Municipis

Nou de les deu ciutats més grans de Catalunya tindran pantalles gegants per veure 'la roja'

Molts municipis on governa el PSC i el PP n’autoritzen o les instal·len, però un alcalde de Junts ha decidit també posar-ne

BarcelonaLa febre per la roja ha arribat també als despatxos d'alcaldia de molts municipis catalans. Després que dimarts es classifiqués la selecció espanyola per a la final de l'Eurocopa que es disputarà aquest diumenge, nou de les deu ciutats més poblades de Catalunya han anunciat que instal·laran pantalles gegants per poder seguir el partit. Es tracta de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. Reus no en tindrà. Totes són ciutats que tenen alcaldes del PSC, a excepció de Badalona (Xavier García Albiol, del PP) i Terrassa (Jordi Ballart, ex del PSC, de Tot per Terrassa). Girona i Sant Cugat del Vallès, les següents ciutats més poblades, i les dues més grans amb alcaldes independentistes, l'un de la CUP i l'altre de Junts, s'han negat a fer-ho, malgrat la petició dels grups de l’oposició. El Prat de Llobregat (on governen els comuns) i Castelldefels (amb alcalde del PP) en tindran.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els arguments per tirar endavant aquesta iniciativa són diversos. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va expressar que la instal·lació de la pantalla forma part de l’estratègia “per fer de Barcelona una ciutat referent en l'esport a escala internacional”, mentre que Ballart va fer una crida a animar Dani Olmo, migcampista de la selecció, que és terrassenc. Per contra, Lluc Salellas, alcalde de Girona, va assegurar que instal·laria pantalles gegants “quan hi hagi seleccions catalanes”.

Cargando
No hay anuncios

L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, no va instal·lar-ne ni durant l’Eurocopa del 2012 (que va guanyar Espanya) ni durant el Mundial del 2014, malgrat que el seu antecessor, Jordi Hereu, sí que va fer-ho per a la final del Mundial de Sud-àfrica del 2010, però no durant l’Eurocopa del 2008. Ada Colau no va permetre’n per a l’Eurocopa del 2016, però sí el 2018, per al Mundial de Rússia. Per al Mundial del 2022 va tornar a vetar-les, per no ser “còmplices” de la dictadura de Qatar.

Cargando
No hay anuncios

L’ajuntament de Junts que en posarà

No habilitar espais per veure la selecció és la tònica general als municipis governats per forces independentistes. Cap municipi de més de 20.000 habitants i que estigui governat per Junts, ERC o la CUP ha anunciat que posaria pantalles gegants per seguir la roja, a excepció d’un. Es tracta de Vila-seca, al Tarragonès, que sí que ho farà, amb una diferència substancial als grans municipis que també n’instal·laran: és un municipi governat –amb majoria absoluta de 13 regidors de 21– per Junts. Ho va anunciar el consistori tarragoní a les xarxes socials minuts després de la victòria de la selecció espanyola davant França.

Cargando
No hay anuncios

L’alcalde és Pere Segura, que encapçala la candidatura Vila-seca Segura - Compromís Municipal, la marca blanca amb què Junts agrupa les candidatures que es presenten sota el seu paraigua. El cognom Compromís Municipal també l’utilitza el partit en municipis com Lleida, Girona, Solsona, Terrassa o Sant Cugat del Vallès. Això permet sumar els vots de les candidatures als consells comarcals i les diputacions. De fet, Segura és el president del grup de Junts a la Diputació de Tarragona, va ser el número sis de la candidatura que va encapçalar Carles Puigdemont a les eleccions del 12-M, com a independent, i va quedar-se a les portes d’aconseguir l’escó de diputat.

Cargando
No hay anuncios

L’oposició al consistori la formen el PSC (3), Vox (2), els comuns (1) i Decidim Vila-seca (ERC) (1). Josep Forasté, regidor de Decidim Vila-seca, veu que no té sentit la mesura, que qualifica de populista: “No respon a cap necessitat del municipi”, manifesta, en conversa amb l’ARA. Tot i que admet que respon al sentit majoritari de la població del municipi, veu que és un greuge amb l’esport femení –no s’ha posat mai per a cap partit de futbol femení, critica– i que el consistori fa una “despesa exagerada”: “No es fomenta el català i el suport a entitats culturals és mínim, però tindrem una pantalla gegant”, denuncia. També la CUP, que es va quedar fora del consistori, afirma que les entitats de cultura popular es troben “amb un mar de complicacions” per muntar actes, però que “per seguir espanyolitzant” Vila-seca “l’ajuntament ho fa ben fàcil”. L’equip de govern rebutja donar cap resposta.