Eleccions europees

Vox vol vetar Rosalía en la campanya de les eleccions europees

La formació d'extrema dreta recorda a la Comissió Europea que l'artista catalana va insultar-los "greument"

2 min
Concert de Rosalía al Primavera Sound 2023

Brussel·lesLa Unió Europea ja no sap què fer per augmentar la participació de les eleccions europees. L'última idea per mirar que més gent vagi a les urnes el 6-9 de juny és comptar amb la col·laboració de diferents artistes i famosos mundials amb milions de seguidors joves perquè fomentin la participació. "Ningú pot mobilitzar millor la joventut que els joves, això és així", va assenyalar dimecres passat el vicepresident Margaritis Schinas en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns dels noms d'aquestes personalitats amb les quals la Comissió Europea preveu contactar, tal com informa Euronews, són Rosalía, la banda de rock Måneskin o els cantants belgues Angèle i Stromae. Ara bé, aquesta iniciativa ha aixecat molta polseguera i un dels partits que ja s'han queixat ha estat Vox, que critica que l'artista catalana formi part d'aquesta llista.

El partit d'extrema dreta recorda que la cantant va "insultar greument" la seva formació arran dels bons resultats que va treure en les eleccions generals del novembre del 2019. "Fuck Vox", va piular Rosalía, que no se sol posicionar tan clarament a favor o en contra d'un partit polític. En aquest sentit, Vox demana per carta a la Comissió Europea quines mesures pensa prendre per evitar que les personalitats que col·laborin amb aquesta iniciativa tinguin "biaix ideològic, menteixin o manipulin els joves amb les seves opinions polítiques".

A més, la formació ultra demana més informació sobre quina despesa pública suposarà per a la Unió Europea o si ja es té alguna mena de pressupost sobre la promoció de la votació en les pròximes eleccions europees. També insten a fer públic si ja s'ha fet algun pagament a algun famós per aquest motiu. De moment, però, la Comissió Europea no ha aclarit si pretén pagar a aquestes personalitats o demanar-los que col·laborin sense res a canvi.

La intenció de comptar amb la col·laboració de famosos que tenen milions de seguidors joves s'inspira en el cas de la cantant estatunidenca Taylor Swift, que el setembre passat va fer una crida per les xarxes socials a inscriure's a les eleccions dels Estats Units i, l'endemà, uns 35.000 joves s'havien apuntat per votar.

Sigui com sigui, cal recordar que la participació en les eleccions del Parlament Europeu ha estat històricament molt baixa. En les últimes, per exemple, la xifra es va quedar tan sols en el 50,66% i, tot i això, va ser el percentatge més elevat que s'havia assolit des del 1994. De fet, segons l'Eurobaròmetre, aquest lleuger augment de la participació es va deure en gran part als joves i, per aquest motiu, enguany hi ha diferents estats membres (Bèlgica, Alemanya, Àustria i Malta) que permetran votar als ciutadans majors de 16 anys.

stats