Tribunals

Sánchez es querella contra el jutge Peinado per prevaricació

El moviment es produeix després que el president espanyol s'hagi acollit al dret a no declarar davant del magistrat que investiga la seva dona

This browser does not support the video element.

MadridPedro Sánchez no ha respost les preguntes de Juan Carlos Peinado al Palau de la Moncloa, però ha reaccionat al moviment del jutge que investiga la seva dona, Begoña Gómez, amb una querella contra ell per prevaricació. Just després que el cap de l'executiu s'hagi vist cara a cara amb el titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid, l'Advocacia de l'Estat ha presentat una querella en representació del president del govern espanyol per "defensar la dignitat de la institució" que encarna Sánchez i davant la resolució "injusta" de Peinado, que va rebutjar que pogués declarar per escrit en lloc de presencialment a la Moncloa, com ha passat aquest dimarts al matí, en el que ha estat una escena insòlita.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit de la querella, al qual ha tingut accés l'ARA, argumenta que Peinado ha omès "de manera conscient i deliberada les garanties processals pròpies de la declaració testifical del president del govern". La delimitació dels fets objecte d'investigació, per molt que sigui "abstracta", queda vinculada a un període temporal lligat a la condició de president de Sánchez, un fet "inescindible de les possibles diligències probatòries que es puguin practicar", diuen els serveis jurídics de l'Estat. Impedint, per tant, que el cap de l'executiu declari per escrit, tal com preveu la llei i Sánchez va sol·licitar al jutge, el magistrat "s'aparta dels mètodes usuals d'interpretació, sent la seva voluntat l'única explicació possible". La decisió "injustificable" de fer-lo declarar presencialment a la Moncloa atén, diu l'Advocacia, a "conviccions pròpies" de Peinado que "s'aparten del seu deure com a investigador" i tenen una "finalitat extraprocessal" amb la pràctica de diligències "aparatoses" més que "eficaces". L'Advocacia lamenta que amb aquesta instrucció "prevaricadora" s'està generant un "descrèdit gratuït a la institució".

Cargando
No hay anuncios

Fonts del govern espanyol justifiquen la decisió per garantir el respecte als drets de la institució "a futur", un cop Peinado ja ha estat a la Moncloa davant d'un Sánchez que no ha pogut impedir-ho i que, un cop obligat a veure's amb el jutge, s'ha acollit al seu dret a no declarar contra Gómez, investigada per un presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis. El cap de l'executiu podia optar pel silenci escudant-se en l'article 416 de la llei d'enjudiciament criminal, que eximeix qui té qualitat de testimoni en una causa a declarar contra el seu cònjuge. El líder socialista s'ha inclinat per aquesta opció, segons han explicat a la sortida les acusacions populars i la defensa de Gómez. Antonio Camacho, l'advocat de la dona del president espanyol, ha relatat que Sánchez ha estat només un parell de minuts davant de Peinado.

La declaració

L'únic que li ha pogut preguntar el jutge és si té relació amb algun dels investigats i si s'acollia al seu dret a no declarar, un cop Sánchez li ha respost que està casat amb Gómez. "Hem signat l'acta i hem sortit", ha dit Camacho en una atenció als mitjans en la qual ha assegurat que ha vist un president del govern espanyol "absolutament tranquil". La versió de Vox, que ha entrat a la Moncloa en representació de les acusacions populars, és la d'un Sánchez "impàvid i altiu". Les cinc acusacions exercides per organitzacions d'extrema dreta valoraran les "conseqüències" que podria tenir la no declaració.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, han rebutjat avançar quins poden ser els seus passos fins que declari com a investigat l'empresari Juan Carlos Barrabés aquest dijous, 1 d'agost. Les acusacions populars, a més, han argumentat que Sánchez tenia dret a no respondre les preguntes que fessin referència a Gómez, però no a la resta d'investigats, "perquè no té relació de familiaritat amb ells". La coordinadora jurídica de Vox, Marta Castro, l'única representant de les acusacions populars que ha pogut assistir presencialment a la declaració, no ha tingut oportunitat de fer preguntes, tot i que tenia dret a participar en l'interrogatori. A la porta s'han concentrat unes trenta persones convocades per l'organització d'extrema dreta Hazte Oír.

Protesta d'Hazte Oír a la porta del Palau de la Moncloa amb motiu de la declaració de Pedro Sánchez com a testimoni

This browser does not support the video element.

La citació de Sánchez com a testimoni coincideix amb un dimarts maratonià pel que fa a l’agenda pública del govern espanyol, que el president manté inalterada i "en la normalitat" tot i la declaració. Primer s'ha celebrat el consell de ministres, l'últim abans de les vacances d’estiu. A la tarda el president espanyol ha estat a Palma, al Palau de l'Almudaina, a la tradicional recepció d'estiu amb Felip VI. Posteriorment es reuneix amb la presidenta balear, Marga Prohens, al Consolat de Mar.

Cargando
No hay anuncios

En roda de premsa després del consell de ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha remarcat que la investigació de Peinado és "un muntatge" amb "un clar objectiu, que és erosionar la imatge del president". El PP, per contra, ha replicat que el que hi ha és "una cacera política inadmissible en democràcia" contra Peinado i ha exigit explicacions a Sánchez. "Que no declari el deixa en un molt mal lloc", ha reblat el portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado. Aquest dimecres està previst que Sánchez faci balanç d'estiu a la Moncloa i serà en on faci una valoració de la seva declaració, que ha rebutjat fer després de trobar-se amb el rei.