és "impossible" que els nens catalans dominin el castellà igual de bé que els d'altres comunitats, i posa com a exemple que, en la seva etapa com a ministre, "la major part de les preguntes parlamentàries i interpel·lacions que rebia dels grups catalans normalment tenien com a mínim quatre o cinc faltes d'ortografia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Wert explica que va estar "molt a prop" de trobar una solució consensuada amb la Generalitat per a les famílies que demanen més classes en castellà per als seus fills. "De mutu acord amb la Generalitat, vam dissenyar un plantejament perquè, quan hi hagués una demanda, es donés una assignatura més en castellà, a més de llengua castellana, fet que implicava que seria vehicular en la pràctica, amb al voltant del 25% de les classes [en castellà]. El desembre del 2012, quan la redacció de la Lomce estava gairebé acabada, la secretària d'estat va rebre una trucada de la consellera Irene Rigau dient que es feia enrere perquè, segons va dir literalment, acabaven de tancar l'acord amb ERC que els permetia la investidura d'Artur Mas i, en conseqüència, no podien arribar a cap transacció amb el PP", detalla Wert.

L'exministre justifica també la seva famosa frase sobre "espanyolitzar els nens catalans". "Quan jo vaig dir allò, que es va entendre com una blasfèmia, em referia a fomentar una vivència equilibrada de la doble identitat catalana i espanyola", defensa. Wert aprofita carregar contra el govern de Pedro Sánchez per "suprimir qualsevol indicació" sobre l'ús del català i elogia algunes de les propostes educatives de Pablo Casado i Albert Rivera per estar "en sintonia amb la Lomce".

stats