POLÍTICA
Política20/06/2012

Wert, en català, sobre l’aragonès oriental: “Per la gent de la Franja que conec, és la mateixa llengua”

El ministre ha respost així a la llei que promou el govern aragonès del PP, que, per no anomenar la llengua catalana, parla de "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental"

Acn
i Acn

MadridEl ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha assegurat aquest dimecres que considera que el català i 'l'aragonès oriental' –el terme que constarà a la nova llei de llengües de l'Aragó– són "la mateixa llengua". "Tinc la impressió, per la gent de la Franja que conec, que és la mateixa llengua, però no és més que una impressió", ha dit en declaracions a l'ACN des del pati del Congrés dels Diputats després que el govern de l'Aragó –format pel PP i el Partit Aragonès (PAR)– hagi passat a denominar el català de la Franja com la "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha fet aquestes declaracions en català, una llengua que ja ha utilitzat en anteriors ocasions al Congrés dels Diputats i que, segons explica ell mateix, va aprendre de petit, malgrat haver nascut a Madrid, gràcies a les lectures i a la conversa amb amics catalanoparlants.

Cargando
No hay anuncios

Llei de llengües contra el català de la Franja

La consellera d'Educació del govern aragonès, Dolores Serrat, va anunciar el canvi de denominació a la presentació de l'esborrany de l'avantprojecte de la llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó, un text que fa marxa enrere en els avenços que s'havia fet a la llei del 2009 de l'anterior executiu socialista. La nova llei elimina les referències al català, i a la parla de la Franja i s'hi refereix com "la llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental".

Cargando
No hay anuncios

La decisió del govern de l'Aragó ha causat malestar a Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar aquest dimarts que "no comparteix les mesures que tendeixen a disminuir el català i la seva lliure i normal expressió". Mascarell va demanar "a tothom sentit d'estat" i que "les llengües que conviuen a Espanya tinguin l'oportunitat de desplegar-se", també va apuntar que li costa "d'entendre que es despleguin lleis que van en contra d'una realitat que està apuntalada a la Constitució espanyola com una riquesa de tothom".

Per contra, el PP de Catalunya renuncia a criticar el canvi de denominació del català de la Franja adduint que seria una "ingerència". En ser preguntat per aquesta qüestió, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va apuntar que opinar sobre aquesta qüestió "seria com si des d'una altra comunitat autònoma pretenguessin interferir en les lleis de Catalunya".